Europa staat volgens een rapport van Forrester Research aan de vooravond van een tekort aan hooggeschoolde ict’ers. Bedrijven gaan de uitgaven voor opleiding en trainingen tussen 2005 en 2007 daarom aanzienlijk opvoeren.
ICT~Office al eerder bezorgd De Nederlandse brancheorganisatie ICT~Office waarschuwt al langer voor een oplopend tekort aan ict’ers. Algemeen directeur Sylvia Roelofs constateerde in januari in Computable dat de instroom bij met name de hogere ict-opleidingen (hbo en universitair) al drie tot vier jaar met zo’n 20 procent is teruggelopen. “Gegeven de groei van de sector en de daling in de uitstroom zit de krapte er dus aan te komen. Ik becijfer dat het tekort in 2010 zal oplopen tot zo’n tienduizend hoogopgeleide ict’ers.” Outsourcing naar het buitenland biedt daarvoor volgens Roelofs geen soelaas, want dat betreft vooral de it-banen op mbo-niveau. In een interview in Computable in april voegde ze er aan toe dat “we moeten trachten hoogwaardig werk in Nederland over te houden, bijvoorbeeld in de klantenketen.” Roelofs dacht daarbij toen aan consultancy, implementaties van erp- of SAP-systemen, systeembouw en softwareontwikkeling van maatwerk, projectmanagement en beveiliging. |
De meeste onderzochte ondernemingen beogen hun ict-staf op peil te houden of op zijn hoogst licht te laten dalen. Werven van ict’ers is daarbij onontbeerlijk, aldus Forrester; het aantal ondernemingen dat in het geheel niet werft daalt in Europa volgens onderzoek van 27 procent dit jaar tot 17 procent in 2007. Over de hele linie zullen de uitgaven voor opleidingen en trainingen oplopen: een gestaag groeiend aantal ondernemingen verhoogt de budgetten en ook het uitgavenniveau zal toenemen.
Zakelijk georiënteerd
Richard Peynot van Forrester wijst in dat kader op een ander fenomeen: bedrijven hebben minder pure technici nodig en meer “zakelijk georiënteerde it’ers”. Zijn onderzoek voorspelt dan ook vooral oplopende tekorten aan business analisten, architecten, managers van enterprise-programma’s en projectmanagers die toeleveranciers en uitbesteders ‘runnen’. Puur technische routineklussen zullen blijvend worden uitbesteed.
De marktonderzoeker constateert “een verschuiving van het zuivere coderen naar parametrisering van commerciële software; webontwikkelaars bekend met C++, Java, PHP of Python vervangen Cobol-programmeurs”. Bedrijven geven aan dat ze op zoek zijn naar competentie op het gebied van zakelijke applicaties als erp (enterprise resource planning) en bi (business intelligence), middleware, databases en opslagsystemen en groeiterreinen als grid computing en rfid.
Forrester is bang dat de Europese hogescholen en universiteiten in de praktijk de omschakeling naar nieuwe competenties te langzaam zullen realiseren. Maar liefst negentig procent van de ondervraagde ondernemingen klaagt over “ontbrekende disciplines of een gebrek aan diepgang in de kennis” in het curriculum van technische universiteiten en hogescholen.
Alarmerend gedaald
Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland melden een fikse daling in het aantal ict-studenten. De teruggang bedroeg tussen 2001 en 2005 tussen de vijf en twintig procent. Het aantal leerlingen dat op de middelbare school exacte vakken kiest neemt af en het “enthousiasme voor programmeren en softwareontwikkeling is alarmerend gedaald”. Studenten zijn ook nog steeds huiverig voor een gebrek aan banen in de ict, een langetermijngevolg van de ‘crisis’ van 2001, constateert Forrester.