Het Nederlandse Fastfiber Netwerk gaat bedrijventerreinen voorzien van een glasvezelnetwerk. Het netwerk blijft in eigen beheer en alle bedrijven mogen diensten aanbieden. “Iedereen mag meedoen”, zegt directeur Erik Kamps.
Het concept wordt uitgevoerd door twee bedrijven. Fastfiber doet aan vraagbundeling: het gaat bedrijventerreinen af en inventariseert de belangstelling. Wanneer voldoende bedrijven op een terrein, ongeveer 40 procent, een overeenkomst hebben getekend, dan gaat Fastfiber Netwerk met behulp van diverse partners het terrein van glasvezel voorzien. Directeur Kamps: “Alle bedrijven krijgen een buis, zodat iedereen mee kan doen. Natuurlijk worden alleen de bedrijven aangesloten op het glasvezelnetwerk die ook een overeenkomst hebben getekend.”
Bedrijven op het terrein betalen eenmalig zeshonderd euro en vervolgens een vastrecht van zeventig euro per maand en twintig euro per maand voor een twee Mbit aansluiting tot zeshonderd euro per maand voor honderd Mbit. Daarnaast kunnen bedrijven diensten van aanbieders afnemen. Een beperking in dienstenaanbieders is er niet.
Inmiddels zijn er acht (waaronder internet, VoIP, isdn over glas, backup op afstand, camerabewaking), maar er zijn besprekingen met nog meer aanbieders en ook klanten mogen hun eigen aanbieders aandragen.
Proefproject
Momenteel wordt een proef gestart op het bedrijventerrein Ekkersrijt in Son en Breugel, waaraan nu twintig bedrijven meedoen. Die bedrijven worden gekoppeld aan de landelijke backbone van Eurofiber. Kamps onderhandelt met nog 45 bedrijventerreinen in Nederland, voornamelijk in Brabant en Limburg. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het initiatief open komt te staan voor bedrijventerreinen door heel Nederland. Door de tariefstelling moet het ook voor kleine bedrijven interessant zijn om mee te doen. Kamps: “We moeten concurreren tegen sdsl, maar we bieden voordelen. De verbinding kan een stuk sneller zijn, klanten kunnen direct gebruik maken van de diensten die op het netwerk worden aangeboden en kunnen eventueel zelf ook nieuwe diensten aandragen, zelfs van kpn.”