Intel komt komend jaar met een energiezuinige Xeon-processor die is afgeleid van een aanstaande dualcore Pentium-M-variant (codenaam Yonah). Die dualcore serverchip (codenaam Sossaman) moet de concurrentie aangaan met AMD’s Opterons, die relatief energiezuinig zijn.
Bij bladeservers zijn het energieverbruik en, vooral, de hitteafgifte een probleem. Intel speelt daarop in met de ontwikkeling van een dualcore serverchip onder de naam Sossaman. De zuinigste uitvoering heeft een energieverbruik van slechts 31 W. Marketingdirecteur Phil Brace van Intels Server Platform Group zegt dat servergebruikers geen relatieve maar een absolute verlaging willen van het energieverbruik en de hitteafgifte van hun machines.
Zwakke productlijn
Intel levert al geruime tijd enkele zuinigere processoruitvoeringen die opereren op een lager voltage. Tussen die lv- (low voltage) en de reguliere chips komt nu de categorie van mv-chips (mid-voltage). De eerste mv-chip, een dualprocessor Xeon (codenaam Irwindale), komt uit in de tweede helft van dit jaar. De reguliere, ‘performance optimised’-uitvoering verbruikt 110 W, de mv 90 W en de lv 55 W. In de eerste helft van komend jaar volgen meer nieuwe processoren, inclusief mv-uitvoeringen.
Daarnaast staat 2006 in het teken van dualcore en nieuwe technologieën voor onder meer beheer, systeempartitionering en virtualisatie. Ceo Paul Otellini gaf vorige week tegenover financieel analisten toe dat zijn bedrijf vorig jaar niet zo goed presteerde. “We hadden een tamelijk zwakke productlijn in 2004. Ik denk wel dat we ons vrij goed hebben gehouden in een moeilijk klimaat met sterke concurrentie.” Hij verwijst daarmee naar AMD’s semi-64-bit Opteron en de dualcore-uitvoering daarvan. Intel heeft 64-bit instructies pas later toegevoegd aan zijn processoren en moet dualcore nog breed uitrollen in zijn productportfolio. Eind dit jaar worden de eerste dualcore Xeon- en Itanium-processoren verwacht.
De Pentium-producent heeft dualcore eerst naar de desktop gebracht, terwijl AMD daar juist in de servermarkt mee is begonnen. Dat heeft de Opteron-fabrikant in het tweede kwartaal een aandeel van 11,2 procent opgeleverd op de servermarkt, meldt onderzoeksbureau Mercury Research. Het kwartaal ervoor was dat nog 7,4 procent.
Nummers en platformen
Intels nieuwe serverchips krijgen een nummeraanduiding. De semi-64-bit Pentium D-chips vallen in de 3000-serie en de Xeons in de series 5000 en 7000 (respectievelijk dual- en multiprocessor-uitvoeringen). De 64-bit Itanium-processoren vallen in de 9000-reeks. De komst van Intels dualcore-processoren, waarvan de eerste eind dit jaar moet verschijnen, luidt de overgang naar dit nummersysteem in. De nieuwe nummering verwijst niet alleen naar de processoren, maar ook naar de bijbehorende chipsets, geheugentechnologie en nieuwe technologieën als virtualisatie (VT) en energiebeheer (Foxton). De chipproducent is al enige tijd bezig met de overgang van chips naar complete platformen. De Centrino-combinatie van energiezuinige laptopchips was daar een eerste stap in.
Fabrieken
Intel kondigde vorige week aan dat het een chipfabriek bouwt in Arizona (VS). De nieuwe productiefaciliteit verrijst naast een bestaand fabriekslab in Chandler. Intel steekt drie miljard dollar in de bouw van Fab 32, die in de tweede helft van 2007 gereed moet zijn. Fab 32 produceert dan processoren met een transistorlijnmaat van 45 nanometer. De huidige processoren zitten op 90 nanometer. Intel komt eind dit jaar met de eerste chips op 65 nanometer, waar het komend jaar geheel op wil overstappen.
Concurrent AMD is nu geheel over op 90 nanometer en werkt aan een productie-uitbreiding. Fab36 moet in het eerste kwartaal 2006 draaien en uiteindelijk drie generaties processormaten fabriceren; 65, 45 en 32 nanometer. Daarmee zou Fab36 het moeten volhouden tot 2012. De volledige bouw duurt 2,5 jaar.
Intel wil in een later stadium een nieuwe chipfabriek bouwen in Israël, in Kiryat Gatn. Het Israëlische Globes meldde vorige week dat het Israëli Investment Promotion Center een geschreven bevestiging van Intel heeft. Kort vóór de aankondiging van de Arizona-plannen had de Israëlische premier Ariel Sharon al verklaard dat de chipproducent een fabriek in zijn land zou bouwen. Hij baseerde dat op een mondelinge verzekering van topman Craig Barrett. Intel zou vier miljard dollar steken in de bouw en Israël zou een subsidie geven van 15 procent van de investering, tot maximaal 525 miljoen dollar.