IBM staakt eind dit jaar de verkoop van zijn pc-besturingssysteem OS/2. De ondersteuning stopt eind volgend jaar. IBM stelt Linux voor als vervangend platform.
Het bedrijf trof eerder deze maand een schikking met Microsoft rondom OS/2. IBM had hierover geen aanklacht ingediend, maar had wel enkele klachten én bewijsmateriaal. Dat laatste is verkregen middels de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid en enkele staten.
Microsoft betaalt 850 miljoen dollar voor de schikking. Daarvan is 775 miljoen dollar in contanten en de rest in tegoed voor Microsoft-software. De twee bedrijven hebben het geavanceerde OS/2 ooit samen ontwikkeld als opvolger voor Dos, maar Microsoft ging met het eigen Windows een andere – en goedkopere – koers varen.
IBM laat nu weten OS/2 te begraven. Het raadt gebruikers van het besturingssysteem aan over te stappen op Linux. Het bedrijf stelt dat er geen vervangende producten zijn voor OS/2, maar adviseert het open source besturingssysteem als alternatief. Voor applicaties en functies verwijst IBM naar onder meer het eigen Websphere-platform, Java (J2EE) en XML.
Eind 2002 kondigde IBM al aan de directe, eigen verkoop van OS/2 stop te zetten. Dat moest met ingang van maart 2003 gebeuren, maar werd een dag later al herroepen, dan wel ontkend. In januari 2003 kwam het computerbedrijf met een nieuwe strategie voor OS/2 waarbij het dat platform positioneerde voor e-handel.
OS/2 was altijd al een ramp. Drivers, applicaties noem maar op.
Om nu ipv. OS/2, Linux aan te prijzen snap ik niet. Dit zijn twee heel apparte
platformen met een tot nu toe heel andere doelgroep.
En OpenSource is geen argument als je als klant naar een oplossing op zoek bent.
Functionaliteit en toepasbaarheid wel.