De it-bestedingen van West-Europese overheden zullen de it-bestedingen van het bedrijfsleven en de detailhandel blijven overstijgen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC.
De overheidsbestedingen groeien met bijna 6 procent per jaar van 38 miljard dollar in 2004 naar 49 miljard dollar in 2009, zegt IDC. De it-bestedingen van het bedrijfsleven bedroegen in 2004 33,6 miljard dollar; dat bedrag zal met 4,1 procent per jaar groeien tot 39,6 miljard dollar in 2009.
Het grootste deel van de it-bestedingen van de overheid komen van de lokale overheden, zegt IDC. Lokale overheden besteden nu 18,7 miljard dollar aan ict; dat bedrag zal met 5,8 procent stijgen naar 24,8 miljard dollar.
Het bedrijfsleven en de detailhandel zullen het meeste geld uitgeven aan software, gevolgd door it-services. De groei in de hardwarebestedingen komt vooral voor rekening van netwerkapparatuur.
Dit is absoluut niet verwonderlijk, zeker als je weet hoe overheidsdiensten met IT omgaan, en welke prijzen er gehanteerd worden.
Persoonlijk heb ik het zelf meegemaakt de overheid mij opbelde om te vragen waarom mijn prijs zo laag was en mijn prijs was dubbel zo hoog als wat ik in de privé vroeg.
Ik had het laagste offerte ingediend, maar toch heb ik het niet gekregen, te goedkoop = te slecht.
Er is geen enkel marktmechanisme bij de overheden voor IT aanbestedingen, je moet als bedrijf heel wat papierwerk verzorgen, kleindere bedrijven heb hier geen tijd voor. Grotere bedrijven hebben permanent sales mensen die zich hier mee bezig houden en enkel zij kunnen de juiste offertes indienen. Zij laten hun prijs stijgen met factor 4 ! en zetten in hun offerte het aantal personen die aan het project zouden werken veel hoger dan in werkelijkheid.
Spijtig genoeg wordt hier geen enkel controle op uitgevoerd, als is het om hun eigen vel te redden.
In de oude Sovjet-Unie was de overheid zelfs voor 100% van de it-bestedingen verantwoordelijk.