Virtualisatie was al een modewoord in de opslagmarkt en al jaren gewoon in de mainframemarkt. Het komt nu in breder vaarwater: de x86-servermarkt en belooft consolidatie- en beheervoordelen. Microsoft, VMware, Intel en AMD zetten stappen.
VMware heeft vorige week besloten de broncode van zijn virtualisatiesoftware te delen met zijn partners. Het wil zich zo wapenen tegen de dreigende opmars van Microsoft, vooral diens Virtual Server en de virtualisatielaag in het komende Windows Vista.
President Diane Green van VMware stelt dat virtualisatie een grote vlucht zal nemen vanwege de overduidelijke voordelen voor gebruikers. Zij verwijst naar consolidatiemogelijkheden, efficiënter gebruik van serverhardware, eenvoudiger beheer en ook het gebruik van testomgevingen. “Het benodigde ecosysteem daarvoor ontwikkelt zich het best met open standaarden. Wij stellen nu de api’s voor onze marktleidende producten open en bieden toegang tot onze broncode.”
Het delen van de broncode met partners betreft een breed scala aan ict-leveranciers. Naast serverleveranciers IBM, HP en Dell staan processorproducenten Intel en AMD, maar ook softwareontwikkelaars en infrastructuurleveranciers. In de twee laatstgenoemde groepen zitten onder meer BEA, BMC, Broadcom, Cisco, Emulex, Mellanox, Novell, Qlogic en Red Hat.
Aanpassen
Deze partners verkrijgen het recht de virtualisatiesoftware aan te passen voor gebruik in of met hun eigen producten. VMware houdt wel toezicht om incompatibiliteit of afsplitsingen te voorkomen. Chipproducenten Intel en AMD verwerken al elk eigen virtualisatieondersteuning in hun respectievelijke processoren. AMD heeft hiervoor vorige week een simulatieprogramma uitgebracht.
Uiteindelijk moet VMwares actie een breed aanbod van compatibele virtuele machines en omgevingen daarvoor opleveren. EMC-dochter VMware wil zijn programmatuur zo verheffen tot een de facto standaard. Dit betreft desktopproduct VMware Workstation en serverproducten GSX Server en ESX Server. Laatstgenoemde draait direct op de serverhardware en heeft dus geen host-besturingssysteem nodig.
Inbouwen
Ondertussen zet Microsoft stappen met de virtualisatiesoftware die het in handen kreeg met de uitkoop van Connectix. Virtual Server 2005 moet virtualisatie naar de massa brengen. Verder werkt Microsoft aan een virtualisatiebeheerlaag (hypervisor) die het verwerkt in de volgende Windows-generatie (codenaam Longhorn). Dat besturingssysteem, Windows Vista gedoopt, moet eind 2006 op de markt komen en verschijnt dan in enkele uitvoeringen. In ieder geval één daarvan krijgt virtualisatie-eigenschappen.
De open-sourcegemeenschap heeft soortgelijke plannen. Het Open Source Development Lab (OSDL) liet vorige week op de beurs LinuxWorld weten dat de volgende versie van de Linux-kernel virtualisatiefunctionaliteit krijgt. Dit gebeurt al bij de aanstaande kernel 2.6.12 die de open source virtualisatielaag Xen gebruikt. Xen is een virtualisatietechnologie die steun geniet van onder meer IBM en Novell. Gast-besturingssystemen dienen wel aangepast te worden voor Xen. De virtualisatietechnologieën van VMware en Microsoft vereisen dat niet.