Na bijna drie jaar wordt op 1 oktober de stekker uit Espelon getrokken, een kennisplatform om het gebruik en de verspreiding van digitaal lesmateriaal in Nederland te stimuleren. Hogescholen en universiteiten blijken er gewoon het geld niet voor over te hebben.
Espelon leek een mooi initiatief. Stichting SURF en Digitale Universiteit wilden voorkomen dat succesvolle digitale onderwijsprojecten die binnen het hoger onderwijs worden ontwikkeld, na afronding op de spreekwoordelijke plank zouden komen te liggen. Daarom werd op 1 januari 2003 het kennisplatform Espelon in het leven geroepen. Espelon moest zich uiteindelijk zelf kunnen bedruipen, maar na bijna drie jaar komt er nog steeds te weinig geld binnen vanuit de hogescholen en universiteiten om het platform overeind te houden. “Instellingen in het hoger onderwijs zijn er niet aan gewend dat digitale leermiddelen geld kosten”, zegt Michiel van Geloven, woordvoerder van Digitale Universiteit. “De belangstelling was groot. De naamsbekendheid was duidelijk in orde. We voorzagen ook in een behoefte. Maar dat leidde niet automatisch tot het afsluiten van contracten.”
De onderwijsinstellingen hebben Espelon verteld dat het vooral een budgettaire kwestie is. Zelf hebben zij er onvoldoende middelen voor en het is moeilijk om de kosten te verhalen op de studenten. Van Geloven: “Een boek kun je als hogeschool voorschrijven. Een student koopt het dan of leent het uit de bibliotheek. Bij digitale leermiddelen ligt dat wat moeilijker. Het is lastig om studenten te laten betalen voor iets wat zij niet in handen krijgen, waardoor de onderwijsinstellingen zelf voor de kosten opdraaien.”
Van Geloven denkt dat het ‘not-invented-here-syndroom’, zoals hij het noemt, eveneens een rol heeft gespeeld bij het mislukken van het initiatief. “Hogescholen zijn niet gauw bereid om digitale initiatieven van andere hogescholen over te nemen. Die autonome houding is bij universiteiten zelfs nog groter.”
Het digitale onderwijsmateriaal dat tot nu toe is verzameld gaat niet verloren. De Digitale Universiteit gaat zich voorlopig zelf ontfermen over de ongeveer tien projecten die tot nu toe waren ondergebracht bij Espelon. Eén van de projecten, Economieweb, wordt voortgezet door de stichting HOI, waarin de verzamelde economieopleidingen zich hebben verenigd.