Uiteindelijk wordt het allemaal HSDPA, meent Nils de Baar, algemeen directeur Ericsson in Nederland. Deze snelle variant van mobiele datacommunicatie heeft het Ericsson-lab al verlaten en rijdt nu rond in een demonstratiewagen in Düsseldorf waar de telco een netwerkje heeft gebouwd.
Het voelt als het A-Team. Glimmend busje met heuse schuifdeur. Hi tech aan de binnenkant. Monitoren met lijndiagrammen. Twee technici die toetsenborden beroeren en al doende uitleg geven. Op het linkerscherm is al een filmpje zichtbaar, terwijl op het rechterexemplaar de ‘handshake’ nog niet eens is afgerond; het verschil tussen HSDPA en diens tragere broertje umts. Dan hebben we het over het binnenhalen van berichten (downlink), maar er is ook een versnelling aangebracht in het versturen van data (uplink) waar de snelheid nu rond 1,6 Mbps zit.
Ericsson heeft in zijn Duitse thuishaven Düsseldorf een netwerkje gebouwd en demonstreert met graagte hoe snel mobiele datacommunicatie kan zijn. Nu nog op ‘slechts’ 4 Mbps; over een jaar 14 Mbps. Dat zijn theoretische snelheden die in het busje wel worden benaderd; maar ja, dan heb je het ook maar over één gebruiker in de cel. In de praktijk, waar medegebruikers en fysieke zaken als gebouwen belemmeringen vormen, zullen de snelheden lager zijn. Maar toch vergelijkbaar met de internetverbinding die via een vaste adsl-verbinding loopt.
Televisie
Ericsson heeft, zoals alle bedrijven in de telecomsector, veel last gehad van de neergang die in 2001 is ingezet. Het jaar 2004 is in Nederland voor het eerst weer positief afgesloten en de verwachting is dat 2005 eveneens met zwarte cijfers zal worden geschreven. “We hebben in Nederland onze marktpositie weten te behouden en we hebben weer positieve zaken te melden”, verklaart De Baar de opheffing van de radiostilte van de afgelopen jaren.
In Düsseldorf staat de bijeenkomst volledig in het teken van mobiele breedband met de boodschap dat Ericsson er klaar voor is. Het bedrijf heeft onderzocht of de markt er ook klaar voor is. Zo blijkt ongeveer de helft van de bevolking bereid te zijn tussen de 11 en 32 euro per maand te betalen voor zo’n snelle, beweegbare verbinding. Ook wordt druk gebrainstormd over de applicaties die samenhangen met de flitsmobieltjes. Televisie op een mobiele telefoon (of notebook met PCMCIA-kaart)? Niet om voetbal te kijken, maar wel om de binnenkant van een gebouw te bekijken. Beveiligingspersoneel vindt het prettig om, voordat het een pand binnengaat, op zijn mobile digital assistant te zien of er iets in het gebouw aan de hand is. En mensen die bedrijfsapplicaties gebruiken waarin zware bestanden voorkomen (ontwerpers, uitvoerders, onderhoudsmonteurs die bouwtekeningen willen raadplegen) zitten volgens Ericsson te springen om HSDPA.
Onherroepelijk
De Baar is ervan overtuigd dat de mobiele communicatie die van vaste telefonie achterna gaat. Dat wil zeggen: van circuit
7 x sneller High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) is een opwaardering van het umts-netwerk, dat de meeste aanbieders al in bedrijf hebben. De theoretische snelheid ligt nu op 4 Mbps, maar komt volgend jaar al op 14 Mbps. En wie weet hoeveel sneller het nog gaat; kijkend naar het xdsl-verhaal zijn er wellicht nog verrassingen in het verschiet. In zijn algemeenheid gesproken, kun je zeggen dat deze vorm van mobiele datacommunicatie zeven keer sneller is dan umts. Hoe is dat mogelijk? Onder andere door een efficiënter gebruik van het radiospectrum (gebruikers krijgen elke 2 ms een nieuw kanaal toegewezen, in plaats van elke 20 ms) en meer bits per radiosymbool, wat leidt tot een hogere doorvoer. |
Er zijn nog meer zaken veranderd in de verhouding tussen Ericsson en de buitenwereld. “We zetten tegenwoordig gezamenlijke programma’s op met onze operator-klanten, waarbij wij onze inkomsten afhankelijk stellen van de inkomsten die zij weten te genereren met onze spullen. Daarmee stellen we ons meer op als een partner dan als een simpele leverancier.” Een onderwerp waarmee het bedrijf de telefonieaanbieders te hulp schiet, is de facturering van mobiele datacommunicatie. Hiertoe heeft Ericsson Internet Payment Exchange (IPX) ontwikkeld en volgens De Baar bestaat er veel belangstelling voor. De functionaliteit van deze module kan een onderdeel vormen van de pbx (telefooncentrale) en is zo flexibel dat een onderneming afspraken kan maken met de telefonieaanbieder over de betaling. Wat doe je bijvoorbeeld met het mobiele dataverkeer dat, omdat een gebruiker nu eenmaal beweeglijk is, op een gegeven moment via het bedrijfsnetwerk gaat lopen? Spreek je daar een vast bedrag voor af of kost het helemaal niks? “Daar moet je het wel eerst over eens worden”, aldus De Baar.
Huawei
Na jaren in een dip te hebben gezeten, is de telecomsector weer volop in beweging. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat Ericsson zou samenwerken met een bedrijf als Napster? Op het gebied van acquisities is ook het een en ander aan de hand. KPN heeft Telfort ingelijfd en France Télécom-dochter Orange heeft onlangs Amena verworven, de derde mobiele operator in Spanje.
Terwijl het aantal operators afneemt, is het aantal aanbieders van telecommunicatieapparatuur gestegen. Het Chinese Huawei, met een kantoor in Amsterdam, bouwt bijvoorbeeld het umts-netwerk voor Telfort. De Baar: “We hebben nieuwe concurrentie vanuit China. Huawei is op meerdere plaatsen in Europa actief en ze zijn zeer vasthoudend. Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat wij volwaardige concurrentie kunnen bieden”, klinkt het strijdbaar.