Hoop op herstel, eindelijk weer bedrijven die naar de beurs durven en een rechtszaak voor Microsoft zijn slechts enkele van de gebeurtenissen die het ict-jaar 2004 markeren.
Een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten in de zakelijke ict-wereld.
Eerste kwartaal
Januari 2004
Winstgroei ict-bedrijven geeft hoop
De financiële resultaten van enkele grote ict-bedrijven geven na jaren van economische tegenslag weer vertrouwen. IBM, Intel en Microsoft zien hun omzet in het laatste kwartaal van 2003 flink stijgen, vooral door de groeiende vraag naar pc’s onder consumenten en bedrijven. AMD, Intels grootste concurrent, rapporteert voor het eerst in twee jaar weer winst. Ook met de softwareleveranciers gaat het beter. Doordat het thema beveiliging nadrukkelijk op de kaart staat, doen bedrijven in deze markt betere zaken dan ooit.
In Nederland moeten de it-bedrijven het doen met minder rooskleurige cijfers, hoewel men ook hier de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. ASML spreekt van een naderende zonsopgang. Wilbert Kieboom, topman van Atos Origin, voorspelt een nieuwe hausse voor de ict-industrie.
Linux profiteert van groei servermarkt
Optimisme is er ook naar aanleiding van het bericht dat de wereldwijde verkoop van servers in 2003 is gestegen. Marktonderzoeksbureau IDC meldt in het laatste kwartaal van 2003 een groei in het aantal verkochte Linux-servers van 63 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2002. HP loopt voorop bij de verkoop van Linux-servers (marktaandeel: 27,5 procent), gevolgd door IBM (21,1 procent). IBM is nog wel marktleider in de servermarkt als geheel, gevolgd door Sun en Dell. Windows is op de server overigens nog veel meer in gebruik dan Linux.
KPN schrapt banen
Door de bundeling van marketing- en verkoopactiviteiten bij het hoofdkantoor en de matige vooruitzichten voor de divisie vaste telefonie zullen in 2004 bij KPN achthonderd arbeidsplaatsen vervallen. Prijserosie, meer concurrentie en een toename van het aantal mensen dat alleen nog mobiel belt zijn de voornaamste oorzaken van deze ontwikkeling. Het merendeel (ongeveer vijfhonderd arbeidsplaatsen) zal via natuurlijk verloop te realiseren zijn.
Februari 2004
Virussen en spam groeien explosief
Nieuwe virussen verspreiden zich in hoog tempo. Vooral de verschillende varianten van het Netsky-virus geven reden tot bezorgdheid. Dat virus bevat een tekstbijlage en verschillende varianten op een Engelstalige tekst, variërend van ‘Hello’ tot ‘Read it immediately’. Onder andere het Nederlandse ministerie van Justitie en een groot aantal bedrijven in Europa worden door het virus geplaagd.
Ook de F-variant van de Mydoom-worm grijpt snel om zich heen. Pc’s die door Mydoom zijn geïnfecteerd, voeren massaal aanvallen uit op websites van onder andere softwarebedrijf SCO, RIAA (de Amerikaanse belangenorganisatie van de muziekindustrie) en Microsoft. Het verwijdert bestanden, waaronder Office-documenten, van de computer. De schade loopt in de tientallen miljoenen.
Ook spam wordt een steeds groter probleem. Uit een onderzoek van TACD (Trans Atlantic Consumer Dialogue) blijkt dat meer dan de helft van de consumenten zegt niet online te willen winkelen uit angst voor spam. Eensgezinde regelgeving van de VS en Europa blijft vooralsnog uit. Dat staat volgens onderzoekers een oplossing voor het spamprobleem in de weg.
Getronics maakt weer winst
Ict-dienstverlener Getronics schrijft voor het eerst in twee jaar zwarte cijfers. Wel daalt de omzet. Daarmee sluit de dienstverlener een moeilijk jaar af, waarin hij onder meer werd geplaagd door een ruzie met schuldeisers over de afbetaling van de overnamekosten van Wang. Wereldwijd verliezen 1400 werknemers hun baan.
Oracle verhoogt bod op Peoplesoft
Oracle zet zijn omstreden poging tot een vijandige overname van Peoplesoft voort. De softwareleverancier verhoogt zijn bod naar 26 euro per aandeel. Ook geeft Oracle de aandeelhouders van Peoplesoft extra tijd om hun aandelen aan te bieden. De EU besloot eind 2003 een uitgebreid onderzoek te starten naar de gevolgen van de fusie. Na het samengaan zouden in deze specifieke markt nog maar twee spelers over zijn: Oracle en SAP.
