Nadat Microsoft zijn OS/2-verleden van zich heeft afgeschud middels een schikking met IBM, draagt deze mede-ontwikkelaar en enige leverancier het pc-besturingssysteem ten grave. IBM kondigde vorige week aan de verkoop eind dit jaar te staken, waarna de ondersteuning eind komend jaar vervalt.
Dit geldt voor zowel de client- als de serveruitvoering. De computerreus stelt dat er geen vervangende producten zijn voor OS/2, maar adviseert het open source besturingssysteem Linux als alternatief. Voor applicaties en functies verwijst IBM naar onder meer het eigen Websphere-platform, Java (J2EE) en XML.
Gebruikers die vasthouden aan het besturingssysteem kunnen tegen betaling ondersteuning krijgen voor bepaalde OS/2-componenten. Dit gebeurt middels de IBM-programma’s Service Extensions of Total Content Ownership. Nieuwe licenties zijn voor bestaande gebruikers bij uitzondering verkrijgbaar op speciaal verzoek, meldt IBM op zijn website.
Schikking Microsoft
Het bedrijf trof begin deze maand een schikking met Microsoft rondom OS/2. IBM had hierover – nog – geen rechtszaak aangespannen, maar had wel enkele klachten én bewijsmateriaal. Dat laatste is verkregen middels de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid en enkele staten.
Rechter Thomas Penfield Jackson noemde in zijn harde oordeel in 2000 IBM als één van de bedrijven die zijn gedupeerd door Microsofts anticompetitieve gedrag. Jacksons strafmaatregel van opsplitsing van Microsoft is later teruggedraaid, maar zijn oordeel bleef staan.
IBM beschuldigde de Windows-producent ervan OS/2 te hebben benadeeld, onder meer door verschillende pc-fabrikanten verschillende prijzen voor Windows te berekenen. Dit zou het toen concurrerende OS/2 de pas hebben afgesneden. IBM heeft deze beschuldigingen niet aanhangig gemaakt bij een rechtbank, maar oefende wel druk uit op Microsoft.
Betalen
Microsoft betaalt nu 850 miljoen dollar voor de schikking. Daarvan is 775 miljoen dollar in contanten en de rest in tegoed voor Microsoft-software. De twee bedrijven hebben het geavanceerde OS/2 eind jaren tachtig samen ontwikkeld als opvolger voor Dos, maar Microsoft ging met het eigen Windows een andere – en goedkopere – koers varen, wat het uiteindelijk de huidige dominante marktpositie heeft opgeleverd.
Het IBM-schikkingsbedrag is één van de grootste geldsommen die Microsoft heeft uitgekeerd in zijn vredesstrategie van de afgelopen jaren. In april dit jaar trof het een soortgelijke schikking ter waarde van ‘slechts’ 150 miljoen dollar getroffen met de alleen op de VS-markt opererende pc-producent Gateway. In totaal heeft Microsoft zo’n drie miljard dollar besteedt aan schikkingen, waaronder een van 1,6 miljard dollar met Sun Microsystems en een van 750 miljoen met AOL.
Afkicken
Eind 2002 kondigde IBM al aan dat OS/2 de zogeheten Software Withdrawal-fase inging. Daarbij werd de verkoop van OS/2 stopgezet. Dat moest met ingang van maart 2003 gebeuren, maar werd een dag later al herroepen; het zou slechts gaan om de verkoop van OS/2 in dozen (shrink wrapped), de licentieverkoop ging gewoon door. “Zolang onze klanten OS/2 willen, zullen wij hen ondersteunen. We hebben absoluut geen plannen om OS/2 van de markt te halen”, verklaarde de Amerikaanse woordvoerder Steve Eisenstadt toen.
In januari 2003 kwam het computerbedrijf met een nieuwe strategie voor OS/2, dat het nog tot eind 2004 zou ondersteunen voor klanten die een software-abonnement hebben. Verder beloofde het nieuwe drivers en hardware-ondersteuning (waaronder USB). Daarnaast positioneerde IBM zijn aloude platform voor e-handel, middels applicatieplatform Websphere, dat ook draait op besturingssystemen als AIX (IBM’s Unix-variant), Windows en Linux.
Eerder stelde IBM echter in de corrigerende verklaring over het stopzetten van de OS/2-verkoop dat klanten voor e-handel beter konden migreren naar andere producten. Het verwees daarbij onder meer naar Websphere, wat analisten al bestempelden als een migratierichting. Bij IBM’s OS/2-strategie voor 2003 hoorden ook migratieplannen en -diensten voor klanten.
Migratie: Linux
http://www-306.ibm.com/software/os/warp/migration.html