Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat doe je als je iets absoluut niet wilt? Eén keer raden: dolle stier met bril?
Wat doe je als je iets absoluut niet wilt?
… voorstellen het in Europees verband te regelen. Maandelijks worden er duizenden mobiele telefoons gestolen. Het is de meest voorkomende vorm van straatroof. Het wordt veiliger op straat als het helen van mobieltjes kan worden gefrustreerd, bijvoorbeeld door ze te blokkeren. Technisch gezien is het geen enkel probleem een mobiele telefoon voorgoed onbruikbaar te maken, ook al wordt van sim-kaart gewisseld. Elke telefoon heeft namelijk een uniek ‘chassisnummer’, het zogeheten imei-nummer. Providers kunnen elke telefoon daarmee van hun netwerk weren. In mei 2003 deed ik op deze plaats een oproep om in Nederland in navolging van Engeland een nationale database op te zetten waarin alle imei-nummers van gestolen telefoons worden geregistreerd.
Sindsdien is er niets gebeurd. Terwijl gsm-aanbieders en overheid in Engeland al met de volgende stap bezig zijn – een online register voor alle mobiele telefoons, een soort nationale kentekenregistratie (zie http://www.immobilise.com) – sliep men in Nederland rustig verder.
Maar er is hoop. Eind augustus kondigden de ministeries van Justitie en Economische Zaken alsnog aan dat ze gsm-aanbieders willen gaan bewegen gestolen gsm’s van het mobiele net te weren. Het is te hopen dat de ministeries het niet bij een vrijblijvende oproep laten, want zonder regelgeving zal er weinig gebeuren. Bij de providers zelf staat de oprichting van een imei-register namelijk nog lager op de agenda. Begrijpelijk, want het levert alleen maar gedoe op. Bovendien is de grootschalige diefstal goed voor de handel. Dat laatste hoor je natuurlijk niet publiekelijk te zeggen en dus komen providers als Vodafone en KPN met een waslijst van praktische bezwaren: slimme boeven kunnen ook het imei-nummer wijzigen en dat is niet eens strafbaar; alle aanbieders moeten meedoen, anders heeft het geen zin; je moet het in Europees verband regelen, anders ontstaat er een exportmarkt.
De overheid moet kortom verplichtend optreden, anders wordt het niets. De ervaring in Engeland leert dat toestelblokkering leidt tot een forse daling van gsm-diefstal. En over Europa gesproken. Al in 1996 heeft de Europese brancheorganisatie van mobiele aanbieders, de GSM Association, de Central Equipment Identify Register (CEIR) opgericht, gevestigd in Dublin. Elk land kan zijn imei-register daaraan koppelen. Engeland heeft dat gedaan. Nederland kan dat ook doen. Dat lijkt me een productievere aanpak dan wachten op Europese regelgeving.
Eén keer raden: dolle stier met bril?
… Steve Ballmer? Goed. Wie Microsofts topman wel eens te keer heeft zien gaan, vergeet dat niet snel. Ballmer weet ook als geen ander het eigen personeel op te jutten/te motiveren. Ik heb verkoopstaf en landenmanagers als een veer gespannen uit de jaarlijkse power-sessies zien komen. Het was hen weer voor een jaar volkomen duidelijk: ze werkten bij een winnaar; de vijand moest verslagen, vermorzeld, vernietigd. IBM, Borland, Novell, WordPerfect, Lotus, Oracle, Sun, Netscape. Zoals een motor brandstof nodig heeft, zet de Microsoft-top zijn personeel steeds weer nieuwe vijanden voor. De laatste heet Google. Maar Google is geen traditioneel softwarebedrijf dat via de gebruikelijke Microsoft-aanpak is te vloeren. Bovendien voegt het bedrijf in sneller tempo innovaties aan de desktop toe, dan Microsoft lief is. Versie 2 van de Google Desktop is bijvoorbeeld al weer uitgebreid met geïntegreerde webmail, een chatprogramma en rss-feeds. Microsoft en Google voeren momenteel een juridisch gevecht omdat Microsoft-manager Kai-Fu Lee naar Google is overgestapt. Microsoft beschuldigt Lee en Google van bedrijfsspionage en contractbreuk.
Alles in het nette natuurlijk. Want Microsoft bouwt na jaren van rechtszaken zorgvuldig aan een gematigd imago dat past bij een verantwoordelijke betrouwbare multinational. Maar in zijn eigen hok brult de leeuw nog ouderwets. Tenminste als we oud Microsoft-medewerker Mark Lucovsky moeten geloven. Toen hij vorig jaar aankondigde naar Google te vertrekken, gooide Ballmer met een stoel en schreeuwde dat hij Google om zeep zou brengen (‘fucking kill Google’) en haar topman zou begraven (‘fucking bury Schmidt’). Klinkt vertrouwd.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.