Maart 2004
EU straft Microsoft
Op 24 maart doet de Europese Commissie uitspraak in de zaak tegen Microsoft. Na vijf jaar onderzoek stelt de EC vast dat de softwaremaker de Europese concurrentieregels heeft overschreden door zijn machtspositie te misbruiken. Voor het tegenhouden van de interoperabiliteit van Windows met niet-Microsoft-servers en de bundeling van Media Player met Windows krijgt het concern een boete van bijna vijfhonderd miljoen euro. Daarnaast moet de softwaremaker informatie verschaffen waardoor servers beter kunnen samenwerken met Windows en een versie van het besturingssysteem zonder Media Player leveren. Microsoft gaat tegen de uitspraak in beroep bij het Europese Hof van Justitie.
SCO zet kruistocht voort
SCO zet de strijd tegen de bedrijven waarvan het meent dat ze zijn intellectueel eigendom schenden voort. De rechter beveelt beide partijen in de rechtszaak van de Unix-leverancier tegen IBM om met bewijs te komen. IBM moet versies van zijn Unix-varianten AIX en Dynix indienen. SCO moet vervolgens aangeven welke bestanden in IBM’s software zouden zijn overgeheveld naar Linux. SCO beschuldigt ook enkele Linux-licentienemers, waaronder Computer Associates.
Michael Dell scheidt functies
Michael Dell, oprichter, ceo en voorzitter van de directieraad van het twintig jaar bestaande Dell, kondigt aan dat hij zijn functie van ceo overdraagt aan zijn tweede man, Kevin Rollins. Met de scheiding van de rollen van ceo en voorzitter van de directieraad volgt de pc-fabrikant het voorbeeld van andere ict-bedrijven. In januari gaf bijvoorbeeld Oracle-topman Larry Ellison zijn rol als voorzitter van de directieraad op. Financieel directeur Jeff Henley kreeg die functie erbij.
IDC voorspelt offshoregolf
IDC Research voorspelt dat in 2004 de economie zal aantrekken, ook in Europa. Volgens het onderzoeksbureau wordt 2004 het jaar van de ‘offshore’ it-diensten. Het ziet de Indiase en andere offshorecentra zelfs hele projecten begeleiden. Dit ondanks de geluiden dat Indiase bedrijven wel goed zijn in uitvoering, maar slecht in projectleiding. Niet alle analisten geloven in de offshoretrend.
Tweede kwartaal
April 2004
Kwart Nederlandse ict-banen verdwijnt
Een kwart van de ict-arbeidsplaatsen in westerse landen wordt de komende zes jaar verplaatst naar offshorelanden als India, China en Rusland. Voor Nederland betekent dit dat we rekening moeten houden met een verlies van circa vijftigduizend banen. Die voorspelling doet Gartner-analist Roger Cox. Hoewel hij aangeeft dat in het westen tegelijkertijd nieuwe ict-arbeidsplaatsen zullen ontstaan, gaat het toch om een forse verschuiving van werkgelegenheid.
“Wij hanteren iets andere cijfers en percentages, maar komen in grote lijnen tot dezelfde conclusie”, zegt Marcel Warmerdam, research director van IDC in Amsterdam. “Wij schatten dat in Nederland een kwart miljoen mensen hun brood verdienen met ict. Twintig- tot 25 duizend van die arbeidsplaatsen verdwijnen de komende jaren richting India en andere landen.”
Microsoft stort zich op mkb
Microsoft zet zijn poging om het mkb voor zich te winnen voort. Het investeerde in 2003 al twee miljard dollar in deze groeimarkt en is van plan in 2004 veel mkb-pakketten te vernieuwen. Nieuwe versies van zijn crm-platform, Great Plains (erp, enterprise resource planning), Solomon (financieel), Business Portal en Navision (erp) moeten in 2004 het licht zien. Daarnaast vervangt het zijn mkb-portaal bCentral door een nieuwe site: Microsoft Small Business Center.
