Er doet zich een explosieve stijging voor in de vraag naar ervaren freelancers, signaleert de IT- Staffing Groep. Tot en met juli dit jaar sloot deze detacheerder 55 procent méér contracten af dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral ontwikkelaars zijn zeer gevraagd en met het goeie ouwe Cobol op zak zit je op rozen.
De IT-Staffing Groep houdt precies bij welke competenties door zijn opdrachtgevers gevraagd worden. Op dit moment scoren de expertises TMAP, Java, ITIL, Unix, Windows NT/2000, Cobol, XML en Oracle PL/SQL het hoogst in de top 40 (zie tabel). “Cobol is duidelijk weer in opkomst”, aldus Ton de Vink, directeur van ABC Team, een van de werkmaatschappijen van de IT-Staffing Groep. “We noteren 40 tot 50 procent meer Cobol-aanvragen dan vorig jaar.”
Opmerkelijk is de lage plaats van MCSE-certificering (23ste plek) en van kennis van Linux (plaats 35). Linux breekt dus nog niet door, lijkt de conclusie.
Variëteit
Opvallend is verder de grote spreiding van de gevraagde competenties. Het lijkt er op dat je overal wel mee aan de bak komt. “Daar zit een kern van waarheid in”, beaamt De Vink. “De vraag is inderdaad enorm gevarieerd en de verschillen in de aantallen aanvragen zijn niet zo heel groot. Er is dus werk in allerlei richtingen.”
De topvijf van gevraagde functies bij de IT-Staffing Groep is op dit moment: ontwikkelaar, consultant, tester, database-analist (DBA), beheerder.
Dat er momenteel vooral ontwikkelaars worden gevraagd heeft verschillende oorzaken, aldus Ton de Vink. “Er zijn de afgelopen jaren achterstanden opgelopen. Die worden nu weggewerkt. Verder zijn er aanpassingen nodig als gevolg van veranderingen in de wetgeving. Maar er is ook wat meer budget. Je ziet dan ook dat er weer nieuwe systemen worden ontwikkeld.”
De Vink schat dat 30 procent van de projecten te maken heeft met achterstallig onderhoud, 50 procent met noodzakelijke aanpassingen en 20 procent met vernieuwingen.
Worden er nu vooral ontwikkelaars en testers gevraagd, volgend jaar kan dat beeld al veranderd zijn, waarschuwt De Vink. “Het is een golfbeweging. De nieuwe systemen die nu worden gebouwd, moet je op een gegeven moment ook weer gaan managen. Dus volgend jaar kan het zwaartepunt best wel weer opschuiven naar de beheerfuncties.”
Wat de locaties van de opdrachten betreft komen de meeste aanvragen dit jaar uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland (zie grafiek). Dat is dus de Randstad plus een brede as, die via het midden in zuidoostelijke richting loopt.
Fred Teunissen