Unilever laat zijn plannen vallen om zijn it-infrastructuur over te zetten naar Itanium-servers met Linux. Dit laat de cio van het levensmiddelenconcern weten in een interview met Silicon.com.
In het artikel legt cio Neil Cameron uit dat de geplande migratie is geschrapt omdat hij verborgen ondersteuningskosten en beveiligingsproblemen voorziet. Deze kwesties zouden de afgelopen twee jaar naar boven zijn gekomen voor open source-software. Verder hebben leveranciers van closed source software hun zaken de laatste tijd beter op orde, redeneert de Unilever-topman.
Het concern kondigde in 2003 aan dat het zijn it-infrastructuur wereldwijd zou overhevelen naar Linux, draaiend op servers met Intels 64-bit Itanium-processoren. Die migratie vanaf de toenmalige Unix-servers moest in 2006 rond zijn en besparingen van tientallen miljoenen opleveren.
Cio Cameron stelt nu dat de kostenvoordelen van een grootscheepse migratie naar open source niet zo eenduidig of duidelijk zijn als twee jaar terug. Hij erkent dat Linux en open source software wel goed zijn voor de markt doordat ze ict-leveranciers onder druk zetten; prijstechnisch en kwalitatief.
Unilever gooit Linux niet overboord, maar zal het beperkt inzetten 'waar nodig', aldus Cameron. Hij spreekt van 'appropriate adoption' en geeft als voorbeeld dat het open source besturingssysteem niet ingezet zal worden voor firewalls.
Ik denk dat dit een hele slechte beslissing is van de CIO. Aangezien Proctor & Gamble ( grootste levensmiddelen fabrikant en concurrent van Unilever) bezig is om verschillende afdelingen ( R&D, magazijn distributie) over te zetten, mist Unilever zometeen de boot. Want P&G heeft al een aantal custom made apps gemaakt en dat kan Unilever middels kleine modificatie’s ook gebruiken ( overal Ariel vervangen met Dreft :-). Ik ben van mening, dat bedrijven, die nu niet beginnen met Open Source later er alleen spijt van zullen krijgen, omdat ze dan pas achter zullen komen dat ze deze stap eerder hadden moeten doen.