Vrede tussen Sun en Microsoft
De schikking tussen Sun Microsystems en Microsoft en de bijbehorende technologie-uitwisseling gaan veel verder dan op het eerste gezicht duidelijk is. Sun maakt zich bijvoorbeeld op om Windows op zijn x86-servers te zetten. De twee voormalige vijanden zijn overeengekomen dat ze samen Windows certificeren voor gebruik op Sun-servers. Ze willen nog niet ingaan op de gevolgen van deze technologiealliantie; ze zeggen dat ze nog bezig zijn de details uit te werken.
Een feit is dat Sun en Microsoft zich richten tegen hun gemeenschappelijke vijand, IBM, en op hun gemeenschappelijke doel, het datacentrum. Sun-cto John Fowler ontkent dat de samenwerking gericht is tegen Linux. “De overeenkomst draait om interoperabiliteit en keuze voor onze klanten, en niet om het bestrijden van Linux of open source.” Sun-topman Scott McNealy en Microsoft-topman Steve Ballmer bejubelen de toenadering als een belangrijke steunpilaar voor intellectueel eigendom en patenten. Critici interpreteren het als een alliantie tegen open programmatuur.
CA corrigeert cijfers
Softwaregigant Computer Associates heeft in 2000 en 2001 2,2 miljard dollar omzet verkeerd in de boeken verwerkt. Het moet de jaarcijfers voor die jaren bijstellen. Die bijstelling is een van de gevolgen van een intern boekenonderzoek dat net is afgerond. Eerder maakte het bedrijf enkele ontslagen bekend en trad Sanjay Kumar terug als bestuursvoorzitter en ceo. Hij begint in een nieuwe functie als softwarearchitect. De veranderingen aan de top moeten de aandeelhouders ervan overtuigen dat het bedrijf de financiële malversaties uit 2000 achter zich heeft gelaten. In totaal zijn in verband met het geknoei veertien CA-medewerkers ontslagen.
Mei 2004
Google gaat naar de beurs
Zoekmachine Google gaat eindelijk naar de beurs. Eind april leveren oprichters Sergey Brin en Larry Page de paperassen in bij de Amerikaanse beurswaakhond. De beursgangprocedure is gekoppeld aan een ‘Dutch auction’, een veiling waarbij de bieders de prijs bepalen en geen enkele bieder grote partijen aandelen kan verkrijgen.
Voor het eerst maakt de zoekmachine omzet- en winstcijfers openbaar. Het bedrijf maakte in 2003 105 miljoen dollar winst op 962 miljoen omzet. De eerste drie maanden van 2004 boekt het per zes dollar omzet één dollar winst, iets meer dan Yahoo, dat één dollar winst noteert op iedere 7,5 dollar omzet. Aan het eind van de eerste beursdag, 19 augustus, sluit het aandeel Google op de Nasdaq 18 procent hoger dan de openingskoers van 85 dollar. Het is dan 100,34 dollar waard. Het aandeel blijft het gedurende het hele jaar goed doen.
Broncode Cisco lekt uit
Een Russische beveiligingssite meldt begin mei dat een aanzienlijk deel van de broncode van Cisco’s IOS 12.3 besturingssysteem gestolen is. Hackers zijn het bedrijfsnetwerk binnengedrongen , hebben minimaal 800 MB aan broncode meegenomen en die gepubliceerd op internet. Cisco bevestigt op 17 mei de diefstal en maakt bekend dat de gepubliceerde code inmiddels van internet gehaald is. Het concern beweert dat bij de diefstal geen zwakke punten in zijn systemen of diensten misbruikt zijn. Verder is geen van zijn personeelsleden of partnerbedrijven verantwoordelijk voor het incident. Ook stelt de onderneming dat het uitlekken van de broncode geen gevolgen heeft voor de veiligheid van internet. Veel van het internetverkeer loopt namelijk via apparatuur van Cisco.
Juni 2004
Microsoft en SAP fuseren niet
In juni wordt bekend dat Microsoft en erp-leverancier SAP enkele maanden overleg voerden over een mogelijke fusie. Het samengaan bleek te complex. In plaats daarvan besloten de twee in mei hun ontwikkelplatformen en -strategieën nauw op elkaar aan te sluiten. De twee maakten die maand onder meer bekend dat ze samen software gaan ontwikkelen die SAP-ontwikkelaars in staat stelt Microsofts Visual Studio .NET-omgeving te gebruiken. De softwaregigant bevestigt dat er de fusiebesprekingen waren. “Er zijn geen voornemens om het overleg voort te zetten”, lezen we in een verklaring.
