SSA Global onderzoekt de mogelijkheden om op korte termijn gehoste versies van zijn enterprise-applicaties uit te brengen. Dat bleek tijdens het internationale Global Client Forum dat het concern onlangs in Orlando organiseerde.
Samenwerken Op de gebruikersbijeenkomst maakte SSA bekend dat er een nieuwe functionaris in het management team is opgenomen. Hij is verantwoordelijk voor de samenwerking met partners. Een van de taken van deze Martin Ambrose is het op gang brengen van samenwerking met grote consultancyfirma’s als Accenture of Capgemini, vertelde cto Cory Eaves. Hij gaat bovendien de relaties met de bestaande partners onderzoeken. Of dit in ons land tot veranderingen leidt, moet worden afgewacht. In Nederland werkt het concern niet alleen samen met Profuse, maar is ook Eniac, tegenwoordig onderdeel van ImtechICT, een partner en wel voor ERP LX. |
Het concern maakte destijds een aanpak bekend die rust op twee pijlers. Enerzijds is dat de belofte dat geen enkel softwareproduct dat het bedrijf via zijn talloze acquisities in huis heeft gehaald, wordt gestopt. Of zoals topman Mike Greenough het uitdrukt: “No sunsetting of products”. De tweede pijler wordt gevormd door een nieuwe reeks van applicaties, opgebouwd rond nieuwe versies van de twee belangrijkste erp-systemen van het bedrijf: SSA ERP LN – in feite het nog door Baan Company gestarte Gemini-project -, gericht is op de maakindustrie, en SSA ERP LX – het oude BPCS – voor de procesindustrie. Hier omheen is een reeks van bedrijfsapplicaties verzameld, variërend van pakketten voor supply chain management (scm) tot customer relationship management (crm) en van corporate performance management (cpm) tot human capital management (hcm).
Soa-architectuur
Vorig jaar gaf chief technology officer Cory Eaves aan dat deze nieuwe reeks deels gebaseerd is op bestaande producten en deels op nieuw ontwikkelde pakketten. De diverse modules worden door middel van een op IBM’s Websphere gebaseerde architectuur met elkaar geïntegreerd. Het interessante aan de aanpak is dat het concern hiermee voor zijn klanten drie opties heeft gecreëerd. Dat is allereerst: handhaaf simpelweg het huidige product – bijvoorbeeld Baan IV. SSA biedt hierop support maar ontwikkelt geen nieuwe functionaliteit. Een tweede optie is een keuze voor het opvolgende product dat deel uitmaakt van de nieuwe suite, in dit geval ERP LN. Hierop wordt uiteraard wel volop ontwikkeld. LN of LX kunnen als een zelfstandig product worden toegepast, maar kunnen ook worden uitgebreid met andere pakketten, bijvoorbeeld voor crm of scm. Dit laatste is tevens de derde keuzemogelijkheid: een bredere reeks van bedrijfsapplicaties toepassen.
Een belangrijk thema tijdens de onlangs gehouden gebruikersbijeenkomst was de vraag hoever het concern inmiddels is met invulling van deze strategie. Met de recente aankoop van Epiphany en in mindere mate Boniva zijn volgens Eaves nu ook de laatste belangrijke gaten in de productlijn ingevuld. De eerste vormt de nieuwe SSA CRM-module, de tweede is een aanvulling op de HCM-applicaties. De vorig jaar aangekondigde architectuur is inmiddels toe aan versie 5 en is bovendien omgevormd tot een ‘service oriented architecture’ die de bestaande applicaties ondersteunt en integreert. Deze zogeheten ‘open architectuur’ biedt een aantal ‘people-oriented services’ (gui en portal), ‘decision services’ (analytische voorzieningen, rapportage en dergelijke), ‘business process services’ (denk aan ontwerp en beheer van bedrijfsprocessen, faciliteiten voor integratie en samenwerking) en ‘application services’ (SSA Studio voor applicatie-ontwikkeling en een aantal platform- en beheerservices).
Laatste zelfstandige
Uiteraard speelde de overname van Siebel door Oracle een rol tijdens het Global Client Forum. Met name het feit dat SSA hierdoor de laatste zelfstandige partner van IBM is op het gebied van bedrijfsapplicaties prikkelde de fantasie van menig bezoeker. Natuurlijk erkende iedereen bij SSA dat Siebel veel te groot zou zijn geweest voor SSA om over te nemen. Greenough: “Ik zou eerder stellen: Siebel had uit strategisch oogpunt er verstandig aan gedaan om ons te kopen.”
Tegelijkertijd werd ook druk gespeculeerd over de impact van Oracle’s overnamegeweld op de relatie tussen IBM en SSA. Dat IBM zijn strategie ten aanzien van bedrijfsapplicaties dringend moet herzien, was een veelgehoorde conclusie, terwijl een enkeling zelfs speculeerde op een nauwere band tussen beide concerns en wellicht zelfs een overname. Greenough hield zich op dit punt op de vlakte, al gaf hij wel aan dat de recente toetreding van J. Michael Lawrie tot de raad van commissarissen de samenwerking tussen beide bedrijven verder zal versterken. Lawrie heeft jarenlang bij IBM gewerkt en was interessant genoeg tot voor kort topman van het net door Oracle overgenomen Siebel Systems.
Overigens kon Greenough niet nalaten om te vertellen dat ook Charles Philips, president van Oracle, inmiddels is overgegaan tot een beleid van ‘no sunsetting of products’. Hij heeft daarbij openlijk SSA als inspirator voor deze strategie genoemd.
Mondjesmaat hosting
Tussen neus en lippen door werd tijdens de gebruikersbijeenkomst ook duidelijk dat SSA momenteel onderzoekt of het – net als bijvoorbeeld Siebel, maar vooral Salesforce.com – een aantal applicaties in gehoste vorm gaat aanbieden. De Transportation Management System-module wordt al op die manier aangeboden, terwijl de Nederlandse partner Profuse al enkele gebruikers van ‘hosted ERP’ kent. Opmerkelijk aan de aanpak die SSA lijkt voor te staan, is dat men een hosted aanpak vooral lijkt te zien als een opstap naar een – zeg maar – volwaardige implementatie van een applicatie. Hosting is wat SSA betreft dus vooralsnog geen volwaardig platform.