Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Jong geleerd is? Wie stuurde Versatels nepbericht? Betalen Microsoft en Lenovo de Europese IBM ontslagen?
Jong geleerd is?
… het halve werk. Microsoft-topman Bill Gates heeft vorige week de waarschijnlijk jongste Microsoft Certified Professional ter wereld ontmoet. De nu tienjarige Pakistaanse moslima Arfa Karim Randhawa ontving de MCP-certificering toen ze negen was. Zegt dit iets over de intellectuele capaciteiten van dit meisje, over de interesse en het fanatisme van ontwikkelende markten, of juist over de wassen neus die (Microsoft-)certificeringen zijn? Het kan ook een combinatie van die drie factoren zijn, of simpelweg een duidelijk teken dat de jeugd anders en vooral beter omgaat met ict dan de huidige generatie ict’ers. Het is in ieder geval bemoedigend dat Arfa een meisje is, want dat benadrukt dat ict echt niet alleen voor mannelijke nerds is.
Over Arfa’s nerdgehalte bestaat overigens weinig twijfel. Tijdens de ontmoeting met opper-Microsoftie Gates presenteerde ze hem een zelfgeschreven gedicht waarin ze zijn levensverhaal bejubelde. Verder vertelde ze dat Gates haar ideale persoonlijkheid is en dat hij nummer twee staat op haar wensenlijstje, na een bezoek aan Disneyland. Het zal Gates ongetwijfeld hebben opgebeurd dat zijn Microsoft het in ontwikkelende markten niet totaal aflegt tegen Linux en softwarepiraterij. Laat het ronselen van jeugdige ontwikkelaars maar beginnen!
Wie stuurde Versatels nepbericht?
… een speculant of een ingewijde – dat zoekt de politie op dit moment uit. Vorige week donderdag maakte het Versatel-aandeel de zoveelste spurt naar boven toen verschillende persbureaus overnamegesprekken meldden tussen Versatel en Deutsche Telekom. Deze berichten waren gebaseerd op een persbericht dat in de nacht van woensdag op donderdag op een aantal nieuwsdiensten binnengekomen was. Na controle van de informatie bij de woordvoerders meldden een aantal internationale persbureaus nog voor de opening van de beurs dat het een valse melding betrof. ANP en Versatel kwamen in de loop van de morgen met een correctie naar buiten.
Toch steeg de koers van het telecombedrijf meteen na de start van de beurshandel met 3 procent. Dat is genoeg om een persoon die laag ingekocht heeft met de koerswinst een aardig centje te laten verdienen. Een nepbericht via de site http://www.shitzooi.nl, waar berichten met een zelfgekozen afzender te versturen zijn, was voldoende om de koers in beweging te krijgen. Een andere mogelijkheid is dat een ingewijde bewust informatie heeft gelekt. Het corrigerende persbericht van Versatel meldde dat het telecombedrijf betrokken was bij overnamegesprekken zonder namen te noemen. Het was dus wel degelijk mogelijk dat Versatel en Deutsche Telekom met elkaar in gesprek waren. Zou dat het laatste duwtje in de rug zijn geweest voor Tele2?
Betalen Microsoft en Lenovo de Europese IBM ontslagen?
… Boekhoudkundig lijkt het er op. Maandagavond maakte IBM bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend 1,7 miljard dollar te reserveren voor het schrappen van 14.800 banen. 70 procent daarvan zou volgens de Financial Times in Europa vallen. In mei lag de schatting nog op tussen de tienduizend en dertienduizend te schrappen arbeidsplaatsen. De 1,7 miljard aan eenmalige herstructureringskosten zou bijna de gehele kwartaalwinst van IBM opslokken. Die bedroeg 1,83 miljard dollar op een omzet van 22,3 miljard. Big Blue kreeg het afgelopen kwartaal echter hulp uit wel heel onverwachte hoek: uit China en uit Redmond, Washington. De OS/2-schikking met Microsoft spekte de kas met 775 miljoen dollar, de verkoop van de pc-divisie aan Lenovo leverde een winst op van 1,1 miljard dollar. Mark Loughbridge, de financiële topman van IBM mocht dus per saldo een kleine 200 miljoen toevoegen aan de kwartaalwinst. De dollars van Balmer en China zullen vooral in Frankrijk, Italië en Duitsland worden uitgegeven. Die drie landenorganisaties en het Emea-hoofdkwartier in La Défense in Parijs zullen naar verwachting het merendeel van de ruim tienduizend in Europa te schrappen banen voor hun rekening nemen. Schrale troost voor de Amerikaanse computergigant: dankzij de euro hoeven de dollars maar in één valuta te worden omgewisseld.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.