Een werkgroep van ITB heeft zich gebogen over het fenomeen ‘offshoring’, en in het whitepaper ‘Innoveren of emigreren’ wordt een advies gegeven. Het whitepaper wordt volgende week aangeboden aan Jan-Kees de Jager, lid van het Innovatieplatform.
“Het is ronduit uniek dat dit whitepaper is geschreven vanuit de beroepsgroepen, en bovendien uit veel verschillende invalshoeken”, zegt Hans van Loenhoud, secretaris van ITB, het samenwerkingsverband van it-verenigingen die een beroepsgroep vertegenwoordigen: “en dan is het ook nog bedoeld voor de individuele ict’er.” “In navolging van ons congres van vorig jaar dat als thema ‘offshoring’ had, hebben we de werkgroep geformeerd”, aldus Van Loenhoud: “We wilden de ervaringen die er binnen de diverse verenigingen met dat onderwerp waren opgedaan bundelen, om zo de individuele ict’er een overzicht te geven van wat offshoring voor hem of haar betekent, en te vertellen hoe hij of zij zich kan voorbereiden op deze onvermijdelijke ontwikkeling.” De werkgroep kon putten uit de expertise van bijvoorbeeld it-architecten, it-beveiligers en testers. Jo Koppes, bestuurder bij het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB), en it-beveiliger bij Getronics PinkRoccade zegt: “Ik heb stellingen aangedragen die met beveiliging te maken hadden; anderen kwamen met stellingen die met hun werkzaamheden te maken hebben. Zo kwamen we tot een mooi resultaat.” Hij noemt de vergaderingen betrokken en intensief: “Ja, zelfs af en toe emotioneel. Het raakt met dit onderwerp toch voor veel mensen de kern van hun werk. Hun eigen toekomst.” Van Loenhoud vult aan: “Het proces van het tot stand komen van het whitepaper op zich was ook redelijk uniek. Dankzij de inzet van een ghost writer hoefden de deskundigen maar drie avonden bij elkaar te komen en werd het whitepaper binnen planning opgeleverd.”
‘Up or out’
Wat is de boodschap in het whitepaper? “De eindconclusie is toch een beetje dat wanneer je werk niet plaatsgebonden is, je je serieus zorgen moet maken”, aldus Van Loenhoud. “Voor de Nederlandse it’er betekent dat ‘up or out’. In twee richtingen ‘up’, ten eerste een verhoging van het eigen niveau van professionaliteit, en ten tweede moet de ict’er meer tegen de business aan kruipen. Hoe je Cobol het beste kunt toepassen weten ze in India ook, maar om te begrijpen wat onze business van ons verlangt, dat is cultureel bepaald en niet echt te offshoren.”
Hoe was het voor ITB om zoiets te maken? Van Loenhoud: “Dit is nou een schoolvoorbeeld van de toegevoegde waarde van ITB. Zonder ITB waren deze deskundigen nooit bij elkaar gekomen. De synthese van meningen uit verschillende hoeken werkt verrijkend. Het is volgens mij nog nooit voorgekomen dat zoveel it-beroepsverenigingen zo intensief en zo succesvol hebben samengewerkt.”
ITB is een samenwerkingsverband van de it-verenigingen GIA, SCIA, NGN, GvIB, Testnet, NESMA, NVBI en ISPG. Meer informatie op http://www.itbweb.nl.