EC hervat Intel-onderzoek
De Europese Commissie hervat het in 2002 gesloten onderzoek naar monopoliegedrag van Intel. EC-woordvoerster Amelia Torres stelt dat dit gerelateerd is aan de oorspronkelijke klacht, ingediend door AMD. “We onderzoeken die klacht nog steeds. Dit nieuwe onderzoek bevindt zich nog in een aftastende fase, maar de oorspronkelijke klacht is nooit van tafel gegaan.” Het EC-antitrustteam dat eerder Microsoft heeft doorgelicht voert het onderzoek uit. De onderzoekers sturen 64 brieven aan pc-producenten en -verkopers in de Europese Unie met verzoeken om informatie over Intels zakenpraktijken. De gevraagde informatie betreft zowel Intels concurrent AMD als de Japanse-Duitse pc-alliantie Fujitsu-Siemens en de Duitse elektronicaproducent Siemens.
Soap rond softwarepatenten
Sinds 2001 wordt in de Europese Unie gedebatteerd over de vraag of er wetgeving voor softwarepatenten moet komen. Er is veel kritiek op een conceptrichtlijn van de Europese Commissie. Dat concept maakt het volgens tegenstanders te gemakkelijk patent aan te vragen op triviale vindingen. Ook zou de richtlijn slecht zijn voor kleine softwarebedrijven en oss (open source software).
In juni 2004 is een verhit debat in de Tweede Kamer gaande over de wenselijkheid van de richtlijn. Staatssecretaris Van Gennip krijgt felle kritiek van de Kamer. Critici voeren de Kamer de dagen voor het vervolgdebat met argumenten. Ze stellen onder meer dat de Raad van Europa nalaat ’technisch’ te definiëren, waardoor volgens hen niet alleen broncode en software, maar uiteindelijk zelfs methoden voor zakendoen octrooieerbaar worden. De staatssecretaris houdt vol dat softwarepatenten juist innovatie bevorderen. Inmiddels is de richtlijn door het Europees Parlement afgewezen en blijven de nationale regels op het gebied van softwarepatenten gelden tot de EC een nieuw voorstel doet.
Derde kwartaal
Juli 2004
Umts-optimisme in de telecomsector
Vier jaar na de dramatisch verlopen veiling van umts-licenties in Nederland bieden de eerste twee telecombedrijven, Vodafone en KPN, diensten over het nieuwe netwerk aan. Opnieuw koesteren zij grote verwachtingen van de derde generatie mobiele telefonie. De aanbieders verwachten een explosieve groei in de mobiele datacommunicatie. KPN biedt vanaf juli 2004 bedrijven en consumenten de mogelijkheid om met een umts-insteekkaart voor de laptop internet of het bedrijfsnetwerk op te gaan. Het umts-net is op dat moment beschikbaar in de Randstad en de regio rond Eindhoven, waarmee het bedrijf 30 procent van de bevolking zegt te bereiken. Vodafone, dat al sinds februari een umts-insteekkaart op de markt heeft en sinds juni een umts-telefoon aanbiedt, claimt inmiddels al 45 procent van de Nederlandse bevolking met umts te kunnen bereiken.
Europese pc-markt trekt aan
De Europese afzet van pc’s groeit volgens Gartner in deze fase van 2004 vergeleken met een jaar eerder met 15,5 procent. Dat is harder dan de wereldwijde verkoop toeneemt (gemiddeld 13,3 procent). De Verenigde Staten blijven achter met een groei van 11,4 procent in het tweede kwartaal. De grote pc-fabrikanten leveren in het tweede kwartaal wereldwijd 42,8 miljoen pc’s. IDC meet een wereldwijde afzet van veertig miljoen pc’s en een groei van 15 procent. Volgens de cijfers van beide onderzoeksbureaus is dit het vierde kwartaal op rij waarin de pc-verkoop toeneemt. De wereldwijde top-5 bestaat uit Dell (16,5 procent marktaandeel), HP (14,3 procent), IBM (5,9 procent), Fujitsu/Fujitsu-Siemens (3,5 procent) en Acer (3 procent). De top twee is in Emea andersom; HP is de grootste, gevolgd door Dell.
