De zwaarste calamiteit voor een computersysteem treedt op als de inhoud van een harde schijf onbruikbaar is en dus ook het systeem niet meer start. Ondernemingen hebben een snelle oplossing voor die situatie nodig, en veel back-uppakketten bieden die niet. UltraBac Disaster Recovery zegt dat het uw gegevens ook bij een echte ramp kan herstellen. Wij onderzochten deze claim.
In het verleden hebben we al vaker allerlei back-upsoftware getest, waaronder ook UltraBac zelf. Daarbij hebben we meer dan eens uitgelegd waarom back-uppen belangrijk is en wat de risico’s zijn als u dat niet doet. Tegenwoordig stellen we vast dat mensen met raid-systemen in hun computers zich vaak veilig wanen en menen geen back-ups te hoeven maken. Fout! Een raid-systeem beschermt u als er maar één harde schijf uitvalt. Als er twee of meer de geest geven, bent u even goed alles kwijt. Bekijk het zo: één stroompiek vanwege een kortsluiting en/of een brand en u bent alles kwijt.
De meeste back-uppakketten laten u back-ups maken naar een weelde aan bestemmingen: tapes, harde schijven (intern – géén goed idee) of extern (beter), netwerkvolumes, cartridgesystemen, cd-r’s, dvd-r of dvd+r (beide géén goed idee, want niet betrouwbaar genoeg), en ftp- of andere servers. De restore- of herstelfunctionaliteit kan één of meer bestanden of mappen snel terugzetten. Dat is allemaal nodig als u data verliest en dat zal inderdaad het vaakst gebeuren,
Productinfo Product: UltraBac Disaster Recovery Producent: BEI Corporation, VS; http://www.ultrabac.com Leverancier: Raxco Software Netherlands, tel. 0416-365141, http://www.raxco.nl Adviesprijs (excl. btw): 695 euro (server pro-versie), 995 euro (server gold-versie), 145 euro (werkstation pro-versie) Systeemvereisten: computer met startbare cd-romdrive |
Kaal metaal
Als een pc niet meer kan starten van zijn harde schijf, dan kunt u de inhoud daarvan alleen maar herstellen als u een netwerkbesturingssysteem vanaf een ander medium start, contact zoekt met het netwerk en op dat medium de beschikking heeft over een met het back-uppakket compatibele client die de gemaakte back-up kan lezen en herstellen. In de praktijk betekent dat dus dat er een noodherstel-cd beschikbaar moet zijn. Die moet aangemaakt zijn door de back-upsoftwareproducent, anders is er immers geen herstelsoftware aan boord. Welk netwerkbesturingssysteem gebruikt de back-upsoftwareproducent? Linux is een mogelijkheid (kan gratis), maar vaak is de back-upsoftware voor Windows geschreven en ziet men het niet zitten een speciale Linux-herstelclient te schrijven. Windows is zeker niet gratis: dat is eigendom van Microsoft en dat bedrijf staat u niet toe een versie van Windows – laat staan een speciaal aangepaste – te distribueren. Dat is precies wat er gebeurt als er startbare herstel-cd’s gemaakt worden op basis van een aangepaste Windows. Er moet tussen de back-upsoftwareproducent en Microsoft dus een overeenkomst bereikt worden waarbij de producent zo’n aangepaste versie van Windows mag gebruiken en verspreiden. Die licenties zijn niet bepaald goedkoop, maar het heeft wel het voordeel dat zo’n Windows perfect aan het netwerk kan met behoud van alle beveiligingsvoorzieningen inzake gebruikersauthenticatie en dergelijke. U snapt meteen waarom zo’n ‘naakt noodherstel’ een bij te betalen optie is.
UltraBac
De noodhersteloplossing van UltraBac baseert zich op beeldkopieën (images). Het hoofdback-upprogramma ondersteunde die al, maar UBDR (UltraBac Disaster Recovery) kan ze ook aanmaken en uiteraard terugzetten. UBDR houdt zich absoluut niet met bestanden of mappen bezig. Alles wat er aan uw systeem veranderd was na het aanmaken van de laatste beeldkopie, zult u moeten terugzetten met de normale als uw systeem weer gestart kan worden.
UBDR is verkrijgbaar in twee varianten: Pro en Gold. Het verschil zit ‘m in de schaal van het product. Gold is duidelijk bedoeld voor grotere ondernemingen. Het biedt voorzieningen als scripting om de hele herstelfase volautomatisch en zonder menselijke tussenkomst te laten verlopen, werken met ftp-servers (al vinden we het verrassend dat dat niet in de Pro-variant zit) en remote tapes en remote tape libraries, nas’en en san’s, TSM (Tivoli Storage Management) servers, diffentiële beeldkopie-aanmaak met volledig geautomatiseerd herstel, en naast images ook per bestand werken voor back-up en terugzetten.
Wat beide versies kunnen is uiteraard een back-up van een draaiend besturingssysteem maken naar zowat elke denkbare back-upbestemming (tape, disk, netwerkvolumes via UNC-pad, via usb of Firewire aangesloten volumes). Beide versies ondersteunen ook het voor herstel starten van een universele start-cd die geen voorafgaande configuratie vereist. Ze bieden tot 3 GB/minuut terugzetsnelheid.
Verder zijn er de gebruikelijke functionaliteiten van moderne back-up- en beeldkopiesoftware. Zo kan de software alleen
De kern * Volledig herstellen vanaf een pc met lege harde schijf vanaf een willekeurig medium. * Een doorsnee eindgebruiker kan de procedure zonder hulp uitvoeren. |
Conclusie
Hoewel veel producenten van back-upsoftware zwijgen over een zogenaamde ‘bare metal disaster recovery’, is dat niet het geval voor UltraBac. Hun Disaster Recovery doet wat ons betreft alles wat een systeembeheerder én een eindgebruiker nodig heeft inzake noodherstel.