Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Machinetaal? Draadloos kluwen … Loont spyware?
Machinetaal?
… krijg je als je de gratis vertaaldienst van de WorldLingo-site (http://www.worldlingo.com/nl/microsoft/computer_translation.html) een Nederlandse site laat vertalen naar het Engels. Invoering van https://www.computable.nl leidt tot een pagina met wel erg krom Engels, zo te zien woordje voor woordje vertaalt. Vertaling van een site als http://www.villamedia.nl levert een vergelijkbaar resultaat op. En http://www.microsoft.nl leidt eerst tot de foutmelding dat de site onbekend is en dan tot kromme zaken: MSN Messenger is een ‘knife-arrower’. Goed, dat woord is eigenlijk geen Nederlands, dus vraag je WorldLingo om Engels in het Engels te vertalen. Dan maar andersom? Helaas, http://www.microsoft.com komt niet goed over in het Nederlands: ‘De families van het product’ omvat ‘Vensters’, ‘Bureau’ en ‘Het systeem van de Server van vensters’. Ja, dat zijn Engelse termen (eigenlijk merknamen) die iedereen als zodanig kent. Maar ‘Bedrijfs Oplossingen’ moet je toch echt aan elkaar schrijven en ‘Downloads’ blijft dat bekende, Engelse woord.
Draadloos kluwen …
… zo valt de huidige wirwar aan draadloze technieken, frequenties en licenties te noemen. Waar enkele jaren geleden nog forse bedragen werden neergeteld voor umts, geven verschillende partijen in de ict-industrie nu de voorkeur aan verschillende alternatieven. Naast umts is er gsm-uitbreiding edge, draadloos lan Wi-Fi in a-, b-, g- en straks n-variant, umts-opvolger hsdpa en draadloos wijknetwerk WiMAX. Waar Wi-Fi te beperkt is qua bereik en bandbreedte om een serieus telecomalternatief te zijn, belooft WiMAX een revolutie te ontketenen in de markt. Niet in het minst doordat die draadloze techniek gebruik maakt van een radiospectrum waar geen licenties voor nodig zijn. Daarnaast gooit Intel zijn gewicht er tegenaan; het wil WiMAX-ondersteuning net zo universeel invoeren als Wi-Fi-ondersteuning. Laatstgenoemde heeft al gezorgd voor prijsdalingen en schier alomtegenwoordige draadloze, lokale verbindingen.
Terwijl diverse telecomaanbieders druk doende zijn met edge, hsdpa en toch ook het duur betaalde umts kan het wijkdekkende WiMAX een knuppel in het hoenderhok vormen. Tot op heden hebben computer- en telefonienetwerken (ook draadloos) nog naast elkaar bestaan, maar de langverwachte convergentie van (hand)computer en mobieltje – mede gevoed door mobiele multimedia en andere hippe nieuwe dingen – brengt ook de netwerktechnologieën nader tot elkaar. Bovendien geeft WiMAX kleine telecombedrijven de mogelijkheid de grote, gevestigde jongens te passeren. Nu alleen nog de horde van weer nieuwe antennes in woongebieden. Wordt vervolgd dus.
Loont spyware?
… niet als je tegen de lamp loopt. De opgepakte makers, pardon verdachten van het maken, van de Zotob-, Mytob- en Rbot-wormen zouden die kwaadaardige code hebben geschreven om geld te verdienen met het installeren van spy- en adware, en dat niet eenmalig, maar met actualiseringmogelijkheden. Infectie door Mytob betekent bijvoorbeeld dat de pc verbinding maakt met een irc-kanaal (internet relay chat) dat bestuurd wordt door de ‘afzender’ van de worm. Vervolgens kan zo nieuwe software gedownload en geïnstalleerd worden. Daarnaast verlaagt de worm de beveiligingsinstellingen van browser Internet Explorer zodat popupadvertenties (afkomstig van websites én de binnengeloodste adware) niet langer geblokkeerd zijn. De beveiligingsindustrie waarschuwt al enige tijd voor de criminalisering van de virus- en wormwereld. Schrijvers van aanvalscode zijn niet langer scriptkiddies die willen opscheppen op het digitale virtuele schoolplein, maar serieuze organisaties. Spookbeelden van bijvoorbeeld de Russische maffia duiken op. Kennelijk zit daar nog wat tussenin: hackers, pardon crackers, die uit zijn op eigen gewin en daarvoor gebruik maken van andermans organisaties, namelijk die van spy- en adwarenetwerken. Die opereren in grote lijnen gelijk aan onlineadvertenties: hoe meer hits, hoe meer betaald. Over de methodes om meer hits te generen wordt lang niet altijd moeilijk gedaan.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.