IBM wil geen formeel overleg voeren met de vakbonden inzake de overgang van zevenhonderd ABN Amro-automatiseerders. Vakbond De Unie betreurt de gang van zaken.
In een ledenbrief schrijft bestuurder Joop Hofland van De Unie dat de vakbeweging vorige week een presentatie heeft bijgewoond van IBM over het geharmoniseerde arbeidsvoorwaardenpakket. Dit biedt het bedrijf aan iedere individuele ABN Amro’er aan, die als gevolg van het uitbestedingscontract per 1 november overstapt naar het it-concern in Nederland. Daarbij gaf IBM te kennen dat het openstaat voor ’suggesties en aanbevelingen’, maar dat het bedrijf over de inhoud van de voorstellen niet collectief met vakorganisaties wil praten. Het IBM-beleid luidt dat de directie hierover met de ondernemingsraad afspraken maakt. Hofland betreurt deze houding en zal net als collega-vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en BBV zowel bij IBM als ABN Amro blijven aandringen op overleg met de bonden over de harmonisatie.
In een toelichting hierop zegt Hofland dat arbeidsrechtelijk geen enkele werkgever verplicht is met vakbonden te overleggen en afspraken te maken. Maar hij wijst erop dat als gevolg van de Wet op de CAO het maken van afspraken met bonden de nodige voordelen biedt: zo hoeft er maar één keer overleg plaats te vinden in plaats van met ieder individueel en is een afspraak – na instemming van de betrokken vakbondsleden – bindend voor alle overgaande werknemers.
Volgens Hofland heeft IBM bij de harmonisatie-voorstellen twee uitgangspunten: niemand gaat er op achteruit en harmonisatie vindt plaats met als uitgangspunt de bestaande IBM- voorwaarden. Hij noemt de gepresenteerde voorstellen ’degelijk’, al verwacht hij dat de nieuwe werkgever een behoorlijk aantal bestaande rechten van ABN Amro-medewerkers na de afgesproken maximale houdbaarheidsperiode van 48 maanden zal afbouwen. Of het aan te bieden pakket individueel niet tot achteruitgang zal leiden is op basis van de nu verstrekte informatie niet vast te stellen, aldus de Unie-bestuurder. IBM heeft nog geen inzicht in de VUT- en (pré)pensioenregeling gegeven. Hierover volgt nog een aparte presentatie.
Bankmedewerkers die het aanstaande harmonisatie-aanbod niet accepteren, zullen overigens ’van rechtswege’ automatisch meegaan naar IBM. In zulke gevallen blijven de oude arbeidsvoorwaarden, zoals in de ABN-CAO staat beschreven, in ’bevroren toestand’ van kracht (met uitzondering van de IBM-pensioenregeling). Deze ijselijke situatie geldt tot in ’lengte der jaren’, vertelt Hofland, “voor zover bepaalde zaken niet door wet- of regelgeving moeten worden aangepast. Het gevolg van zo’n bevriezing is echter een afkalvend arbeidsvoorwaardenpakket en een ontevreden werkgever.”
De veelbesproken doorsourcing van het werk van 140 helpdesk- en brugmedewerkers naar IBM in Zuid-Afrika vindt volgens verwachting in het voorjaar van 2006 plaats. Voor deze groep zal IBM zich inspannen om ander passend werk binnen of buiten het bedrijf te zoeken, meldt Hofland. “Lukt dit onverhoopt niet, dan zal IBM ongetwijfeld een beëindigingsregeling aanbieden. Accepteert de betrokken ex-ABN Amro-werknemer zoiets niet en wordt hij of zij ontslagen, dan geldt een terugkeergarantie naar de bank. Bij terugkeer zal zeer waarschijnlijk geen passend werk voorhanden zijn en kan de werknemer gebruik maken van een bemiddelingstermijn van 18 maanden.”