Netwerkcamera’s zijn erg gewild voor bewakingsdoeleinden. Het probleem is dat ze meestal niet goed bruikbaar zijn overdag én ’s nachts en dat bewegende beelden heel wat transmissiebandbreedte vereisen. De Duitse firma Mobotix biedt daar een oplossing voor.
Als u zoals veel mensen eerst het productinfokadertje bij dit artikel bekijkt, schrikt u wellicht van de prijs voor de geteste Mobotix M10. Die is namelijk niet mis. Dit is dan ook geen gewone netwerkcamera en zeker geen doorsnee webcamera. Wat het wel is? Een IP-videobewakingssysteem met geïntegreerde Linux-pc voor beeldanalyse, die in feite met twee camera’s is uitgerust, een voor dag (kleur) en een tweede voor nacht (zwart-/witweergave van infrarood). Het systeem kiest automatisch de te gebruiken camera en baseert zich daarvoor op de hoeveelheid licht. Zodra dat onder de 10 lux komt, schakelt het besturingssysteem om naar de nachtcamera. Dat is lang niet alles: Mobotix ontwierp ook een nieuw protocol dat MxPEG heet en dat videodatastromen naar meerdere bestemmingen tegelijk en toch met een minimale netwerkbelasting kan realiseren (minder dan 2 procent per videostroom).
Installatie
Het testmodel was bedoeld voor buitenmontage en had daarom onderaan een kogelgewricht en een montagebeugel om hem aan een muur vast te schroeven. De camera heeft een ingebouwde ISDN-adapter en kan op die manier zowel audio als video versturen, maar ook audio ontvangen. Er is ook een Ethernet-aansluiting. In beide gevallen kan de andere aansluiting gebruikt worden voor de voedingsadapter (die heeft ook een RJ45-connector). Mobotix levert echter ook een speciale netwerkstroomadapter waarmee u beide RJ45-aansluitingen op de camera vrijhoudt. Zo is zowel toegang via Ethernet als via ISDN mogelijk.
De kern * De Mobotix M10 netwerkcamera kan zowel overdag als ’s nachts filmen. * Er zijn veel opties ingebouwd die het systeem zeer geschikt maken als bewakingscamera. |
Bediening
De eerste keer dat u het administratiemenu oproept, krijgt u een snelle-installatiewizard te zien die met u door de noodzakelijkste instellingen heenloopt. U kunt gebeurtenissen configureren en de opnames die voortvloeien uit die evenementen later bekijken. Verder is het mogelijk het beeld twee- of viermaal te vergroten. Ook kan het beeld van maximaal vier camera’s tegelijk worden bekeken. Mobotix beweert dat hun MxPEG-protocol zo netwerkvriendelijk is, dat er maar 2 procent van de Fast Ethernet-netwerkbandbreedte verbruikt wordt door één camera die videobeelden verzendt met een resolutie van 640×480 en met 12 frames per seconde. Pas bij tientallen camera’s in éénzelfde netwerksegment is er iets van te merken. Mobotix raadt toch aan om switches in plaats van hubs te gebruiken.
Exposure fields
Een veel voorkomend probleem bij beveiligingscamera’s is dat invallend zonlicht de camera verblindt en daardoor bepaalde delen van het beeld te donker en dus onherkenbaar zijn. De Mobotix camera maakt gebruik van vrij definieerbare meetgebieden (zogenaamde ‘exposure fields’) om de hoeveelheid licht te meten en dat toe te passen op de camera-instellingen. In het setup-menu kan een ander meetveld gekozen worden. Een camera die bijvoorbeeld in een bankloket hoog achter de bediende opgesteld staat en dan uitkijkt op een venster, zal bijvoorbeeld een meetveld geven moeten worden ter hoogte van de werktafel van de bediende om te vermijden dat er bij invallend zonlicht niets meer te zien is van het loket en wie ervoor staat.
Productinfo Product: M10D “night” netwerkcamera voor buitengebruik Producent: Mobotix AG [D], http://www.mobotix.com Leverancier: CNI Europe BV, Dordrecht, tel. 078-6186899, http://www.mobotix.nl. Adviesprijs (euro excl. BTW): 1.499,= Systeemvereisten: Ethernet- of ISDN-aansluiting |
Opnames maken
Bij gewone netwerkcamera’s is er een probleem als u voor bewijsdoeleinden opnames wil maken. Vaak moeten die continu beelden over het netwerk of over ISDN naar een pc sturen, die de beelden analyseert (bijvoorbeeld op zoek naar beweging) en dan beslist welke opgeslagen moeten worden en welke niet. Bij de Mobotix hoeft dat niet. Die heeft immers een eigen pc aan boord en ook nog een infrarode bewegingsdetector. De camera kan dus zelf en pas nadat er een beweging wordt vastgesteld, beelden bewaren op een ftp-server. Het is ook mogelijk dat hij u waarschuwt via e-mail. Naast de Ethernet- en ISDN-aansluiting heeft de camera ook een seriële aansluiting. Daar kunt u een modem of mobiele telefoon aan koppelen, logdata aftappen en hij kan HTML-data naar een browser sturen.
De camera heeft veel opties om automatisch opnamen te bewaren op websites of in beelddirectory’s per uur tot zelfs per seconde. Ook is er een ringbuffer van 100 KiB en die kan in een vrij te kiezen ritme in gecomprimeerde vorm (TAR-archief) naar een server geüpload worden.
Conclusie
De Mobotix M10D wordt weinig recht gedaan met deze veel te korte bespreking. Het aantal mogelijkheden is zo groot, dat we wel twee of drie artikelen kunnen vullen. Het komt hierop neer: als u een erg goede bewakingscamera zoekt die erg veel functionaliteit biedt, dan zit u bij Mobotix gebeiteld. Wij zijn alleszins onder de indruk. Ja, de prijs is hoog. Als u ooit inbrekers op bezoek krijgt, hebt u de kosten van deze camera echter zo terugverdiend.
Johan Zwiekhorst