Spyware en andere niet goedgekeurde downloads kosten bedrijven maandelijks 130 duizend dollar. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1000 it-managers in de Verenigde Staten en Groot Brittanië van NewDiligance en FaceTime Communications.
Verder groeit het aantal infecties door spyware twee keer zo hard als het aantal virusincidenten. Organisatie hebben de meeste problemen met Greynets. Dit zijn programma’s die zonder toestemming gedownload en geïnstalleerd worden en waar de it-manager (en soms zelfs de werknemer) geen weet van heeft.
Vaak gaat het om instant messaging programma’s. Volgens het rapport heeft binnen zes maanden bijna elke eindgebruiker een dergelijke applicatie op zijn computer geïnstalleerd staan.
Het weren van spyware blijkt dus niet gelukt. Dit ondanks het feit dat 91 procent van de ondervraagde it-managers een spywareprogramma op de computers heeft geïnstalleerd. Zelfs it-managers die beveilingsmaatregelen hebben genomen aan de rand (perimeter) van hun netwerk hebben er last van; 77 procent van deze it-managers kampte in de afgelopen zes maanden met spyware.
Werknemers zien het gevaar niet van het downloaden en installeren van programma’s. De meeste eindgebruikers geloven dat ze het recht hebben om dit soort programma’s te installeren. Onderzoeksbureau NewDiligance ziet een sterke toename van het aantal goede en slechte gedownloade programma’s op de pc van de werknemer.
Dit is ICT gezeur uit de oude doos. Stelletje regelneven en regeltjes bedenkers.
Ga als ICT-er doen waar je voor bent aangesteld en zorg dat die spyware wordt geweerd. En zeur niet en ga zeker geen werknemers in de weg lopen die oplossingen zoeken.
Daar hebben ICT-ers en andere van boven af regelaars geen recht op. Die hebben de plicht er voor te zorgen dat mensen aan het werk kunnen
Als ik moet gaan wachten tot ICT-ers hebben uitgemaakt of software mag worden gedownload staat alles stil.
Dit soort gedoe kost de nederlandse economie de kop.
Het blijkt wel weer; informeren is beter dan reguleren, alleen weten de IT bazen niet dat I voor Informatietechniek staat.