Wanneer is het zover dat randapparatuur, zoals camera’s en mp3-spelers, draadloos aan de pc kunnen worden gekoppeld? “Via Wireless USB waarschijnlijk tegen het einde van 2006”, zegt Jouke Lakerveld van Philips Semiconductors.
Zigbee en WiFi Voor de thuis- en kantoorautomatisering wordt veel verwacht van de Zigbee Alliance, een consortium van onder andere Honeywell, Philips, Motorola en Samsung. Zigbee wordt gevormd door kleine sensoren die onderling via een maasvormig netwerk contact maken en zo het netwerk oneindig uit kunnen breiden. Ze communiceren met elkaar via dezelfde 2,4 GHz-band als WiFi en Bluetooth. De sensoren zijn eenvoudig en goedkoop te produceren en gaan uitermate zuinig met energie om, waardoor Zigbee-sensoren eventueel kunnen worden uitgerust met een batterijtje dat jaren meegaat. De keerzijde is dat de doorvoersnelheid slechts 250 Kbps is, maar dat is genoeg om signalen door te geven om bijvoorbeeld een dvd-speler te starten of een melding te laten verschijnen dat de koffie in de kantine op is. Ook WiFi ondergaat een ontwikkeling. De laatste versie, 802.11n, kent theoretisch een snelheid van 200 Mbps, praktisch tussen de 100 en 175 Mbps. Versie 802.11n dankt die hoge snelheid aan een techniek die MIMO heet, waarbij tegelijk via meerdere kanalen kan worden ontvangen en verzonden. |
Momenteel is al het papierwerk voor de standaard van Wireless USB rond, en worden er producten gemaakt. Samen met het beschikbaar komen van de producten worden ook de testen ontwikkeld die uiteindelijk kunnen zorgen voor een gecertificeerd product. Naar verwachting zal het tegen het einde van het tweede kwartaal van 2006 mogelijk zijn om een gecertificeerd Wireless USB-product te verkopen, hetgeen garandeert dat het samenwerkt met andere Wireless USB-producten. Voordat die producten in ruime mate in de winkels liggen is het eind 2006.
Philips Semiconductors maakt de chips die apparaten zoals mp3-spelers van de radiotechniek van Wireless USB kunnen voorzien, en is in onderhandeling met de diverse fabrikanten voor het verwerken van hun chips in de diverse apparatuur. “De techniek is met name interessant voor digitale camera’s, mp3-spelers en laptops. Daar gaat het om grote hoeveelheden data”, zegt Lakerveld.
Beveiliging
Bij Wireless USB is veel aandacht besteed aan de beveiliging. Al het verkeer vindt standaard versleuteld plaats en ook voor de authenticatie is een ingenieus systeem bedacht. Lakerveld: “Het wordt mogelijk om met een soort smart card draadloos een code over te brengen in een apparaat. Eenvoudig door die in de buurt te houden van het apparaat. Doe je dat met al je Wireless USB-apparaten, dan kunnen ze allemaal, zonder dat een ander op die communicatie kan inbreken, met elkaar communiceren.” Overigens is dit een techniek die volgens Lakerveld pas in een later stadium zal komen. In eerste instantie zal de authenticatie via het uitwisselen van public keys gebeuren; door het bij elkaar brengen van de apparaten en het handmatig accorderen van de verbinding.
http://www.usb.org/developers/wusb/