Als het bod van Tele2 op telecombedrijf Versatel doorgaat, dan verstevigt het Zweedse concern zijn greep op de Nederlandse telecommarkt aanzienlijk. Tele2 kocht het afgelopen jaar soortgelijke telecombedrijven op in Oostenrijk en Spanje.
Volgens Lars-Johan Jarnheimer, ceo van Tele2, past de overname van Versatel prima in de strategie van het bedrijf. Het concern ziet meer heil ziet in het verder ontginnen van een markt waar het al opereert dan activiteiten in nieuwe landen aan te boren. Precies om die reden begon het bedrijf twee jaar terug met mobiele telefonie in Nederland. De aanschaf van Versatel, waarmee het de bedrijvenmarkt serieus betreedt en tegelijkertijd een eigen dsl-netwerk in handen krijgt, zijn daar een logisch vervolg op. In oktober 2004 kocht Tele2 het Oostenrijkse UTA op, dat ook een stevige positie in de bedrijvenmarkt combineert met een fors dsl-netwerk. Hetzelfde geldt voor het Spaanse Comunitel, waar de aankoop vorige week van afgerond werd. Tele2, dat bij het betreden van een markt alleen met gehuurde faciliteiten werkt, bespaart flink op zijn kosten door het netwerkverkeer naar de nieuwe infrastructuur over te hevelen.
Lastig voor KPN
KPN zal het door het opslokken van Versatel aanzienlijk meer last krijgen van Tele2. Tot nu toe opereerde de prijsvechter voornamelijk in de consumentenmarkt als een zogenaamd carrier-pre-select belbedrijf. Door een code in te stellen worden telefoongesprekken niet via KPN afgehandeld, maar via het alternatieve belbedrijf. Volgens Tele2 topman Lars-Johan Jarnheimer heeft het concern door lagere gesprekstarieven in Nederland inmiddels 30 procent van de consumentenmarkt in handen. Naast de bedrijvenmarkt wil Tele2 ook zijn positie verstevigen met een eigen breedband-aanbod. Versatel is druk bezig met de aanleg van een adsl2+ netwerk voor de realisatie van voetbal-tv. Hiervoor moet het nieuwe modembanken in wijkcentrales aanbrengen en deze ontsluiten met een hoog capaciteitsnetwerk. De nog verse overeenkomst tussen KPN en Tele2 om KPN-adsl te verkopen is met de aankoop van Versatel definitief van de baan.