Om telefonie via het internet een flinke stimulans te geven, heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken deze maand een voorstel gedaan tot wijziging van het bestaande telefoonnummerplan. In de nieuwe situatie kan een telefoonnummer in Maastricht ook gebruikt worden in bijvoorbeeld Groningen, of zelfs Tokio.
Het huidige nummerplan voor telefoonnummers gaat op de schop. Met het bestaande nummerplan is het niet toegestaan om met geografische nummers een zogenoemde nomadische dienst (een dienst waarbij telefoonnummers ook te gebruiken zijn buiten een specifiek netnummergebied) aan te bieden. Voor aanbieders van telefonie via voice over het internet protocol (VoIP) is dit tot op heden een knelpunt. Internet geeft gebruikers per slot van rekening de mogelijkheid om via elk willekeurig internetaansluitpunt, waar ook ter wereld, te bellen. Alleen was het tot nu toe niet mogelijk om daarvoor één specifiek, geografisch ongebonden, telefoonnummer te gebruiken.
Bij de wijziging van het nummerplan is rekening gehouden met de sterke behoefte in de markt om bestaande geografische telefoonnummers toch nog te kunnen blijven gebruiken. Bestaande geografische nummers worden daarom onder enige beperkende voorwaarden opengesteld voor nomadisch gebruik. Gebruikers van bestaande geografische nummers moeten ook daadwerkelijk een privé- of bedrijfsadres in dat netnummergebied hebben. Als aan die voorwaarde is voldaan, mag een gebruiker zich met het nummer wel overal heen verplaatsen, zelfs naar het buitenland (via een soort doorschakelsysteem). Daarnaast wordt er een nieuwe reeks nummers geopend, een 085- en een 091-reeks, waarbij de beperkingen van de netnummergrenzen niet gelden. Toezichthouder Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, verwacht dat deze nummerportabiliteit zal bijdragen aan het succes van VoIP.
Het ontwerpbesluit van minister Brinkhorst is een antwoord op de vanuit VoIP ontstane marktbehoefte om telefoonnummers minder strak te binden aan geografie. Verschillende belanghebbende partijen, zoals KPN en Colt Telecom, kunnen nog tot 19 oktober bezwaar maken tegen het voorstel dat minister Brinkhorst heeft ingediend. Het besluit treedt vervolgens in werking, de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het besluit met toelichting zal worden geplaatst. “Ik denk niet dat het zal afketsen”, zegt Marco Quispel, marketingdirecteur van Colt Telecom Nederland. “Ik zie geen bezwaren.”