Softwarepiraterij kost miljarden
Niet alleen op voetbalgebied kan Griekenland zich in de zomer van 2004 Europees kampioen noemen, het heeft ook de twijfelachtige eer op het terrein van softwarepiraterij met kop en schouders boven de rest van Europa uit te steken. Dat concludeert BSA (Business Software Alliance) in haar rapport Global Piracy Study.
Het percentage illegale software in Griekenland ligt op 63, ver boven het Europese gemiddelde van 43 procent. BSA schat de kosten van de piraterij voor nationale en internationale softwareproducenten binnen de Europese Unie op ruim 9,7 miljard dollar. In Nederland is het oneigenlijke gebruik van software vergeleken met een jaar eerder gedaald van 36 naar 33 procent.
Belastingklimaat verjaagt ict-bedrijven
De gunstige Ierse belastingtarieven voor ondernemingen lokken ict-bedrijven. McAfee verhuist zijn internationale hoofdkwartier van Amsterdam naar Ierland. Dell en EMC zitten al langer in Ierland vanwege de gunstige voorwaarden. Bedrijven betalen in Nederland 34,5 procent belasting over hun winst, terwijl dat in Ierland 12,5 procent is. Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën oppert dat hij de vennootschapsbelasting wel wil verlagen naar 29 procent. De branchevereniging Nederland~ICT roept Wijn op dit zo snel mogelijk door te voeren om te voorkomen dat meer ict-bedrijven om belastingredenen het land verlaten. De door Wijn voorgestelde belastingverlaging valt pas tegen 2007 door te voeren, omdat ze een wetswijziging vereist.
Augustus 2004
Microsofts antitruststrijd
Microsoft schermt in de Europese antitrustzaak met zijn Amerikaanse overwinning. In de Verenigde Staten heeft het Hoger Beroepshof de schikking in de antitrustzaak van Justitie tegen de softwarereus goedgekeurd. In Europa is de strafmaatregel van de Europese Commissie voorlopig opgeschort. De EC heeft de voorgestelde straf (onder andere een recordboete van 497 miljoen euro) uitgesteld in afwachting van een gerechtelijk besluit over Microsofts verzoek de straf helemaal op te schorten zolang het hoger beroep loopt. Ondertussen ligt de softwarereus op andere fronten onder vuur. Midden juni deed de overheid van Zuid-Korea een inval bij lokale Microsoft-kantoren. De regering onderzoekt eventueel antitrustgedrag. Verder is er een conflict in Japan, waar Microsoft in beroep gaat tegen een formele waarschuwing van de Fair Trade Commission vanwege contracten met hardwarefabrikanten. In september begint de EC een nieuw antitrustonderzoek naar de softwarefabrikant, ditmaal vanwege mogelijke monopolisering van de markt voor beheer en bescherming van digitale media.
Arbeidsmarkt krabbelt op
De arbeidsmarkt voor ict’ers verbetert iets. Grote ict-dienstverleners als Atos Origin, LogicaCMG en BT Syntegra zoeken honderden nieuwe krachten. Ook kleinere ict-bedrijven zijn op zoek naar ervaren medewerkers. Bedrijven zijn terughoudend, maar bevestigen een stijgende vraag naar ict’ers met kennis van SAP, Siebel en Oracle. Er is ook meer behoefte aan ontwikkelaars en internetprogrammeurs. Het aantal bankzitters daalt snel. Bedrijven trekken weer trainees aan en richten zich op schoolverlaters. Zowel voor de ervaren als de beginnende ict’er is er dus licht aan het eind van de tunnel.
September 2004
Machtsstrijd breekt Exact op
Ceo Lucas Brentjes en cfo Bert Groenewegen van Exact kondigen aan dat zij per 15 oktober hun functie neerleggen. De raad van commissarissen van de softwarebouwer zoekt eerst vervangers en stapt daarna ook op. Reden is een “fundamenteel verschil van inzicht” over de bedrijfsvoering. De terugkeer van medeoprichter Eduard Hagens na tien maanden verlof heeft het nodige losgemaakt. Hagens, die weer gaat optreden als ceo, is voorstander van een gecentraliseerde aanpak. Tijdens zijn afwezigheid heeft het management de verantwoordelijkheid lager in de onderneming gelegd. Het verschil van inzicht was niet op te lossen.
