Ondanks de groei van outsourcing, al dan niet naar het buitenland (offshoring), is er hoop op werk voor juist laaggeschoolde it'ers. Dat zegt onderzoeker Karen Chapple van de Universiteit van Californië.
Chapple denkt dat de kloof tussen hoog- en laaggeschoold it-personeel vernauwd kan worden door it-werk te ‘downskillen’ en door it’ers bij te scholen. “Terwijl veel lager geschoold werk naar het buitenland verdwijnt, biedt de economie toch nog steeds kansen voor laagopgeleide werkelozen,” zegt Chapple.
De uitkomst van haar onderzoek staat haaks op de ideeën van bedrijven die juist de basis-it-taken naar het buitenland verplaatsen. Chapple ondervroeg tweehonderd it’ers, waaronder werkzoekenden, werkgevers en cursusleiders.
Zij denkt dat de zogenaamde digitale kloof gedicht kan worden door de basis it-taken, zoals computerondersteuning, niet meer als extra taak onder te brengen bij een programmeur, maar als aparte, op zichzelf staande functie. Daarbij gaat ze ook uit van de prognose dat er groeiende behoefte is aan ondersteuning, ook op basisniveau. Daar zou de programmeur dan echter te hoog opgeleid en dus te duur voor zijn.