Robert Coates, ex-directeur en aandeelhouder van Borland Software, wil dat de fabrikant van ontwikkelgereedschap zich concentreert op application lifecycle management (alm) en alle andere activiteiten afstoot.
Zijn aanbevelingen volgen op het ontslag van ceo Dale Fuller veertien dagen geleden. Analisten suggereerden toen dat de reden voor zijn terugtreden zou liggen in het missen van de financiële doelen in het tweede kwartaal. Borland heeft zijn vroegere sterke positie in de traditionele toolmarkt zien eroderen door een combinatie van consolidering en het tot massagoed (ver)worden van toolsets.
Coates wil daarom dat Borland de onderdelen IDEs (integrated development environments) en middleware afstoot. “Borland is een kleine onderneming met een reusachtig productportfoliuo. Dat is een enorme bron van verwarring voor onze verkoopteams”. De onderneming zou zich moeten concentreren op de alm-software die Borland binnenhaalde met de aankoop van TogetherSoft en Starbase in 2002.
Laatst was ik op een developersconferentie van Borland, daar maakte men zich vrolijk over de mensen die destijds Delphi 4 hadden gekocht. Een buggier product dan dat had men nog nooit op de markt gebracht. Zoveel jaren later (Delphi 4 was in 1999) durft men erom te lachen.
Het ramp-product Delphi 4 had zeker een negatieve weerslag op de verkoopcijfers van Delphi 5. Een ezel stoot slechts eenmaal aan dezelfde steen en neemt daarna een afwachtende houding aan.
Helaas herhaalt de geschiedenis zich wanneer men weigert ervan te leren.
Delphi 8 was bijvoorbeeld een heel slecht product, zelfs na 3 updates crashte het gewoon tijdens het werken in de editor. Delphi 8 was niet goedkoop, wanneer men wilde profiteren van de MDA*-mogelijkheden (Architect-versie) dan kostte het duizenden Euro’s. Duidelijk een product dat te vroeg op de markt is gekomen, eigenlijk een beta-versie.
Delphi 2005 (eigenlijk Delphi 9) wordt hierop afgerekend, net zoals Delphi 5 werd afgerekend op Delphi 4. En op andere zaken. Diegenen die Bold-gebruikten, het MDA-framework uit Delphi 7 Architect werd geen code-conversie naar ECO (MDA uit Delphi 8/2005) aangeboden. Dit betekende een vernietiging van vele duizenden regels code + plus omscholing van programmeurs die net waren gewend aan de complexe Bold-omgeving. Na enorme druk werd Bold voor Delphi 2005 uitgebracht in een update, helaas pas een half jaar na het verschijnen van Delphi 2005. Klanten wachten dan liever op Delphi 2006 dat in november uitkomt.
Samengevat zijn er dus meer redenen voor een kopersstaking:
– Een buggy Delphi 8 geeft geen vertrouwen in Delphi 2005 (men had dat aspect van een kopersstaking kunnen voorkomen door kopers van Delphi 8 extra korting te geven op Delphi 2005)
– Geen migratie van het MDA-framework Bold naar ECO (enterprise core objects), vernietiging van kennis en code
– Borland producten kosten net zoveel Euro’s in Europa als Dollars in Amerika, dit betekent dat ze ongeveer 30% duurder zijn in Europa, een dergelijke willekeurige prijsstelling per regio geeft een onaangenaam gevoel voor die mensen die belangrijk meer betalen.
En nu weer het ontslag van CEO Fuller en een belangrijke aandeelhouder die roept dat Borland helemaal geen IDE’s moet maken. Voor diegenen die het niet weten, Delphi is wat bedoeld wordt met een IDE product.
In plaats dat men kritisch kijkt naar wat een belangrijke oorzaak is van tegenvallende verkoopcijfers.
Borland heeft het al vaak moeilijk gehad, het heeft zelfs zijn naam gewijzigd in Inprise om die reden, en ook weer terug gewijzigd. Borland heeft veel moeilijkheden aan zichzelf te wijten gehad.
Al die tijd heeft Borland uiteindelijk overleefd, en dit vooral omdat het producten maakt van ongekende kwaliteit.
Borland had in 1991 een object georienteerd framework voor DOS. Turbo C++ 2.0, de eerste marktpartij voor DOS/Windows-platform die object georienteerd programmeren mogelijk maakte.