Rijksoverheid kiest hrm-leveranciers
IBM en LogicaCMG winnen de aanbesteding voor de ict-infrastructuur en procesinrichting van P-Direkt. Dat is het ‘shared service center hrm’ (human resource management) waarin een groot deel van de personeelsregistratie en salarisadministratie van de rijksoverheid wordt gebundeld. De uitverkiezing volgt na een moeizaam verlopen offertetraject. P-Direkt maakt deel uit van het actieprogramma Andere Overheid van minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Dat programma heeft tot doel het openbaar bestuur te moderniseren. De duur van de overeenkomst is zeven jaar, met een optie tot verlenging van vijf jaar. Over de contractwaarde zijn geen mededelingen gedaan. Wel stelt BZK dat het handelt om een prestatiecontract.
Tulip reanimeert Commodore
Pc-producent Tulip kondigt de reanimatie van het bekende microcomputermerk Commodore aan. Naast al langer verkrijgbare usb-geheugensticks omvat het merk nu een onlinemuziekwinkel, muziekspelers, lege cd-r-schijven en spel-‘images’ voor nostalgische gebruikers.
HP onder vuur
Hewlett-Packard ligt in juli zwaar onder vuur van analisten, onder wie Steven Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch. Hij adviseert, overigens ongevraagd, het bedrijf zich te splitsen in een print- en een non-printdivisie. Ceo Carly Fiorina schuift deze kritiek terzijde. Zij stelt dat HP juist klaar staat om te groeien. Ze moet later in 2004 het veld ruimen.
XP SP2 zorgt voor vertraging
Microsoft heeft de handen vol aan Service Pack 2 voor Windows XP. Het werk aan deze verzameling lapmiddelen en beveiligingsverbeteringen zorgt voor uitstel van andere Windows-activiteiten. De lancering van SP2 was gepland voor juni, maar is eerst verschoven naar juli en vervolgens naar augustus.
Nederlandse kenniseconomie loopt gevaar
De Nederlandse kenniseconomie wordt niet zozeer bedreigd door offshoring, zoals velen beweren, als wel door een gebrek aan innovatief vermogen en een geringe instroom van bètastudenten. Dat concludeert brancheorganisatie Nederland-ICT uit een onafhankelijke onderzoek naar de sociale en economische impact van offshoring in de ict, uitgevoerd door IDC.
Vierde kwartaal
Oktober 2004
Chipgroei stagneert
Terwijl de pc-markt stevig groeit gaat het met de chipmarkt minder goed. Zakenbank Merrill Lynch signaleerde het al in juli. Analisten van die bank bespeurden overinvestering en -productie, en voorzagen overtollige voorraden. De groeiprognose voor de omzet in 2005 wordt bijgesteld van 16 naar 6 procent. In oktober bevestigen Philips en Cirrus Logic deze trend door hun verkoopprognoses bij te stellen. Philips stelt de verwachte groei van enkele procenten bij naar nul. Cirrus raamt de omzet nu op 51 miljoen dollar. In september stelde de chipproducent zijn omzetverwachting al bij van 61- naar 52 miljoen. Ondertussen is ceo Scott McGregor van Philips Semiconductor opgestapt, maar niet vanwege de slechte resultaten, benadrukt het concern.
Doorstart redt ECL
De Hoofddorpse computerdistributeur ECL (74 medewerkers, omzet negentig miljoen euro) gaat begin oktober failliet. Nadat talloze bedrijven en investeerders een overname niet aandurfden volgt alsnog een doorstart. Het management durft dat aan met financiële steun en in afgeslankte vorm.
Het lukte curator Dick Winters tijdens de surseance niet een koper te vinden, ondanks de talloze geïnteresseerde partijen, waaronder durfkapitalisten en automatiseerders die de distributiemarkt op willen. Zij vinden uiteindelijk het risico te groot. Voor een overname moet ongeveer 2,5 miljoen euro geïnvesteerd worden om nieuwe voorraad op te bouwen. Dat afgezet tegen de lage marges was een te hoge horde. Na de initiële bankroetverklaring komt het nu toch tot een doorstart, zij het in afgeslankte vorm.
