Het grootste deel van de computers die de Verenigde Staten aan ontwikkelingslanden geven, zijn niet bruikbaar en creëren milieuproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van milieuorganisatie Basel Action Network.
Het rapport ‘The Digital Dump: Exporting Reuse and Abuse to Africa” zegt dat de onbruikbare apparaten naar Derde Wereldlanden worden gestuurd omdat het recyclen van de apparaten in eigen land erg duur is. Volgens Basel Action Network hebben de arme landen geen middelen om de computers goed te recyclen. Hierdoor worden de apparaten gedumpt en komen zo schadelijke stoffen in het milieu.
Het rapport richt zich vooral op de situatie in Nigeria, maar Basel Action Network zegt dat de situatie daar vergelijkbaar is met andere landen in Afrika.
Basel Action Network deed in 2002 ook onderzoek naar gerecyclede computers. Toen bleek dat 50 tot 80 procent van de computers uit de VS onder slechte en zeer ongezonde omstandigheden gerecycled werd in China, India, Pakistan en andere ontwikkelingslanden.
Het is inderdaad niet correct om onder het mom van donatie zich te ontdoen van verouderde pc apparatuur.
Er zijn bedrijven zoals bidsonline en solidcircle.nl die investeren in het op een milieu verantwoorde manier ontdoen van niet meer herinzetbare pc apparatuur. Een groot gedeelte van een pc artikel kan nog hergebruikt worden, maar daarvoor dient wel een proces te zijn ingericht. Vanaf 2006 wordt in Europa de ontdoener aansprakelijk gesteld volgens het WEEE besluit. Het kaf zal van het koren worden gescheiden.
Als gerecyclede computers niet welkom zijn in Africa moeten ze het maar zeggen. We stoppen dan graag met ze naar ze toe te zenden en de Afrikanen kunnen dan weer helemaal terug gaan naar het stenen tijdperk, waar ze geen werk hadden, honger leden en bij miljoenen per jaar stierven.
Met dit soort negatieve propaganda (denk maar aan het anti-DDT boek Silent Spring) hebben de milieureligiefanaten al vele miljoenen levens op hun geweten, dus wat maakt dan een paar miljoen extra per jaar uit.