Internetdienstaanbieders ontkennen dat ze het eens zijn met minister Donner van Justitie over een meldpunt voor internetmisdaden. De minister wil via dat meldpunt kinderporno, discriminatie en inbreuk op auteursrechten op internet bestrijden.
Donner schreef op 11 augustus aan de Tweede Kamer dat er bij de isp’s draagvlak is voor zijn meldpunt voor internetmisdaden. Een groep internetdienstaanbieders ontkrachtte dit een dag later met een fel persbericht. De isp’s willen onder meer een onafhankelijke toetsing van het meldpunt. Ook willen ze gevrijwaard worden van eisen om schadevergoeding als een website achteraf onterecht verwijderd blijkt.
XS4all-woordvoerster Van Erve: “Ik vind het een ouderwetse Donner-aanpak. Op vrijdagmiddag nog even zeggen dat er draagvlak is. En dat terwijl men bij Justitie heel goed weet dat de isp’s veel kritiek hebben op het onderzoek.”
Spreekbuis
Volgens de brief van Donner waren politie, Justitie en de internetdienstaanbieders het aardig met elkaar eens, tijdens een bespreking op 31 maart 2005. Donner: “Tijdens deze bijeenkomst is het draagvlak voor de voorstellen nog eens bevestigd.” “Daar was ook iemand van KPN, die sprak namens onder meer XS4all”, voegt een woordvoerder van het ministerie nog toe. Volgens de woordvoerder zullen de isp’s nog worden gehoord. “Alle genoemde bezwaren, daar gaan we zeker wel uitkomen.”
Volgens Van Erve waren er in maart nauwelijks vertegenwoordigers van isp’s aanwezig. “De NLIP was er, maar die isp-spreekbuis was toen al zo goed als dood.” De NLIP hield afgelopen mei op te bestaan, na kritiek van onder meer XS4all en Bit. Die richtten een opvolger op, ISPO.
Volgens Van Erve wil Justitie niet in overleg met de isp’s. “Ik heb ze al herhaaldelijk gevraagd om overleg. Ze zeggen nu dat ze met ons zullen overleggen. Ik wacht het maar even af. Ik kan ze wel nog eens bellen, maar ik kom er niet door.”