Gevoelige en vertrouwelijke gegevens slaat u bij voorkeur versleuteld op. Waarom die beveiliging eigenlijk niet meteen in een harde schijf inbouwen? Zo hoeft u geen software te gebruiken en wordt alles volautomatisch versleuteld.
De kern
|
Installatie
De harde schijf voor desktop-pc’s ziet eruit als een gewone IDE-schijf. Er zit wel een speciale schroefloze kast van stevig metaal rond de schijf, die zo te zien niet geopend kan worden zonder de schijf te beschadigen. De Flagstone harde schijf kan worden geïnstalleerd zoals iedere andere harde schijf met IDE/ATA-aansluiting. Het enige verschil is dat de pc eerst gestart moet worden vanaf de nog lege schijf. Er
Productinfo Product: FlagStone Corporate 40 GB Producent: Stonewood Electronics, GB; http://www.flagstonesecure.com Leverancier: Nethology, Papendrecht; tel. 078 644 07 15; http://www.nethology.nl Adviesprijs (excl. BTW): 413,75 euro (desktopvariant) of 463,75 euro (notebookvariant) Systeemvereisten: pc met IDE-aansluiting, cd-romstation en mogelijkheid tot starten vanaf cd-rom |
Gebruik
Alles wat op de FlagStone-schijf wordt weggeschreven, wordt automatisch versleuteld en bij een leesopdracht eveneens automatisch ontcijferd. De AES-encryptie zelf is logischerwijze belastend voor de prestaties van de harde schijf. Tijdens het terugzetten van onze beeldkopieën werd echter een schrijfsnelheid van meer dan 190 MB per minuut gehaald, wat erg goed is als u bedenkt dat onze beeldkopieën van een netwerkserver gelezen werden. De echte test kwam met de HDTach benchmark. Die liet een gemiddelde werksnelheid van 10,3 MB/s en een snelheidspiek van 10,7 MB/s zien. Daar kunt u weliswaar zonder veel ergernis mee werken, maar de 40 GB Maxtor schijf van een jaar of twee oud in dezelfde pc haalt een gemiddelde werksnelheid van 35,9 MB/s en een snelheidspiek van 54,7 MB/s. De toegangstijd van de FlagStone-schijf blijkt met 19,8 ms ook aan de trage kant (de Maxtor haalt hier 12 ms). Hier blijkt dat de FlagStone flink trager is dan een gewone harde schijf. Niettemin is hij wel snel genoeg voor gewone kantoorapplicaties. Laten we bovendien niet vergeten dat men in ruil voor de wat slechtere prestaties een veel betere beveiliging via de volledig versleutelde schijfinhoud krijgt.
Als de gebruiker de FlagStone harde schijf wil afschrijven, is veilig wissen niet nodig. Het volstaat om de meegeleverde cd-rom te starten en dan de harde schijf te ‘de-authoriseren’. Dat duurt niet lang en daarna is alles wat erop stond onbruikbaar. De schijf wordt dan in de beginstand teruggezet en eer moet dus een nieuwe PAC-code ingetoetst worden.
Ook leuk: omdat er geen software geïnstalleerd hoeft te worden en deze FlagStone-schijf zich grotendeels als een gewone IDE-schijf gedraagt, kan hij gebruikt worden met elk besturingssysteem dat IDE-schijven ondersteunt. Linux, FreeBSD, Solaris, OS/2 Warp, BeOS, het werkt allemaal.
Conclusie
De FlagStone-schijf kan een gemakkelijke beveiliging bieden voor wie met erg vertrouwelijke gegevens werkt, omdat letterlijk alles met AES versleuteld wordt. De werksnelheid ligt lager dan die van een gewone harde schijf, maar daar valt mee te leven voor pc’s waar encryptie noodzakelijk is.