Atos Origin is de verrassende winnaar van de aanbesteding van het Digitaal Bouwloket. De automatiseerder moet zich bij de ontwikkeling wel houden aan de e-Formulieren-voorziening. Dat roept vraagtekens op.
Atos Origin kreeg de opdracht voor het Digitaal Bouwloket van negen gemeenten, het ministerie van VROM en Ictu-programmaonderdeel Egem. Na een selectie uit veertig uitgenodigde partijen won de automatiseerder uiteindelijk de aanbesteding op basis van prijsstelling, presentatie en de volledige ‘open source’-benadering. Een zegsman van Egem ontkent dat het it-bedrijf is uitgekozen omdat het bij het Ictu een mantelovereenkomst voor softwareadvisering heeft lopen. Atos Origin wil geen toelichting geven.
De keuze is verrassend omdat de automatiseerder voor zover bekend geen vooraanstaande rol speelt in de talloze overheidsinitiatieven die er inmiddels zijn voor het automatiseren van vergunningen. Softwareleverancier UGS bijvoorbeeld ontwikkelde voor de gemeente Zwolle de eerste digitale bouwvergunning en is tevens bij de gemeente Alkmaar betrokken bij een proefproject. De UGS-oplossing is beperkt ‘open source’. Volgens de Egem-zegsman is UGS vooral vanwege de prijsstelling niet uitgekozen.
Te simpel
Het Digitaal Bouwloket – begin januari 2006 operationeel – moet het mogelijk maken om bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen digitaal in te dienen en in te zien. Bij het ontwikkelen van het systeem moet Atos Origin als basis werken met het digitale aanvraagformulier zoals dat door het Ictu-programma e-Formulieren is vastgesteld (op basis van door Capgemini aangepaste Deense software). Critici vragen zich af of dit op XML-gebaseerde basismodel niet te simpel is voor de complexe informatiestromen rond bouwvergunningen. “We praten hier niet over een parkeervergunning”, aldus een ingewijde.
Atos Origin ontwikkelt een centrale server voor de opslag van het formulier en de bijlagen (incluseif versiebeheer). Daarnaast zorgt de dienstverlener voor de raadpleeg/plot/print- en markupfunctionaliteit.
Het ministerie van VROM ondersteunt het project omdat het een eerste stap is op weg naar het realiseren van de indiening en behandeling van de integrale Omgevingsvergunning. Wie op dit moment bijvoorbeeld een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met een grote hoeveelheid voorschriften. Door integratie van vergunningen kan men straks volstaan met één aanvraag bij één loket, wat na het doorlopen van één procedure leidt tot één besluit (het al dan niet verlenen van een vergunning) met één beroepsgang, meldt Egem.
De negen deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Leidschendam-Voorburg en Zwolle.