Advocaten van Intel en AMD komen volgende week in de Verenigde Staten bij elkaar voor een eerste overleg. AMD was vorige week even verrast als de aangeklaagde Pentium-producent over de invallen van Europese antitrustonderzoekers.
Terwijl het onderzoek van de Europese Commissie op stoom komt, begint in de VS de rechtszaak. De bijeenkomst van komende week, waar geen rechter bij aanwezig is, is onderdeel van het proces dat AMD vorige maand tegen Intel aanspande. Intel heeft tot 6 september om te reageren op de klacht van AMD.
In Europa diende AMD in 2002 een klacht in bij de EC. Intel zou zijn monopoliepositie misbruiken. In het kader van dit onderzoek deden EC-antitrustambtenaren vorige week invallen bij in ieder geval vier kantoren van Intel, in Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Ook bij enkele oem’s (original equipment manufacturer) en wederverkopers zijn invallen gedaan.
“Wij bevestigen dat er invallen zijn geweest bij bedrijven en enkele Intel-kantoren in het kader van een onderzoek”, zegt Luc de Hert, woordvoerder van de EC. “We kunnen echter niet zeggen welke bedrijven het betreft, omdat we geen ondernemingen in diskrediet willen brengen.” Alleen pc-gigant Dell bevestigt dat hij bezoek heeft gehad van de EC.
Verrassing
AMD noemt de invallen een positieve verrassing. “Het betekent dat de EC genoeg reden ziet voor een inval”, zegt AMD-woordvoerder Jens Drews. “Dat sterkt ook onze zaak in de VS.” Intel zegt dat het volledig meewerkt met de antitrustonderzoekers van beide overheden. “Dit is een deel van een EC-onderzoek dat al gaande was”, zegt Intel-woordvoerster Marlo Thompson. “Wij hebben de EC altijd de informatie gegeven waar zij om vroeg.”
Volgens AMD zond de EC vorig jaar vragenlijsten naar duizend computerbedrijven in Europa. “Blijkbaar is er nu genoeg informatie verzameld”, aldus Drews, “maar wij weten niet wat de directe aanleiding was om juist nu de invallen te doen.” AMD kan verder niets vertellen over de vorderingen van het EC-onderzoek. “Ik wilde dat ik het wist, maar ook wij zijn afhankelijk van roddels en wat we horen in de pers”, zegt Drews. Er gaan nu geruchten dat Intel zijn partners plotseling permissie geeft om ook AMD-chips te gebruiken. Tot op heden zou dit financiële repercussies hebben gehad, bijvoorbeeld via het gezamenlijke reclamebudget met het bekende Intel-muziekje. De chipfabrikant ontkent dat hij dergelijke illegale subsidiëring geeft of dwang uitoefent.