De wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van Aziatische landen bedreigt de economische positie van de Verenigde Staten. Er studeren in Azië bijvoorbeeld al meer bachelors met een wetenschappelijk diploma af dan in de VS.
Volgens onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) verliezen de Verenigde Staten terrein op Azië wat betreft de export van technologie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Dat gebeurt in de VS steeds minder snel dan in andere landen.
NBER-onderzoeker Richard Freeman vermoedt dat dit komt doordat Aziatische landen weliswaar minder geld uitgeven aan wetenschap en technologie, maar door hun grote populatie toch veel wetenschappers en ingenieurs kunnen opleiden.
Concurrentiepositie
Uit metingen van het Technology Policy en Assessment Center van de technische universiteit Georgia Tech blijkt dat Japan al tien jaar de grootste technologieconcurrent van de Verenigde Staten is. Daarvóór was Japan zelfs beter in staat op technologisch gebied te concurreren dan de VS. De afgelopen tien jaar zijn beide landen qua concurrentiepositie gelijk opgegaan met een bescheiden groei.
Ondertussen pleegde China een inhaalslag waarbij het zijn concurrentiepositie twee keer zo sterk maakte. De voornaamste oorzaak daarvoor is de grote hoeveelheid wetenschappers en ingenieurs in het land. Een andere oorzaak is de reusachtige capaciteit die het land heeft om technologische producten te ontwikkelen.
Bachelors
Op dit moment studeren in Azië meer bachelors met een wetenschappelijk diploma af dan in de VS. In 1970 kwamen wereldwijd de meeste wetenschappers en ingenieurs uit de VS. Uit China kwam er bijna geen.
Dit sloeg om in 2000: van de afgestudeerde bachelors in de Verenigde Staten had toen 17 procent een wetenschappelijk diploma. China lag met 52 procent afgestudeerde wetenschappelijke bachelors ver boven het wereldwijde gemiddelde van 27 procent. Volgens Freeman zullen in 2010 alleen al in China meer wetenschappelijke bachelors afstuderen dan in de VS.