Zes jaar heeft Cognos nodig gehad voor de ontwikkeling van een volledige bedrijfsintelligentie-oplossing. Cognos 8 BI is gebaseerd op een Webservices-architectuur en verenigt alle bi-eigenschappen in één enkel product.
“Het is een coherent geheel, geen samenraapsel van aangekochte technologieën”, aldus Rob Ashe, president-directeur van Cognos. “Eigenlijk borduren we met Cognos 8 BI verder op de innovatie die we met ReportNet twee jaar geleden hebben ingezet. ReportNet telt nu al meer dan 2500 klanten over heel de wereld en heeft voor meer dan 235 miljoen dollar omzet gezorgd.”
Zinnige dingen
Een sterk punt van het nieuwe bi-pakket van Cognos is dat het allerlei soorten data kan gebruiken voor alle mogelijke bi-functionaliteiten – rapportering, analyse, ‘dashboarding’, ‘scorecarding’, event-management. “De voorbije jaren hebben erp- en crm-systemen massa’s data verzameld die onaangeroerd bleven”, stelt Ashe. “Ongeacht of het nu om relationele dan wel olap-data gaat, met Cognos 8 BI kunnen we die informatie benutten voor uiteenlopende doeleinden. De uitdaging voor alle bi-producten is immers niet zozeer toegang te krijgen tot die gegevens, maar ze te kunnen verwerken , ongeacht hun formaat of herkomst, en er zinnige dingen mee te doen.”
Cognos wil met zijn soa (‘service oriented architecture’) en de daaraan gekoppelde ‘zero footprint’ (waardoor bij de eindgebruiker geen programma meer moet worden geïnstalleerd) bedrijfsintelligentie ruimer verspreiden dan tot nog toe het geval was. Bovendien heeft het zijn nieuwe pakket zo gebruiksvriendelijk en intuïtief proberen te maken dat het op alle niveaus in een bedrijf gebruikt moet kunnen worden. Rob Ashe: “Dat was trouwens een expliciete vraag van vele klanten: maak bi betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, want informatie op het juiste moment op de juiste plaats wordt cruciaal voor elke onderneming.”
Lappendeken
De analisten van Gartner schetsen echter een minder eenvoudig beeld, want de meeste bedrijven zitten vandaag de dag opgescheept met erg gefragmenteerde bi-tools. Dat komt omdat de aankopen vaak op afdelingsniveau zijn gedaan. Je krijgt dan uiteindelijk een lappendeken van oplossingen en tools, die op langere termijn erg duur uitvalt vanwege de kosten van ondersteuning en upgrades. De oplossing is volgens Gartner weliswaar te standaardiseren op een compleet, coherent pakket, zoals Cognos dat nu voorstelt. Maar de analisten geven er een waarschuwing bij: het kan jaren duren vooraleer iedereen in een onderneming afstand wil doen van zijn favoriet bi-speeltje!
Over twee dingen zijn alle analisten het eens: geen enkel bedrijf kan zich nog veroorloven bi te negeren, en de investering in bi is erg bescheiden vergeleken bij de sommen die aan erp-systemen worden besteed. De noodzaak van bi wordt volgens de analisten nog eens versterkt door het hele ‘compliance’-verhaal, waarbij accurate rapportering op basis van correcte cijfers van cruciaal belang is.
Cognos-ceo Ashe: “Gebruikers hebben ons keer op keer duidelijk gemaakt dat die transparantie in de rapportering voor hen zo mogelijk nog belangrijker is dan het Y2K-verhaal. Dat is ook de reden waarom wij in ons nieuwe pakket veel aandacht besteden aan ‘performance management’ in al zijn aspecten – planning en consolidatie van gegevens, vergelijkingen tussen budget en realiteit, proactieve waarschuwingen, en bewaking van cruciale processen.”