Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Gelukkig geen Google Office.
Gelukkig geen Google Office
Wat hebben Scott McNealy en Eric Schmidt nu eigenlijk aangekondigd? Geen Google Office in ieder geval. Maar wat wel? De aankondiging van de met spanning tegemoet geziene ‘strategische alliantie’ tussen Google en Sun muntte op de keper beschouwd uit in vaagheden. Wie de samenwerkingsovereenkomst napluist stuit louter op intenties en algemeenheden. Zelfs de omvang van de hardwareleveranties aan Google blijft volledig in het vage. Eigenlijk is de enige concrete aankondiging dat de Google zoekbalk voortaan als optie meegeïnstalleerd kan worden met updates van Suns Java Runtime en dat de zoekbalk wordt geïntegreerd in OpenOffice. Google krijgt er via de Java-distributie zo’n 20 miljoen contactmogelijkheden per maand bij. Maar wat krijgt Sun daarvoor terug? Het bedrijf mag computers aan Google leveren op een niet-exclusieve basis. Verder moet McNealy het ogenschijnlijk doen met Googles intentie ‘de mogelijkheden te onderzoeken Suns technologie te promoten en te verspreiden.’
We moeten er kortom van uitgaan dat de belangrijkste doelen van deze overeenkomst nog even onder de pet blijven. Veel is in de pers gespeculeerd over een Google Office, maar dat Google in een later stadium een webgebaseerde concurrent voor MS Office lanceert lijkt me zeer onaannemelijk. Zo dom zal Google niet zijn. Het hele concept van volledig servergebaseerde Office-applicaties is theoretisch mooi, maar voor de meeste gebruikers weinig praktisch. We moeten eerder denken aan een webgebaseerde uitbreiding – die online synchronisatie van mail, agenda en documentarchief mogelijk maakt – van StarOffice. Daarmee zou je vanaf elke plek in de wereld bij je gegevens kunnen, zoals nu met e-mail het geval is. Bij de overname van StarOffice eind vorige eeuw speculeerde Sun al over een dergelijke ‘Portal Office’. Over dat concept is later weinig meer vernomen, maar het zou onder de vlag van Google nieuw leven kunnen worden ingeblazen.
Meer voor de hand ligt echter dat Google StarOffice-technologie zal inzetten om de functionaliteit van zijn (desktop)zoeksysteem, mail en instant messaging te verrijken, bijvoorbeeld om gevonden documenten te kunnen openen en eventueel te bewerken. De OpenOffice-technologie biedt immers de mogelijkheid op uiteenlopende platforms documenten in de Microsoft-formaten te openen. Bovendien kan Gmail worden opgetuigd met tekstverwerkersfuncties als spellingcontrole, stijlen en noem maar op.
Dat Google grote plannen heeft met OpenOffice is duidelijk, sinds het bedrijf vorig jaar Joerg Heilig, de projectmanager van StarOffice, bij Sun wegkaapte. In het kielzog van Heilig vonden tal van StarOffice- en OpenOffice-ontwikkelaars emplooi bij Google.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.