Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de jaarlijkse daling van HBO- en WO-afgestudeerden die een baan weten te vinden binnen de ict. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Het omslagpunt is bereikt in 2004.
Voor HBO- en WO-studenten die een baan zoeken in de ict is het een gunstig bericht. Voor het eerst sinds 1998 zit er weer een lichte groei in het aantal afgestudeerden dat een baan vindt binnen de ict. Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoeksrapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2004’ van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgebracht in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Landbouw.
Vooral voor WO’ers, en in iets mindere mate voor HBO’ers, lagen de banen binnen de ict-markt de afgelopen jaren niet meer voor het oprapen. Het rapport spreekt onder andere van de beroepsgroepen programmeurs en (technisch) systeemanalisten waarin de afgestudeerden steeds minder goed emplooi konden vinden. Nu lijkt het tij gekeerd en de kans is groot dat de toegenomen vraag naar pas afgestudeerden zich verder zal doorzetten. Vooral gezien het enorme tekort aan hoogopgeleide ict’ers dat men tussen 2005 en 2010 nog verwacht. De Nederlandse brancheorganisatie ICT~Office becijferde onlangs dat het tekort aan hoogopgeleide ict’ers in 2010 zal oplopen tot zo’n tienduizend. Voor afgestudeerde MBO’ers blijven de banenmogelijkheden in de ict-markt op dit moment overigens onveranderd stabiel. Sinds 1996 is hun arbeidsmarktperspectief er nauwelijks op voor- of achteruit gegaan.
Weinig aanmeldingen
Het goede nieuws staat haaks op het aantal studenten dat instroomt bij it-opleidingen. De Informatie Beheer Groep heeft onlangs nog bekend gemaakt dat het aantal aanmeldingen voor een it-studie voor het vijfde jaar op rij is gedaald, van 5493 vooraanmeldingen in 2004 naar 5312 in 2005. De informaticaopleidingen van de universiteiten van Utrecht, Leiden, Groningen en Nijmegen zagen de animo van studenten teruglopen met 5,3 procent. Bij de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente liep de belangstelling voor de opleiding Technische Informatica zelfs terug met 30 procent.
Misschien dat de voorspelde krapte op de ict-arbeidsmarkt de salarissen voor ict’ers weer zal doen stijgen en dat een baan binnen de ict vervolgens weer tot de verbeelding gaat spreken. En dat de belangstelling voor ict-opleidingen dus weer gaat toenemen. Voorlopig lijkt het erop dat er een flink gat ontstaat tussen de vraag naar afgestudeerde ict’ers en de aanwas van studenten bij deze studies.
Koen Stegeman