De bouwwereld hecht voor de bedrijfsvoering relatief weinig belang aan it en data-backup in vergelijking met kleine en middelgrote bedrijven in andere sectoren. Dat blijkt uit Noors onderzoek van Mamut.
Slechts 55 procent van de ondervraagde bouwbedrijven geeft aan it bedrijfskritisch te vinden. Ongeveer de helft maakt gebruik van externe backup. In de sector financiële dienstverlening geeft 95 procent aan it bedrijfskritisch te vinden. Volgens de onderzoekers lopen bouwbedrijven onnodig risico op verlies of beschadiging van cruciale bedrijfsdata.
Naast financiële systemen gebruiken bouwbedrijven ook applicaties voor ontwerpen, bouwtekeningen en berekeningen. De data in deze systemen is van belang voor de voortgang en continuïteit van de organisaties. Dat geldt ook voor de gegevens op het gebied van bouwbestekken en regelgeving.
“Het onderzoek toont grote onderlinge verschillen in het belang dat bedrijven uit diverse sectoren hechten aan it in het algemeen, en aan externe backup in het bijzonder. Veel bedrijven slaan hun data op pc's of laptops op. Als er dan iets misgaat, is de hardware relatief eenvoudig te vervangen, maar is de informatie op de apparatuur wel weg. Externe data-backup voorkomt dit”, zegt Dave Kroder, country manager bij Mamut in Nederland.
de vraag is :
vragen de topfunctionarissen van de bouwbedrijven naar verbetering qua it?
Want zij bepalen ongeveer de budget.En het is niet hun kernactiviteit.
Het is voor vele bedrijven zolas deze duidelijk dat it kosten met zich meebrengt.
Ook in een onlangs gebubliceerd initiatief van de Regieraad Bouw worden mbt ICT in de Bouw geen aanbevelingen gedaan om voorwaarden te scheppen waaronder ICT beter inzetbaar wordt om de concurrentiekracht van de Bouw te versterken. Het probleem is niet dat ICT niet voor substantiele verbeteringen zou kunnen zorgen. Het is vooral de kleinschaligheid van de diverse belanghebbenden, inclusief de overheid, die maken dat de noodzakelijke bouwgeorienteerde ICT-infrastructuur niet wordt ontwikkeld. De basis voor betekenisvolle electronische communicatie moet worden gevormd door een netwerk van bouwontologieen waarin de begrippen per dicipline eenduidig zijn gedefinieerd. Deze referentiedefinities kunnen dan worden gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie ICT-hulpmiddellen die zich kunnen gedragen alsof ze het jargon van de Bouw en Civiele Techniek werkelijk begrijpen en die daarmee naadloos kunnen samenwerken met elkaar en met hun menselijke collega’s. Omdat op termijn zo’n nieuwe generatie instrumenten kan helpen om de efficiency en effectieviteit van de Bouw sterk te verbeteren (bijvoorbeeld om de jaarlijkse faalkosten van ca. 3 miljard Euro aanzienlijk te verminderen) lijkt het een gemiste kans als het de beleidsmakers in de Bouwsector niet lukt om over de rand van de eigen sector te kijken. Dat is jammer, zeker voor de belastingbetalende meerderheid van de inwoners van ons land.
Prof. Ir. F. P. Tolman
Geachte heer, mevrouw,
Onderzoek van het EIB toont aan dat bouwbedrijven veel voortgang hebben geboekt op ICT gebied. De kop van het artikel vind ik dan ook erg ongenuanceerd. Graag ontvang ik het rapport dat de stelling kan onderbouwen.
Graag wil ik reageren op dit artikel met een eigen bericht. Graag uw reactie om hierover afspraken te maken.
Met vriendelijke groet,
Bouwend Nederland
Arjan van Wingerden
Beleidsmedewerker ICT
t. 0182 – 576 375
Ik moet zeggen dat als dit artikel een jaar of 10 geleden gepubliceerd was dat ik daar meer zou kunnen instemmen, maar er is vooral de laatste jaren veel gebeurd in deze markt. Weliswaar is de bouwmarkt qua it wat stroperig en conservatief, maar ook weer niet zo erg als dit artikel zou doen vermoeden. Het zou goed zijn om eens twee rondjes intervieuws te doen 1 bij de bouwbedrijven 2 bij de it leveranciers die gespecialiseerd zijn in de bouw zoals Van Meyel bijv. Verrassende tegenstellingen zijn er natuurlijk tussen de grote ondernemingen en de zgn ZZP er, maar dat geldt zeker ook in andere branches. Nieuwe softwareoplossingen, uitbreidingen op nieuwe gebieden als dokumentenbeheer en een instroom van jonge professionals hebben hun invloed gehad en zullen ze blijven hebben. Vanuit mijn dagelijks geupdate helicoptervieuw kan ik dit onderschrijven. Jaarlijks spreek ik face to face meer dan 300 aannemers en kan ik stellen dat op een uitzondering na iedereeen zich zeer goed bewust is van de kracht van ict. Koepelorgansaties zoals Bouwned (vm NVOB)hebben naast de leveranciers al jaren uitgebreide voorlichtings- en themadagen georganiseerd hetgeen zijn uitwerking niet gemist heeft. Dat het nog meer en beter kan, zal altijd blijven. Vanuit mijn praktijk van meer dan 30 jaar bouwautomatisering zie ik de toekomst van ict in deze bedrijfstak dan ook met vertrouwen tegemoet en zullen inovaties hun weg naar deze markt vinden. In het bijzonder mbt backupproblematiek is de techniek breed en gezet en wordt deze toegepast.
Cees Heystek
CH Consultancy bv
Onafhankelijk adviseur voormalig dir/ eig Kraan Bouwcomputing