De doorbraak van het JPEG2000-formaat kan nog wel tien jaar op zich laten wachten. Dat zegt Thomas Zellman managing director van Luratech in een gesprek met nieuwssite ZDNet.
Volgens Zellman wordt de techniek nu voornamelijk op de zakelijke markt gebruikt. “Sinds vorig jaar zijn satellietfoto’s in superhoge resoluties erg hot voor ons”, zegt Zellman. “Fabrikanten vinden het interessant dat ze hun beelden kunnen aanvullen met bijvoorbeeld een ingebakken coördinatensysteem. Biometrie is een ander segment waar JPEG2000 steeds belangrijker wordt, onder meer door de Amerikaanse verplichting om paspoorten uit te rusten met een digitale foto.”
Op de consumentenmarkt is er volgens Zellman nog een lange weg te gaan. “De belangrijkste reden hiervoor is dat Internet Explorer het formaat niet ondersteunt,” aldus Zellman.
JPEG2000 is de opvolger van JPEG. De JPEG-technologie is inmiddels vijftien jaar oud en aan vervanging toe. Eind 2000 werd de nieuwe standaard JPEG2000 goedgekeurd om op termijn JPEG over te nemen. Nu, vijf jaar later, is de technologie nog altijd niet standaard wat gebruik betreft.
JPEG2000-beelden komen minder ‘blokkerig’ over dan JPEG. Dat is te danken aan de zogeheten Fourier-transformaties die beelden in blokjes van 8 x 8 pixels analyseert. JPEG 2000 past daarnaast een wavelet-algoritme toe op de gehele afbeelding.
Een andere reden om de overstap van JPEG naar JPEG2000 te maken, is een mogelijke juridische dreiging. Het Amerikaanse bedrijf Forgent Networks calimt patenten op JPEG en heeft nu rechtszaken aangespannen tegen bedrijven die veelvuldig gebruik maken van dat bestandsformaat.
Enkele jaren geleden gebeurde al hetzelfde voor het grafische beeldformaat GIF. Computerleverancier Unisys claimde rechten op de LZH-compressie in GIF en wou vergoedingen gaan rekenen voor gebruik van dat grafische bestandsformaat. In reactie is het PNG-formaat in het leven geroepen. Inmiddels zijn de rechten op GIF verlopen.