Borland had in 1992 een C++ framework voor Windows (OWL=Object Windows Library). Visual Studio-klanten moesten tot 1996 wachten totdat ze object georienteerd mochten programmeren. Het is overigens niet voor niets dat MFC (Microsoft Foundation Classes) zoveel leek op OWL. Maar de MFC Visual C++ IDE braakte zoveel code tijdens genereren van een eenvoudige applicatie dat het amper te wijzigen was achteraf, en regelmatig moesten programmeurs om deze reden opnieuw beginnen. Een belangrijk probleem voor deze programmeurs was: “Hoe verberg ik het voor management”
Borland Delphi begon in 1995 als Visual Basic killer, dat was de marktinzet. Visual Basic was het andere rampzalige product uit de Visual Studio. Zo slaagde men er niet in om tot aan 2003 van Visual Basic een moderne ontwikkeltool te maken die code gebruikte/toestond volgens moderne object-georiënteerde standaarden. Toch is gek genoeg Visual Basic in Nederland altijd erg populair gebleven. Een duidelijk gebrek aan visie van wat bijdetijds programmeren inhoudt.
Wat betreft dotnet weet ik het fijne niet, maar het schijnt een publek geheim te zijn dat dotnet eigenlijk door Borland engineers is ontworpen.
Dus Borland van de IDE-markt verdwijnen, geen Borland compilers meer?
Laten we het hopen van niet, en laten we hopen dat Borland meer respect voor zijn klanten zal hebben. Maar ik werk al jaren met Borland-producten, en respect voor klanten is moeilijk voor Borland, zoals trouwens dat moeilijk is voor veel grote software-leveranciers.
Stel je voor, een Windows omgeving zonder die fantastische Borland-compilers, voor mij dan gelijk een goede reden om maar helemaal dag te zeggen tegen Windows.
*MDA=Model Driven Architecture
Het laatste wat Borland moet doen is zich ontdoen van haar kern-competenties. En zonder Borland zouden produkten zoals Delphi volledig verdwijnen
Reagerend op dit artikel willen we laten weten zeker adviezen te verwelkomen zoals van de heer Coates zoals we met al onze andere aandeelhouders doen. Maar de heer Coates heeft niet meer invloed op het bedrijfstrategie van Borland dan een andere individuele aandeelhouder, ongeacht zijn afgelopen betrekkingen.
Om nu maar direct dag te zeggen tegen windows gaat wel heel erg ver.
Ik denk dat het duidelijk is dat Borland door mismanagement en het leggen van verkeerde prioriteiten al aardig wat marktaandeel verspeeld heeft. De kern van het bedrijf is Delphi. Kijk maar naar de historie. Paradox, DBase, WordPerfect, Quattro Pro, WebBuilder of hoe heette dat ook alweer etc etc allemaal producten die het niet hebben gemaakt, want geen core business van Borland. En nu gaan ze richting de enterprise hoek waarbij ze een voortrekkersrol willen vervullen wat ze altijd hebben gedaan. Met middleware, application lifecycle management. Helaas is Borland daar te klein voor. Dit gaat namelijk om mega grote systemen! Daarnaast is de manier waarop je dit soort systemen verkoopt anders dan Borland doet (consultancy versus dozen schuiven) en is het een nieuwe markt. Conclusie : een nieuw product op een nieuwe markt wat verkocht moet worden op een manier die je niet gewend bent. Dat lijkt me toch een ‘recipe for destruction’.
Maar wat moet Borland dan doen?
1. Niet lachen om Delphi 4, 8 of 2005. Zorg NU dat Delphi 2006 top of the line is en alles kan wat Visual Studio kan (dus ook : Compact framework, .NET 2, Mobile, 64 bits etc etc). En maak het stabiel. Zelf haal ik het echt niet meer in mijn hoofd om een product van Borland te kopen zonder dat ik eerst lovende kritieken heb gelezen.
2. Blijf doorgaan met bouwen vanuit het IDE concept. Wil je het software proces beheersbaar maken dan zul je de developers mee moeten migreren. Dat is nu je markt. Dus StarTEam, architectuur tools etc. Hiermee kan je een concurrentievoordeel ten opzichte van Mirosoft mee opbouwen. Een ander voordeel is natuurlijk ANSI compatibiliteit, multi platform (win32/.net en je zou het verder kunnen uitbreiden), VCL waardoor je eenvoudig kan migreren.
3. Splits de rest af in bedrijven die onder de Borland naam opereren maar de vrijheid hebben om de organisatie te vormen naar waar het behoefte aan heeft (bv Middleware poot, ALM poot, databases). Hou ze wel en zorg dat het integreert met je idee.
4. Nut uit wat je hebt. Neem bijvoorbeeld interbase. Prachtige database! Maar niemand koopt hem. Stel nu eens dat je hier wat aan de marketing doet en aan de prijsstelling (server licentie voor 999 euro met onbeperkt aantal gebruikers en CPUs?). Dan heb je in ieder geval weer een kans dat het gaat lopen.
Zelf ontwikkel ik al jaren met Delphi. Ik zou het heel erg jammer vinden als we in de volgende Inprise fase van Borland de enige serieuze concurrent van Microsoft op het gebied van ontwikkeltools zouden moeten verliezen.
Groeten
Bart