Cellen die 24 uur lang worden blootgesteld aan een gepulste radiofrequente straling van 1800 MHZ bij een SAR-waarde van 3 W/kg hebben een significante toename van schade aan DNA-materiaal.
Dat zei professor Zhengping Xu van de Medische School van de Zhejiang Universiteit in China tijdens een internationale seminar over elektronische straling in Kunming in China. Het onderzoek bevestigt dat radiofrequente straling van mobiele telefoons DNA-schade veroorzaakt bij een stralingsdichtheid die onder de door de Gezondheidsraad geadviseerde limiet zit.
Eerder kwamen twee andere Chinese onderzoekers tot dezelfde conclusie. Een professor aan de universiteit van Seoul vond het effect ook bij levende muizen. Hij adviseerde daarom om helemaal niet meer mobiel te bellen.
Ik wil er op wijzen dat er genoeg onderzoek is geweest dat aangetoond heeft dat mobiel bellen geen invloed op het lichaam heeft. De nuance op het advies zou dan ook zijn om niet 24 uur achter elkaar mobiel te bellen en om de mobiele telefoon ook niet te dicht bij de geslachtsorganen te houden.
Het rapport van de Gezondheidsraad rammelt ook aan alle kanten! Eerst stellen ze dat er nog een hoop onderzoek naar de niet-thermische effecten van de straling moet worden gedaan om vervolgens zonder blikken of blozen het advies te geven dat er omtrent de niet-thermische effecten niks aan de hand is daar het om niet-ioniserende straling gaat. Geen enkel voorzorgsprincipe is gehanteerd. De door de Gezondheidsraad geadviseerde limietwaarden behoren dan ook tot de hoogste van Europa.
Er zijn al jaren onderzoeken die aantonen dat de straling schadelijk is. Steeds weer worden die in de doofpot gestopt. Feit is dat er zowel door onze overheid als door de telefoniebedrijven flinke bedragen worden verdient. Dat dit ten koste gaat van de gezondheid is bijzaak. En dat is niet alleen met de straling.
Zolang het een positieve invloed heeft op de schatkist, staat gezondheid op de tweede plaats. Kijk naar de sigarettenindustrie. Sigaretten brengen nog aardig wat geld in het laatje dus blijft het nog vrijelijk beschikbaar.
Ik ben al meer dan 40 jaar gelicenseers zendamateur en heb in de loop van tijd wel het een en ander vernomen op dit gebied. Beroepsmatig ben ik microbioloog en zo ook ruim 36 jaar daarmee doende gewwest om mijn dagelijkse kostje te kunnen kopen. Het werd ons al heel jong geleerd dar radiogolven en vooral de centimetergolven zoals van de moderne mobieltjes zeker niet onschadelijk zijn voor de daarvoor gevoelige weke delen vans lichaam zoals de hersenen en de geslachtsorganen. Wij wisten toen nog amper wat DNA was. Nu weten we meer en het is zeker dat de radogolfjes die uit een GSM-tje komen zeker schadelijk kunnen zijn. Vooral bij langdurig en continu gebruik, zoals we bij onze tieners zien gebeuren. Deze schade zal zich niet diirect manifesteren maar bij voortdurende blootstelling zeker merkbare gevolgen hebben. Ter illustratie; er worden momenteel stralingskanonnen intwikkeld die centimetergolven op een zeer krachtig nivo gericht kunnen afvuren. Degene die getroffen wordt krijgt het gloeiend heet en zal zich snel uit de voeten mkane om niet gekookt te worden. Een modernere uitvoering van het waterkanon. Niet leuk maar wel effektief.
In Korea is een professor die aanraadt in het geheel niet meer mobiel te bellen. Hij heeft significante toename van DNA-schade in levende muizen gevonden. In Israel wordt afgeraden nog mobiel te bellen, nadat blijvende schade aan de ogen van kalveren is gevonden (en tijdelijke afwijkingen van de focus). Ik heb het volgende geschreven over de eerste werknemer ter wereld die een vergoeding heeft ontvangen vanwege schade door de straling van mobiele telefoons.
23 oktober 2005 – Voor het eerst wereldwijd heeft een werknemer een schadevergoeding ontvangen voor gezondheidsschade door de straling van mobiele telefonie. Het gaat om 30.000 dollar voor medische uitgaven, toegekend aan een medewerker van een leverancier van mobiele telefoons in Californië, Verenigde Staten. Zij kreeg een hersentumor en verloor daardoor zowel haar werk als haar ziektenkostenverzekering. Een wetenschappelijk expert verklaarde dat het meer waarschijnlijk was dat haar hersentumor wel degelijk door de straling van mobiele telefonie was veroorzaakt, dan niet. Daarop kende de rechter haar een vergoeding toe voor de medische uitgaven.