November 2004
Getronics-Pinkroccade overnamesoap start
Niet IBM, HP of Capgemini lijft Pinkroccade in, maar infrastructuurbeheerder Getronics. Bestuurders Klaas Wagenaar (Getronics) en Henk Bosma (Pinkroccade) melden vol zelfvertrouwen dat de concurrentie zal opkijken van dit samengaan waardoor een nieuwe nummer één op de Nederlandse ict-dienstverleningmarkt verschijnt. Het is inderdaad schrikken voor de concurrentie en de bonden. Het laatste woord is dan ook nog niet gesproken. De overname is al snel stukken minder definitief dan Wagenaar en Bosma hadden gehoopt. Eind december lijkt deze zelfs helemaal van de baan als concurrent Ordina komt met een hoger bod dan de 350 miljoen euro van Capgemini. Uiteindelijk zal het eind januari 2005 alsnog goed komen voor Getronics en Pinkroccade.
Overnamegolf in stabielere markt
In de eerste helft van 2004 stijgt het aantal fusies en overnames in de it-sector met 60 procent vergeleken met dezelfde periode in 2003; 127 tegen 79. Een van de opmerkelijkste trends in deze overnamegolf is dat Noord-Amerikaanse ondernemingen kleinere Europese technologiebedrijven opkopen. Eenderde van alle overnames dit jaar past in dat stramien. Het gaat vaak om spelers met veel contanten, zoals Veritas, EMC, HP en Computer Associates, die als gieren de mooiste brokken kunnen uitzoeken en integreren in hun portefeuilles. Neem Veritas, dat in 2004 Ejasent (applicatievirtualisatie, 59 miljoen dollar), Invio Software (it-procesautomatisering, 35 miljoen) en Kvault Software (mailarchivering, 225 miljoen) koopt. De onderneming laat het hier niet bij, zo weten we inmiddels.
Waterig zonnetje voor it-sector
De neerwaartse trend in de it-branche lijkt ten einde. De sector zette in het tweede kwartaal van 2004 1,1 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hiermee lijkt het dieptepunt in de branche voorbij. Dit is het derde kwartaal op rij waarin de omzetontwikkeling duidelijk verbetert.
Tot eind jaren negentig kende de it-sector een onstuimige groei. Na 1999 nam die enigszins af. In het eerste kwartaal van 2002 zette een daling in. Daarna bleef de omzet dalen en was in het derde kwartaal van 2003 sprake van een absoluut dieptepunt. De ontwikkeling van het arbeidsvolume loopt bijna synchroon met de omzetontwikkeling. Tijdens het dieptepunt in het derde kwartaal van 2003 waren er in Nederland 1500 it-vacatures. In het tweede kwartaal van 2004 zijn dat er al weer 3800.
December 2004
IBM verkoopt pc-divisie aan Lenovo
IBM maakt bekend dat het zijn pc-divisie (goed voor ongeveer tien miljard dollar omzet) verkoopt aan het Chinese Lenovo voor 1,75 miljard dollar. Big Blue krijgt een minderheidsbelang in zijn voormalige rivaal. Lenovo is onbekend in de Verenigde Staten en Europa. In China is het de grootste en snelst groeiende pc-fabrikant. Wereldwijd neemt het de achtste plaats in. Het bedrijf uit Peking, dat deels in handen is van de Chinese overheid, verkocht in 2003 voor meer dan drie miljard dollar aan pc’s. Het maakt goedkope pc’s die vooral door Chinese overheden en scholen worden gekocht. Het heeft 27 procent van de Chinese pc-markt in handen. Deze markt streeft naar verwachting binnenkort Japan voorbij als op een na grootste pc-markt ter wereld, na de VS. Door de joint venture met IBM krijgt Lenovo bovendien zicht op een flink aandeel in de westerse markt. Het nieuwe bedrijf krijgt zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Raleigh, waar de ontwerp- en ontwikkelafdeling van IBM’s pc-divisie zijn gevestigd. Naar verwachting gaan 2500 IBM-medewerkers bij de joint venture werken.
Oracle lijft eindelijk Peoplesoft in
De kogel is vlak voor het eind van 2004 eindelijk door de kerk: Oracle neemt Peoplesoft over voor ruim 10,3 miljard dollar. Na een strijd van ruim achttien maanden tegen de vijandelijke overname gaat de directie van Peoplesoft akkoord met het recentelijk verhoogde Oracle-bod. Dat ligt ruim twee keer zo hoog als het initiële bod in juni 2003 van 5,1 miljard dollar. “Deze overname geeft Oracle een groter bereik en een nieuwe impuls”, zegt ceo Larry Ellison. “Het hoogtepunt in ons jongste kwartaal is de groei van 57 procent van onze applicatiedivisie. Deze overname maakt die afdeling nog groter en sterker.”