Nederlandse internetbedrijven zien mogelijkheden voor particuliere thin clients. Deze week begon een tweede aanbieder met het leveren van onderhoudsvrije pc’s.
De Amsterdamse ict-starter Secure Internet Machines (Sim) begon gisteren met de verkoop van volledig ingerichte desktopcomputers. De pc levert lokaal onder meer een webbrowser en kantoorapplicaties. E-mail en een foto-albumtoepassing zijn webgebaseerd.
De mix van thin clients en lokale toepassingen is goed onderzocht, aldus Stefan Hoevenaar, een van de twee oprichters van Sim. De doelgroep vindt fat clients te duur, onveilig en te luidruchtig. Een volledige thin client infrastructuur heeft als nadeel dat het altijd gekoppeld moet zijn aan centrale servers. Die zijn kostbaar om uit te breiden. Voor het afspelen van video of Flash-animaties is zo’n netwerk daarnaast ongeschikt.
Vertraging
De zogenoemde Simpc werd begin dit jaar aangekondigd, maar liep vertraging op. “We stapten naar een ander hardwareplatform, met een processor van 1Ghz in plaats van 533 Mhz”, verklaart Hoevenaar. Ook is de aanschafprijs hoger dan eerst aangekondigd. Dat kwam door het duurder uitvallen van de handleiding, aldus Hoevenaar. Sim kreeg hogere kosten voor de kiezen omdat het bedrijf enkele onderdelen per vliegtuig in plaats van per boot moest laten overkomen.
De Simpc is de tweede Nederlandse Linux-pc die deze zomer in Nederland verscheen. Het Haagse bedrijf Edusupport begon in juni met Lin-Lin. De twee mikken op ongeveer dezelfde doelgroep, gebruikers die geen tijd hebben voor installatie, onderhoud en beveiliging. De pc’s lijken daarnaast geschikt voor beginnende computergebruikers. “Voor Windows moet je bijna systeembeheerder zijn”, vergelijkt directeur Martin Dias d’Ullois van Edusupport. “Die zorg heb je met onze pc niet.”
Beide bedrijven zijn optimistisch over de vraag. Edusupport stelt maandelijks enkele tientallen Lin-Lins te verkopen. Hoevenaar rekent dit jaar op 1100 verkochte Simpc’s.
Hij bestrijdt dat het hopeloos is tegenover het dominante Windows. De behoefte aan internettoegang groeit nog steeds, zegt de voormalige eigenaar van webdienstleverancier Xoip. Daarnaast zijn voor alle toepassingen nu open source oplossingen beschikbaar. Breedbandinternet is betaalbaar, de processoren zijn krachtig, het geheugen is goedkoop. “Bij elkaar opgeteld maken deze zaken de Simpc mogelijk.”
Besturingssysteem
De Simpc komt met applicaties die nauwelijks zijn te wijzigen. Het is geen thin client, maar biedt kantoortoepassingen (Open Office) en diensten zoals e-mail die lokaal en online draaien.
De Via C3 LP-1Ghz (Egba) processor in de Simpc wordt aangestuurd door computermotor Gentoo Linux. Volgens Stefan Hoevenaar, een van de oprichters van fabrikant Secure Internet Machines, is deze variant van het open source besturingssysteem voor ontwikkelaars goed configureerbaar.
De computer start vanaf een 1 Gb flash-schijf. Gegevens worden opgeslagen op een virtuele drive die wordt gesynchroniseerd met het lokale geheugen (512 MB).