De Unisys-vestiging in Leusden (UPSS), die 110 miljoen papiergerelateerde betalingen per jaar voor Nederlandse banken verwerkt, zal geen nadelige gevolgen ondervinden van de aangekondigde drastische ingrepen bij zusterbedrijf iPSL in Groot-Brittannië. “UPSS is vanaf de eerste dag winstgevend geweest”, zegt woordvoerder Erwin Zijlstra van Unisys Nederland.
Unisys-ceo Joseph McGrath maakte vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat zijn bedrijf af wil van het meerderheidsaandeel in iPSL, het consortium van Unisys met drie Britse handelsbanken voor de verwerking van bancaire papierstromen. “We gaan ons belang verkopen, en/of andere wijzigingen aanbrengen in de dienstverleningsovereenkomst. iPSL is de grootste afromer van onze marges”.
Blok aan het been
iPSL is één van de twee bpo-operaties die een blok aan het been vormen van de ict-dienstverlener en hardwareleverancier. Bij het andere (naamloze) zorgenkind wordt vooruitgang geboekt, aldus McGrath. iPSL (Intelligent Processing Solutions Ltd) verwerkt met 2.000 medewerkers zeventig procent van alle bankcheques in GB. De ceo noemde de Leusdense operatie in zijn toelichting voor financiële analisten “heel succesvol”. Dat was naar zijn mening vooral te danken aan het feit dat het in Nederland om “één enkel platform” gaat.
Volgens woordvoerder Erwin Zijlstra van Unisys Nederland wordt er op iPSL geld toegelegd. “Het is duidelijk dat daar iets aan gedaan moest worden, maar ik heb geen inzicht in de exacte argumenten”. Hij benadrukt dat Unisys in Leusden een lopende operatie van de interbancaire organisatie Interpay heeft overgenomen “die voor een deel al door Interpay was gerationaliseerd”.
De verwerkingscentrale op zich is vergelijkbaar met die in Groot-Brittannië, maar het betreft in Leusden “één proces op één platform en het logistieke systeem liep er al goed”. Unisys heeft een risicoanalyse gemaakt die positief uitviel. Het zakelijk model dat daar uitrolde omvat innovaties, uitbreiding naar andere bankinstellingen in Nederland en België/Duitsland en uitbreiding naar vergelijkbare processen als ziektekostenverzekeringen.
Pensioenplichten jagen Unisys in het rood
Unisys heeft in het tweede kwartaal een drie procent hogere omzet gerealiseerd van 1,46 miljard dollar. Pensioenverplichtingen zorgden voor een nettoverlies van 27 miljoen dollar, tegen een nettowinst van 19,4 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2004. “Net als in het eerste kwartaal” is de stand van zaken bij “verschillende uitbestedingscontracten alsmede de zwakke vraag naar grote bedrijfsservers” van invloed op de kwartaalresultaten, aldus ceo Joseph McGrath op een bijeenkomst van pers en financiële analisten.