”Het ging om een ‘worker’s compensation’, een uitkering voor werknemers die stellen dat hun ziekte door het werk is veroorzaakt”, aldus Nachman Brautbar. Hij is toxicoloog, medisch expert, praktiserend specialist en hoogleraar aan de medische faculteit van de University of Southern California (USC) in Los Angeles. ”Ik heb me gebaseerd op publicaties van Olle Johansson, Lennart Hardell, Eli Richter en George Carlo. De laatste heeft gewerkt voor Motorola en het boek geschreven ‘The invisible hazards in the wireless age’. Ik heb hun data gebruikt en gesteld, dat het meer waarschijnlijk was dat de straling de oorzaak was van de hersentumor, dan niet. Het hoeft niet de enige oorzaak te zijn, want in de toxicologie geldt, dat de oorzaak een keten van gebeurtenissen is. Dat geldt wereldwijd, deze definitie van oorzaak wordt gegeven door het ‘Textbook of modern epidemology’ door Rothmann.”
Centrum voor Beroepsziekten
Nachman Brautbar wist nog niet dat Sharesa Price de vergoeding daadwerkelijk uitgekeerd heeft gekregen. ”Uiteraard is dit controversieel. Er zijn andere wetenschappers die tot andere conclusies komen. Maar deze uitspraak kan een precedent scheppen, als het gaat om arbeidsomstandigheden. Dit is slechts een begin”, aldus Brautbar. In Nederland reageert Marie-José Sengers van het Bureau Beroepsziekten van de vakbond FNV gereserveerd. ”Er is in Nederland pas sprake van een beroepsziekte als de zorgplicht van de werkgever is geschonden. Bovendien moet in Nederland de medische causaliteit worden aangetoond. Er hebben zich wel enkele mensen gemeld met hersentumoren, die in hun werk aan straling zijn blootgesteld. Jawel, er zijn ook mensen met gevoeligheid voor straling. Maar we doen er niets mee, geven het niet door aan bijvoorbeeld het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. We kunnen er niet veel mee, misschien in een verre toekomst. We doen er pas wat mee als er richtlijnen zijn.”
SAR-waarden te hoog
Richtlijnen ontbreken niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection), World Health Organization (WHO) en Gezondheidsraad adviseren slechts blootstellingslimieten om te voorkomen dat mensen worden verhit zoals in een magnetron. Voor de andere effecten bestaan geen regels. In de praktijk heeft de radiofrequente straling echter wel degelijk gevolgen voor werknemers. Sharesa Price werkte bij Advanced Communication Systems. ”Ik ben een zaak begonnen tegen mijn werkgever. Motorola en de providers van mobiele telefonie wisten ervan. Ik programmeerde telefoons voor klanten, zoals dokters, brandweer, politie en beveiliging. De telefoons waar ik destijds mee werkte zijn nu niet meer verkrijgbaar. Maar de SAR-waarde van 2 Watt per kilogram is nog steeds te hoog. Als je daarmee belt, vraag je om problemen. Motorola heeft wel iets gewijzigd aan de telefoons. Ze zijn kleiner en de plek van de antenne is veranderd”, aldus Price.
Gevolgen voor de gezondheid
Mobiele telefoons zijn een goed idee, maar de straling heeft gevolgen voor de gezondheid. ”Ik heb gelukkig geluisterd naar de medici”, zegt Sharesa Price. ”Je zult mij niet meer tegenkomen met een mobiele telefoon aan mijn hoofd. Het gezwel is verwijderd en ik ben nu gezond. Wat is gebleven groeit niet meer. De schadevergoeding die ik heb gekregen is genoeg om de rekeningen te kunnen betalen. Brautbar is een buitengewoon deskundig man.”
Price is een autochtone Amerikaanse alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze kon een beroep doen op een speciale regeling voor autochtonen. Haar voormalige werkgever, Dave Bohlen, stelt dat er niets mis is met zijn bedrijf. ”Hier gebeurt hier niets wat schade kan veroorzaken”, aldus Bohlen. Volgens Price liggen de zaken anders. Zij nam contact op met Carl Hilliard, een advocaat van de Wireless Consumers Alliance in California. Hij bracht de zaak voor de rechter en stelde Brautbar voor als expert-deskundige.
Toxicologie
”Het gaat mij niet om het geld, het is een kwestie van gezondheid en veiligheid”, zegt Sharesa Price. Zij vertelt aan studenten en scholieren wat haar is overkomen en dringt aan op beperking van de straling door mobiele telefoons. ”Zij moeten begrijpen dat het nodig is om voorzichtig om te gaan met mobiele telefoons, net zoals het nodig is om condooms te gebruiken. Het product is niet veilig zonder voorzorgsmaatregelen.” Price overleefde de chirurgische verwijdering van het gezwel. Het was moeilijk om aan een advocaat te komen, totdat zij Carl Hilliard ontmoette. Hij streed tegen mobiele providers vanwege problemen met de kwaliteit en kosten van de dienstverlening. Hilliard voerde Nachman Brautbar aan als getuige-deskundige. Brautbar heeft reeds veel zaken gewonnen, zoals de toxicologie van chroom en lood. Hij noemt de zaak van Price nog niet op zijn website, maar was positief verrast dat de Amerikaanse alleeenstaande moeder haar zaak heeft gewonnen.