De opslagwereld is van oudsher verdeeld geweest over SCSI versus IDE (ATA, of Parallel-ATA). Daar is later fibre channel en recent nog Serial-ATA bijgekomen. Dé oplossing bestaat niet, maar Adaptec komt met Serial Attached SCSI (SAS) en nieuwe combinaties.
Adaptec lanceerde vorige week zijn eerste producten voor Serial Attached SCSI (SAS) en wel in een brede reeks die hardware en (beheer)software omvat. Daarmee draagt de hardwareleverancier, vooral bekend van zijn SCSI-chipsets, het oude SCSI ten grave. Niet SCSI, maar de parallelle uitvoering ervan, nuanceert Ken Claffey, systems product manager bij Adaptec.
“Het omslagpunt is nu”, stelt hij. “Als je over drie maanden een server koopt, dan krijg je SAS.” Adaptec wil hierbij het voortouw nemen voor de hele opslagindustrie. “Daarom lanceren we nu acht nieuwe producten; om een SAS-ecosysteem op te zetten.” Claffey erkent dat de overgang enige tijd in beslag heeft genomen, maar meent dat dat niet te lang is. “We wilden geen pijnlijke overgang, zoals ooit voor SCSI van Ultra-160 naar -320. Dat ging een beetje a la fibre channel; een specifieke kaart werkt alleen met een specifieke kabel en een dito drive.”
Groeipad
De overgang naar SAS is volgens de Adaptec-manager noodzakelijk. “Van 160 naar 320 was al een flinke push voor de parallelle SCSI-technologie en 640 was wel mogelijk, maar dreigde het eindpunt te zijn.” Claffey verklaart tegenover Computable dat SAS een ruim groeipad biedt.
Die groei zit ‘m niet alleen in de toekomst, maar ook in de breedte. SAS is bruikbaar voor interne en externe verbindingen, tegen relatief lage kosten. Adaptec prijst het aan als de combinatie van de beste elementen van fibre channel (prestatieniveau, schaalbaarheid en betrouwbaarheid) en SATA (prijs). Een enkele SAS-controller biedt vier kanalen met elk een doorvoersnelheid van 3 Gigabit per seconde. Die verbindingen zijn ook te bundelen om zogeheten fat pipes te vormen. Claffey wijst ook op de expanders, point-to-point mini-switches, die Adaptec biedt om grote opslagomgevingen te vormen.
SAS én SATA
Bovendien biedt Adaptec in zijn chassis aansluiting voor zowel SAS- als SATA-drives. “De klant kan er dus zelf insteken wat hij wil. Hij kan dus bijvoorbeeld beginnen met SATA-drives om dan door te groeien naar SAS.” Bijkomend voordeel is dat de producent zelf en diens wederverkopers niet meer twee verschillende productlijnen op voorraad hoeven te hebben. “Klanten kopen nu ook wel connectoren voor fibre-naar-SATA of SCSI-naar-SATA, maar dat soort compromissen zijn straks niet meer nodig.”
Volgens Claffey is SATA zeker geschikt voor de desktop, maar is het nut in de backend beperkt tot de opslag van fixed content. Opslagleveranciers die een andere mening zijn toegedaan, doen dat volgens hem met name vanuit hun eigen SATA-gebaseerde productaanbod.
http://www.scsita.org