Het Texaanse Applied Nanotech heeft in samenwerking met zes vooraanstaande Japanse fabrikanten van beeldschermonderdelen een prototype van een televisiescherm gemaakt dat is gebaseerd op carbon nanotube (CNT), koolstof nanobuisjes. Pixels van fosfor worden net als bij een conventioneel scherm opgelicht, maar dan middels de nanotubes.
CNT-schermen hebben de voordelen van een oud scherm, maar niet het kanon aan de achterkant. En ze hebben ook geen last van de na-ijleffecten van lcd- of plasma televisies, die schaduwen geven bij bewegende beelden. Het bedrijf noemt het prototype een ‘proof of concept’, een bewijs dat het mogelijk is om met deze techniek een tv te maken. Het prototype heeft een afmeting van 22 inch en springt zuinig met energie om. De onderlinge afstand tussen de pixels is zodanig dat er een HDTV met een beelddiagonaal van 80 inch met de techniek kan worden gemaakt.
Prof. dr. ir. P. Kruit is hoogleraar aan de sectie Deeltjesoptica aan de TU Delft, een onderzoeksgebied waar dezelfde nanotubes een grote rol spelen, onder meer voor microscopie. Hij kent de toepassing voor beeldschermen. “Onder meer Samsung en Motorola doen veel onderzoek op dit gebied.” Volgens Kruit liggen er nog uitdagingen te wachten voordat fabricage van het CNT-scherm in alle hevigheid kan losbarsten: “Ten eerste is een enkel buisje niet genoeg om een pixel te laten oplichten; dat moeten er meer zijn. En dus moeten die één kant op uitgericht worden. Dat is lastig. Ik was op een bijeenkomst waar alleen al twintig manieren werden gepresenteerd om ze te richten. Bovendien weten we niet hoe stabiel dat in de tijd blijft. Kun je dan na een jaar nog wel tv kijken?” Een tweede probleem kan het vacuüm zijn: “Net als bij de oude schermen werkt dit alleen in vacuüm en dat betekent dikke, zware glasplaten. Met name bij grote oppervlakten iets om op te lossen.” En wanneer is een en ander dan productierijp? “Dat is moeilijk te zeggen. Nee, eind volgend jaar lijkt me niet haalbaar. Maar aan de andere kant is het zo dat wanneer een investeringsmaatschappij er serieus geld in gaat stoppen, je nooit weet hoe snel het gaat.” En de kosten? “Die zullen instorten. Ja hoor, dan is er goed een scherm van te maken.”
Ron Onrust