Met Adaptive Server Enterprise 15 bevestigt Sybase zijn naam als serieuze databaseleverancier. Het geeft antwoord op de hedendaagse uitdagingen van stijgende datavolumes, dataverscheidenheid en snellere toegang tot data. Het bedrijf verwacht veel van de combinatie Linux en ASE 15.
Encryptie in database Versleuteling van data in een database is erg belangrijk. Stel dat een (backup) tape in verkeerde handen valt: dan heeft de kwaadwillende niet eens het originele databasemanagementsysteem nodig om de bestanden te kunnen lezen (Citigroup kan daarover meepraten). Onlangs heeft Forrester de markt van versleutelde data in ruste (�n de database) onder de loep genomen in het rapport ‘The Forrester Wave: Database Encryption Solutions, Q3 2005’. Daaruit blijkt dat alleen Oracle en Sybase een gepaste oplossing leveren. Microsoft heeft de mogelijkheid nog niet, maar biedt die wel in SQL Server 2005 die in november uitkomt. IBM biedt wel een API, maar heeft geen native DBMS ondersteuning voor encryptie. Wie een database gebruikt die niet zelf versleutelt, kan terecht bij gespecialiseerde aanbieders als Protegrity, nCipher en Ingrian Networks. ASE 15 heeft een streepje voor, omdat de sleutelindex zelf ook nog eens in geheimtaal is genoteerd en bovendien op kolomniveau encryptie toepast om te voorkomen dat de ‘overhead’ te groot wordt. |
Toch beschikt de onderneming over een enorme groep gebruikers; vooral in de financiële en verzekeringswereld. Heel Wall Street draait op Sybase. Op de vraag waarom een bedrijf dat niet zo’n prominente rol speelt op de databasemarkt zoveel energie en geld steekt in een technische vernieuwing, antwoordt Theo Ruland dan ook: “Omdat onze klanten erom vragen.” Ruland is vice president Centraal-Europa en algemeen directeur Duitsland voor Sybase. Hij wordt bijgestaan door Rob Verschoor, senior evangelist Sybase Engineering, voor de diepere technische verhandelingen.
Linux
Vanwege zijn architectuur is ASE efficiënter. Zo doet dit databasemanagementsysteem veel minder beroep op processorkracht dan de concurrerende databases die bijvoorbeeld voor elke client apart een besturingsproces hebben ingericht. Dat legt een enorm beslag op de hardware. In een tijd waarin de it-budgetten nog erg ruimhartig werden vastgesteld, was dat geen probleem. “Met Linux is dat anders. Dat kan namelijk draaien op eenvoudigere hardware. Nou denk ik niet dat iemand de total costs of ownership (tco) van databases naast elkaar legt en dan ineens besluit over te stappen van Oracle op Sybase, omdat onze totale kosten zoveel lager zijn. Daar komt immers een heel migratieproces bij kijken. Maar op het moment dat ze kiezen voor Linux ligt het veld helemaal open, en dan hebben wij vaak de voorkeur. Zelfs IBM heeft ASE 15 aangeduid als voorkeurskeuze bij zijn Linux-doosjes met een Power-pc-processor”, zegt Ruland.
Sybase heeft volgens hem inmiddels een marktaandeel van 40 procent in Azië. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge vlucht die Linux heeft genomen in dit werelddeel.
Wezenlijk nieuw
Verschoor, die voor hij aantrad bij Sybase al een paar boeken over ASE op zijn naam had staan, wordt lyrisch als hij over de nieuwe query processor engine begint. “We hebben hier gekozen voor een wezenlijk nieuwe benadering”, vertelt de evangelist. “Waardoor een enorme snelheidswinst wordt behaald bij queries voor beslissingsondersteuning. Die snelheid wordt bereikt doordat het niet op data is gebaseerd, maar op datastreams. Dat is een dramatische verbetering”, onderstreept Verschoor, die zijn notebook erbij haalt om een dergelijke query te vergelijken tussen versies 12.5 en 15. Inderdaad: van minuten naar milliseconden.
Van 12 naar 15 De huidige versie van Sybase Adaptive Enterprise Server is 12.5.3, maar de gloednieuwe die deze maand verschijnt krijgt versienummer 15. Daarmee slaat het bedrijf typeringen als ASE 13 en 14 over. De onderneming heeft hiervoor gekozen omdat 13 in de westerse wereld het ongeluksgetal is en het Chinese karakter voor 14 wel heel erg veel lijkt op iets naars. Aangezien de Chinese markt voor Sybase heel sterk groeit, wil het bedrijf hier voorzichtig mee doen. |
Partities
Smart Partitions is een onderdeel waarop Verschoor aandacht wil trekken. De data-explosie overstijgt de grenzen van de huidige databases die ook wel door het leven gaan als VLDB’s (Very Large Databases). Databasebeheerders moeten in staat worden gesteld om grote tabellen en indexen op te splitsen in handzamer formaten. Daarmee wordt het beheer een stuk eenvoudiger.
ASE 15 biedt meerdere methodes om de database te partitioneren: round robin (ook in vorige versies), en semantische partitioning (onderverdeeld in range, list en hash). De marketingafdeling heeft semantische partitionering omgedoopt in ‘smart partitions’. Deze ontwikkeling neigt naar de grid-database die Oracle met 10g nu al biedt. “Smart partitions gaat inderdaad wel die richting op. Volgend jaar komen we met clusters en een grid”, zegt Verschoor.
Met de nieuwe versie van ASE komt nog een reeks andere eigenschappen die ten doel hebben de totale kosten van een database terug te dringen. “Vanwege zijn elegante structuur bieden wij al een lage tco”, zegt Verschoor, “Maar dat brengen we nog verder terug. Wij hebben bijvoorbeeld een klant op Wall Street die meer dan 35.000 Sybase ASE databases kan laten beheren door minder dan honderd beheerders. Kom daar eens om bij onze concurrenten.”