Vakbond FNV Bondgenoten wil met een discussienota de sociale partners verleiden tot een gedachtewisseling over offshoring en outsourcing. Offshoring als zodanig accepteert de bond als ‘onvermijdelijk’, maar over de manier waarop wil de FNV discussiëren.
Buitenlandse uitbestedingen zijn door de open aard van de Nederlandse economie niet tegen te gaan, maar de vanzelfsprekendheid waarmee sommige deals (kunnen) worden gesloten, stuit vakbond FNV Bondgenoten tegen de borst. FNV-voorzitter van der Kolk spreekt bij de relatief beperkte offshoring vanuit Nederland op dit moment van ‘het topje van de ijsberg’: “Als de trend naar offshoring eenmaal doorzet, zullen er grote problemen ontstaan en daarom moeten we daar nu samen met de werkgevers en de overheid over na gaan denken.”
De vakbond probeert met de discussienota Offshoring en Outsourcing een discussie op gang te krijgen met de sociale partners. De nota geeft een aantal uitgangspunten waarmee de FNV de offshoring-problematiek wil aanpakken. Bijvoorbeeld preventief arbeidsmarktbeleid, zeker bij sectoren waar grootschalige uitbesteding naar het buitenland dreigt, zoals in de ict-branche. Verder het (gecertificeerd) opleiden en scholen van personeel binnen een bedrijf, zodat dit personeel ‘attractief’ genoeg is om op de arbeidsmarkt weer opgepikt te worden. Ook is er een efficiency-toets opgesteld om zorgvuldige besluitvorming bij bedrijven te waarborgen; bedrijven en OR’s zouden deze moeten inzetten. En uiteraard wordt ook de overheid opgeroepen bij te dragen aan oplossingen, waarbij van der Kolk aangeeft dat hij het ambitieniveau van de overheid op dit moment wel héél erg laag vindt.
Makelaardij
Een ‘kennismakelaardij’ – FNV Bondgenoten wilde graag de term Kennishuis gebruiken, maar die bleek al door Randstad/Yacht geclaimd te zijn – moet de kennis en knowhow van slachtoffers van offshoring combineren met de vraag van werkgevers die op zoek zijn naar nieuw personeel. Aan de onderhandelingstafel en bij het opstellen van een sociaal plan zal er vanaf nu in ieder geval ook expliciet aandacht worden gegeven aan de offshoring. Doel daarbij is te voorkomen dat mensen door offshoring langdurig werkloos worden. En volgens het CWI voor de ict-industrie hoeft dat ook niet, want hun onderzoek wijst uit dat de verwachte groei het banenverlies zou moeten compenseren. Frappant is dat alle betrokken partijen juist het CWI tekort vinden schieten als arbeidsbemiddelaar.
Bij de presentatie van de FNV-nota waren ook vertegenwoordigers aanwezig van ict-werkgevers als Siemens, Philips (marktleider reorganiseren) en LogicaCMG. Zij spraken lovende woorden over de realiteitszin van de nota, maar zagen weinig in de efficiency-toets of de kennismakelaardij. Wouter Vlasblom, directeur human relations bij Siemens Nederland, gaf aan dat hij scholing een verantwoordelijkheid van de werknemer zélf vindt.