Donderdag 8 september vond in Amsterdam ‘WiMAX Focus’ plaats. Het evenement, georganiseerd door kopstukken uit de wireless-industrie als de Broadband Wireless Association (BWA), Aperto Networks en Navini, was bedoeld voor ceo’s, cto’s, technici en marketeers, met interesse in de draadloze-breedbandstandaard.
Ook Nederlandse bedrijven als Hopling en Enertel waren vertegenwoordigd op WiMAX Focus, waarbij de laatste als pioneer in Nederland een belangrijke rol speelde. Dave Palmer, senior director van Aperto, benadrukte de enorme opmars van WiMAX: waren er begin 2004 nog maar 46 participerende bedrijven lid van het WiMAX-forum, op dit moment zijn dat er 332. Terwijl 802.16-2004-producten op het punt staan officieel gecertificeerd te worden, bieden twintig Europese bedrijven al enige tijd Pre-WiMAX-diensten aan. De techniek is met name ideaal voor tijdelijke evenementen en afgelegen gebieden waar breedband een lage penetratie heeft. Ook voor ontwikkelingslanden biedt het grote mogelijkheden, aangezien het signaal zonder probleem kilometers onherbergzaam terrein kan doorkruizen, met behoud van hoge snelheden van gemiddeld zo’n 10 Mbps synchroon. Palmer erkende dat WiMAX in landen als Nederland, met een hoge dekkingsgraad van breedband via DSL en kabel nog een nichemarkt is.
802.16e
Grote bedrijven hebben hun kaarten ingezet op 802.16e, de mobiele en energiezuinigere WiMAX-variant, die zich uitstekend leent voor notebooks en gsm’s. Helaas zijn de specificaties hiervan nog niet definitief en wachten veel bedrijven met investeren in WiMAX tot deze mobiele techniek beschikbaar is. “Er is nu al sprake van acht maanden vertraging”, zei analist Julien Grivolas van Ovum. “Nog meer vertraging zal onherroepelijk leiden tot schade”. Grivolas wijst met name op de concurrentie die 802.16e zal ondervinden, nu commerciële producten pas rond 2008 op de markt worden verwacht. “Mobiele 3,5G-technologie als HSDPA zijn eind volgend jaar al beschikbaar en zullen door hun vroegere marktintroductie een grote voorsprong krijgen. Het is maar de vraag hoeveel de mobiele WiMAX-versie daar nog vanaf kan snoepen als het ruim een jaar later op de markt komt”. De beschikbaarheid van producten, betaalbaarheid van de cpe’s (customer premise equipment) en de integratie in bestaande apparatuur is daarbij cruciaal. Een lichtpuntje is de toezegging van onder andere Intel en Nokia om WiMAX-chips binnen drie jaar in hun mobiele producten, zoals notebooks en gsm’s, te integreren. Onderzoeksbureau Forrester voorziet dat WiMAX vooral in opkomende markten als India, Rusland en Brazilië een grote rol kan spelen, omdat daar nog vrijwel geen infrastructuur bestaat en de economie stevig in de lift zit. Voor ontwikkelde landen ziet men voor 802.16-2004 ziet weinig mogelijkheden, door de dominante positie van bekabelde standaarden. Keimpe Algra, directeur van Enertel Wireless, is het daar niet helemaal mee eens: “WiMAX-technologie gebruiken is goedkoper dan het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Bovendien kan het snel in gebruik genomen worden en is het ideaal voor tijdelijke evenementen. Zodra 802.16-2004 producten gecertificeerd zijn, gaan wij verder met de uitrol in ruim twintig nieuwe steden”.