Dit jaar is de manier waarop we de posities in de Computable 100 vaststellen veranderd. De afgelopen jaren zijn de scores berekend op basis van omzet, aantal werknemers en omzet per werknemer. Dit jaar is de volgorde bepaald op basis van omzet, winst en aantal werknemers. Dat brengt extra dynamiek in de ranglijst.
De winst is in de voorgaande edities van de Computable 100 niet betrokken bij de berekeningen vanwege de zware reorganisaties die veel ict-bedrijven doorvoerden. Daarbij namen zij enorme verliezen. Ook in de nasleep van enkele boekhoudschandalen zijn zware verliezen genomen. Nu de verliezen zijn genomen en de ict-sector weer reguliere groeicijfers laat zien, meten we de winst mee.
De drempel voor de Computable 100 van 2005 ligt bij een in Nederland behaalde omzet van 25,3 miljoen euro over het boekjaar 2004. We stellen de positie van de bedrijven vast op basis van een score die wordt bepaald door de in Nederland behaalde omzet en nettowinst, en het in Nederland werkzame aantal personeelsleden. De posities die de ict-bedrijven hadden in de edities van voorgaande jaren zijn met terugwerkende kracht berekend op basis van de gegevens zoals die nu bekend zijn.
Zuiverder
Veel bedrijven, vooral de grote, internationaal opererende ict-ondernemingen, consolideren de jaarcijfers op concernniveau en berekenen of publiceren deze cijfers niet per land. Om toch alle belangrijke spelers in de Computable 100 te kunnen opnemen, zijn in die gevallen omzet en nettowinst naar rato berekend op basis van het aantal werknemers op 31 december 2004 in Nederland. In een aantal gevallen is wel de in Nederland behaalde omzet bekend, maar niet de nettowinst. In dat geval is de nettowinst berekend naar rato op basis van de Nederlandse omzet.
In een aantal gevallen is geen netto- maar een brutowinstcijfer gepubliceerd (ebitda, earnings before interest, taxes, depreciation and appriciation, ofwel winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie van goodwill). Dit betreft de cijfers van vier bedrijven: Brunel, Unit 4 Agresso, Orange en T-Mobile. Voor deze bedrijven geldt dat de gerapporteerde brutowinst aanmerkelijk gunstiger uitvalt dan de zuivere nettowinst. Van dat brutowinstcijfer moeten immers nog rente, belasting en afschrijvingen worden afgetrokken. Vorig jaar waren er nog acht bedrijven die hun winstcijfer in ebitda uitdrukten. Dit betekent dat we de Computable 100 steeds zuiverder kunnen berekenen.
Nieuwkomers
Een aantal bedrijven in de Computable 100 publiceert de jaarcijfers in Amerikaanse dollars, Britse ponden of Zweedse kronen. Deze cijfers zijn omgerekend in euro’s op basis van de wisselkoersen op 31 december 2004. Die wisselkoers heeft in de afgelopen jaren een groot effect gehad op de hoogte van de omzetten en winsten van bedrijven in de Computable 100. Op 31 december 2001 kostte een euro 0,88 dollar. Eind 2002 was dat 1,05 dollar en eind 2003 1,26 dollar. Op 31 december 2004 kreeg u 1,33 dollar voor uw euro. Dit betekent dat een bedrijf dat de omzet over 2004 in dollars gelijk zag blijven aan de omzet in 2003 in euro’s een omzetdaling met 6 procent boekte.
De samenstelling van de Computable 100 wijkt behoorlijk af van die van afgelopen jaar. Tien bedrijven zijn uit de lijst verdwenen. Door een striktere definitie van het begrip ict-bedrijf sneuvelden Debitel, NOB, New Skies Satellites en Nozema. Overnames zorgden voor het vertrek van Sogeti/Transiciel (naar Capgemini), Peoplesoft (naar Oracle) en The Vision Web (naar Ordina). CSS en Citee weigerden mee te werken. Novell behaalde in 2004 niet voldoende omzet voor opname. De tien vrijgekomen plaatsen zijn ingenomen door nieuwkomers TomTom (41), Draka (49), Computer Associates (58), Arinso (73), Flex Group (78), CIBER (82), PQR (87), IBS (95), Misco (96) en Symbol (97).