De overname van crm-specialist Siebel door database- en -applicatieleverancier Oracle luidt de laatste ronde in van de consolidatie van grote softwarebedrijven. De bedrijfstoepassingen zijn voorlopig in handen van Microsoft, IBM, Oracle en SAP.
“Een macabere reünie vindt plaats in de software-industrie.” Zo beschrijft weekblad The Economist de verwoedde overnameactiviteiten van Oracle. Natuurlijk is het zakelijk slim. Maar toch, de overnamewoede van Larry Ellison, oprichter van qua omzet het op twee na grootste softwarebedrijf ter wereld, betreft wel bedrijven die zijn opgericht door twee van zijn voormalige adjudanten.
Craig Conway begon PeopleSoft. Het bedrijf was een tijdlang de grootste naam op het gebied van hrm-software. Oracle nam PeopleSoft eerder dit jaar over, na een anderhalf jaar durende ruzie en een kartelonderzoek door het Amerikaanse ministerie van justitie.
Tom Siebel begon Siebel. Dit bedrijf was een tijdlang de grootste naam op het gebied van klantenbeheersoftware (crm). Oracle kondigde op 12 september aan ook dit bedrijf te willen overnemen, voor 5,8 miljard dollar. Analisten verwachten niet dat de Amerikaanse overheid weer met een kartelonderzoek komt, al is voor de overname wel goedkeuring nodig van justitie. Oracle loopt namelijk flink achter op zowel Siebel als SAP, wat omzet betreft op crm-gebied (zie grafieken). Sterker nog, de overname zal ongetwijfeld leiden tot een fellere concurrentiestrijd tussen SAP en Oracle.
Verlossing
In het rijtje van voormalige Oracle-topmannen die bedrijven beginnen, blijft over Marc Benioff, die in 1999 begon met Salesforce.com. Dit bedrijf is goed vergelijkbaar met Siebel. De software draait echter op servers van Salesforce en is voor gebruikers toegankelijk via een willekeurige webbrowser. Benioff reageerde in een brief aan zijn medewerkers geamuseerd op de overname van Siebel: “Oracle verloste de Siebel-aandeelhouders vandaag uit hun lijden. Wij hielpen de Siebel-klanten al jaren op die manier.”
De web-aanpak van Salesforce legt het bedrijf geen windeieren. Het bereikte vorig jaar meer dan eenzesde van de omzet van SAP, een groei van 84 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (zie grafieken).
Voor Siebel betekent de overname voor Oracle opnieuw een reorganisatie. Vorig jaar trad Tom Siebel terug als topman en werd IBM-veteraan Michael Lawrie aangewezen als opvolger. Lawrie begon Siebel om te vormen van een door directies in de verschillende landen geleid bedrijf, naar een bedrijf waarbij de leiding ligt bij hoofddirecteuren voor sales en marketing. Lawrie hield het amper een jaar uit; hij werd afgelopen april ingeruild voor George Shaheen. Ook deze directeur had geen geheim middel tegen dalende omzetcijfers en verlies van marktaandeel. Volgens een van de huidige Oracle-adjudanten en onderhandelaar namens het bedrijf voor de overname, Charles Phillips, hebben de veranderingen in de Siebel-structuur het bedrijf geen goed gedaan, zo vertelde hij de Wall Street Journal. “Maar, dat lossen we wel op.”
Tom Siebel zal voor de overname wel even hebben moeten slikken. Vorig jaar pestte Ellison het bedrijf door te onthullen dat de twee in overnamegesprekken verwikkeld waren. Siebel sneerde daarop terug in ict-tijdschrift Information Week: “Larry, we hebben negen jaar samengewerkt. Dat was wel genoeg.” Deze week echter noemde Siebel de overname een “fantastische en opwindende gebeurtenis”.
Drie-eenheid
Voor Oracle betekent de overname in ieder geval dat het straks drie crm-softwarepakketten mag proberen te verkopen en moet onderhouden. Met Siebel krijgt het ook nog eens een aparte verkooppoot in handen. Analisten verwachten dat Oracle na afronding van de overname, ergens begin volgend jaar, snel en ingrijpend zal snijden in de Siebel-kosten.
De omzet van de drie crm-softwarepakketten samen plaatst Oracle wel tegenover concurrent SAP. De topman van dat bedrijf, Hennig Kagermann, laat zich echter niet op stang jagen. “We zien geen reden om te reageren”, aldus Kagermann. SAP is zelf ook op zoek naar overnamekandidaten. Volgens Kagerman gaat het daarbij echter om “doelgerichte aanvullingen”, met bedrijven die wat geld betreft niet miljarden, maar hooguit enkele honderden miljoenen moeten kosten.
Grotere bedrijven zijn er niet meer op de markt van bedrijfssoftware. De overname luidt dan ook de laatste ronde in van de consolidatieslag van ondernemingen die bedrijfstoepassingen leveren. Wat overblijft zijn de grote vier: Microsoft, IBM, Oracle en SAP.
Voor IBM staat op het schaakbord een interessante opstelling klaar. Het is een grote concurrent van Oracle voor wat betreft databases. De crm-software van Siebel is echter een van de vele applicaties die het op de eigen databases ondersteunt. IBM, in een persverklaring: “We blijven klanten voorzien van hardware, middleware en diensten voor Siebel en andere toepassingen, net zoals we dat doen voor PeopleSoft.”