Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Groen licht voor Project Green? Waarom wil China een eigen dvd-formaat? Het is weer overnametijd!
Groen licht voor Project Green?
… in ieder geval een nieuwe naam. Bedrijven overnemen is één ding, maar de aangekochte software integreren, dát is pas een probleem. Dat geldt vooral voor lijvige bedrijfsapplicaties. Baan ging er zo’n beetje aan onderdoor. Oracle staat nu voor een mammoetklus. Op de feestelijke persconferentie bij de overname ziet het integratieschema er op de ‘slides’ nog overzichtelijk uit. Maar om van de softwarespaghetti echt een samenhangend schaalbaar geheel te maken dat meer is dan de som der delen, is een enorme tour de force. Oracle gaat nu een dappere poging doen om JD Edwards, PeopleSoft en Siebel op termijn via Oracle Fusion een gemeenschappelijk fundament te geven. Microsoft is op kleinere schaal al jaren met hetzelfde bezig. Vanaf de eeuwwisseling probeert het bedrijf zich in te kopen in de markt van bedrijfsapplicaties. Niet op de schaal van Oracle, maar met de aanschaf van Great Plains, Navision en Axapta lag er toch een forse integratiekluif. Parallel aan de overnames startte Microsoft Project Green, dat middleware zou moeten opleveren om alle bedrijfsapplicaties te koppelen aan Microsofts besturingssysteem en serversoftware. De term ‘Business Framework’ viel vaak als men het bij Microsoft over Green had. We zijn inmiddels drie jaar verder en nu lijkt Microsoft de eerste concrete stap voorwaarts te kunnen zetten. Er is al een gemeenschappelijke naam voor alle bedrijfsapplicaties: Microsoft Dynamics. Navision heet voortaan Dynamics NA, Axapta heet Dynamics AX enzovoort. De eerste productdemonstraties geven volgens commentatoren aan dat de integratie verder gaat dan een gemeenschappelijke naamgeving. Maar drie jaar zijn kennelijk zo voorbij als het om integratieprojecten gaat. En dan zou Microsoft geruime tijd wel 40 procent van de 1700 ontwikkelaars van Business Solutions bij dit project hebben ingezet. Tot slot moeten we nog wachten op de introductie van de nieuwe Windows-versie volgend jaar – en vooral de nieuwe versies van SQL Server, Office en SharePoint – voordat de Dynamics marktrijp zijn. Kortom, voor 2010 hoeven we van Oracle Fusion niet veel te verwachten.
Waarom wil China een eigen dvd-formaat?
… niet om illegaal kopiëren tegen te gaan. China bepaalt in toenemende mate de ict-trends én -standaarden. Verkeerde het enorme land kort geleden nog in de technologische Middeleeuwen, momenteel ontwikkelt het land zich in razend tempo tot een hightech maatschappij, waar niet alleen de belangrijkste fabrikanten van consumentenelektronica en computers hun apparatuur in elkaar sleutelen, maar waar steeds meer fundamentele research en nieuwe productontwikkeling wordt gedaan.
Het ambitieniveau weerspiegelt zich ook rond de vestiging van standaarden. China besloot een kleine twee jaar terug doodleuk een eigen standaard voor de derde generatie mobiele telefonie te ontwikkelen naast de bestaande W-cdma (Europa) en TD-cdma (vooral VS): TD-scdma. Voorstellen voor standaarden worden meestal naar voren geschoven door een consortium van ondernemingen of één groot bedrijf. Maar de omvang van de Chinese bevolking is zodanig dat elk besluit van de Chinese overheid bijna per definitie een ‘kritische massa’ heeft. Voor 250 miljoen gsm-abonnees wil elke telefoonfabrikant wel telefoons ontwikkelen. Om zijn spierballen te tonen besloot China vorig jaar een eigen beveiligingsprotocol voor WiFi-netwerken af te dwingen, buiten de internationale afspraken om. En nu ligt er bij het DVD-forum een Chinese aanvraag voor een eigen hd-dvd/standaard, alsof we met hd-dvd en Blu-ray al niet een variant te veel hebben. De kans is groot dat er een ‘regionale’ Chinese variant komt van hd-dvd, net zoals een Amerikaanse dvd nu niet kan worden afgespeeld in een Europese dvd-speler. Ik vermoed dat kopieerbeveiliging niet de meest onderscheidende eigenschap wordt van de Chinese zogeheten ‘evd’-standaard wordt. Momenteel is naar schatting 95 procent van de dvd’s in China illegaal gekopieerd. En dan werden er tussen 2002 en 2004 nog 500 miljoen illegale dvd’s onderschept!
Het is weer overnametijd!
…Ondernemers, meld u in rijen van twee. Na het rampjaar 2000 kon een nieuwe generatie leiders van grote ict-ondernemingen zich alleen nog maar onderscheiden via reorganisaties, efficiëntieoperaties en kostenbesparingen. Maar er mag weer worden geïnvesteerd! Het interessante van deze cyclische bewegingen is dat ook direct alle remmen losgaan. Wekelijks worden we opgeschrikt door overnames. Afgelopen week kocht HP Peregrine voor 425 miljoen dollar. En de Nederlandse print- en kopieermachinefabrikant Océ wil de Amerikaanse branchegenoot Imagistics overnemen voor 685 miljoen dollar. Wie volgt.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.