Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat was de ellende van de browseroorlog? Blijven de HP Labs buiten schot bij de bezuinigingen? Kan je kritiek afkopen?
Wat was de ellende van de browseroorlog?
… dat websites lang niet altijd goed werden weergegeven. Én dat bedrijven en websitebouwers daar veel werk en zorgen aan hadden. Die slechte oude tijden lijken te herleven; Microsoft is begonnen webontwikkelaars te ‘waarschuwen’ voor de aanstaande Internet Explorer 7. Die nieuwe versie van de aan Windows gekoppelde webbrowser brengt namelijk wat nieuwe dingen met zich mee. Onder meer ondersteuning voor heuse webstandaarden, pas enkele jaren oud.
Microsoft komt echter met de geruststellend bedoelde mededeling dat IE7 gewoon behandeld moet worden als IE6, hoewel de browser zich wel degelijk bij webservers identificeert als anders, middels de eigen user agent string. Probleem is dat veel websites en -applicaties specifiek op IE6 mikken én checken. Die versie omvat momenteel ongeveer 90 procent van de markt.
Tuurlijk, een goede ontwikkelaar laat zijn software controleren op een bepaalde versie of mikt op bepaalde functies, maar houdt rekening met andere mogelijkheden of een terugval naar minder functionaliteit. Natuurlijk. Net zoals een goede webontwikkelaar zich aan standaarden houdt en niet eigen vindingen en eigenaardigheden van Microsofts IE omarmt, zodat Netscape niet goed lijkt te werken.
Het recent weer opgezette IE-ontwikkelteam – de afgelopen jaren is er weinig aan de browser gewerkt – stelt gerust: versie 7 biedt een superset van de mogelijkheden van versie 6, dus het zou websites hetzelfde moeten weergeven. Ja, zou moeten. De eerste bèta van IE7 komt deze week, dus de nieuwsgierige webontwikkelaar kan zich alvast laven aan wat hem (of haar) te wachten staat.
Blijven de HP Labs buiten schot bij de bezuinigingen?
… nee; zeventig van de zevenhonderd banen bij HP Labs worden geschrapt; op het hoofdkwartier van HP in Palo Alto, Californië en op het lab in Cambridge, Massachusetts. Het beroemdste slachtoffer van de bezuinigingen is ongetwijfeld de legendarische Alan Kay, sinds 2002 in dienst bij HP als senior fellow en hoofd van de Advanced Software Research Group, die een besturingssysteem voor internet onderzocht. Kay dankt zijn roem aan zijn werk aan de grafische interface in de jaren zeventig aan Xerox PARC (Palo Alto Research Center). Hij riep mede de programmeertaal Smalltalk in het leven en behoorde tot de pioniers van het objectgeoriënteerde programmeren.
Naast de onderzoeksgroep van Kay verdwijnt het Cambridge Research Lab (gezondheidsonderzoek), het Consumer Applications and Systems Lab en het Emerging Technologies Lab. Volgens woordvoerder Berman van HP Labs zullen sommige onderzoekers elders binnen HP emplooi vinden. Hij omschrijft de bezuinigingen op het onderzoek als “minimaal” en onderstreept dat HP Labs verantwoordelijk is “voor slechts een klein deel van de investeringen in R&D binnen HP”. Niettemin zou de centrale leuze van HP eerlijkerwijs aangepast moeten worden tot ‘HP Invent Less’.
Kan je kritiek afkopen?
… het lijkt er wel op. Microsoft heeft zich vorige week ingekocht in internetbeveiligingsbedrijf Finjan Software. De raad van bestuur van dat Israëlische bedrijf had net een week eerder oprichter en ceo Shlomo Touboul de laan uitgestuurd en een vervanger aangesteld. Finjan was onder Touboul juist opgeklommen uit het dal en daarbij omgeschakeld van beveiligingssoftware naar beveiligingsappliances die beschermen op basis van softwaregedrag.
Finjan, Shlomo Touboul? Waar kennen we die namen ook alweer van? Oh ja, van die bescheiden rel rond de onthulling door Finjan van een tiental volgens de ontdekker ernstige beveiligingsgaten in het toen nog verse Service Pack 2 voor Windows XP. Gaten die volgens Microsoft niet bewezen, laat staan ernstig waren, maar waar Toubouls bedrijf al demonstratiecode voor had geschreven. Terwijl de Windows-producent de eventuele gaten onderzocht, berispte het Finjan. Dat had zich wel moeten houden aan ‘de principes van verantwoordelijke onthulling’, ofwel mondje dicht tot er erkenning, of beter nog, een patch, is.
Microsoft koopt nu niet alleen een minderheidsbelang in de negen jaar oude beveiligingsspecialist, maar schaft ook rechten aan op een reeks patenten op bepaalde, volgens beide partijen innovatieve, technologieën voor computerbeveiliging. Microsoft kan deze technologieën nu opnemen in al zijn producten. Waar het precies om gaat, is niet bekend.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.