Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Vertoont Morgan Freeman Jobs-trekjes? Een Linux-desktop bij Microsoft, kan dat? Wie ziet na tien jaar juridische strijd af van de aanklacht?
Vertoont Morgan Freeman Jobs-trekjes?
… dat nu niet direct. Maar er moet kennelijk een Bekende Amerikaan aan te pas komen om het dichtgeslibde distributiekanaal van een verstarde bedrijfstak open te baggeren. Steve Jobs heeft dat voor elkaar gekregen met de muziekindustrie in de VS. De muziekindustrie zuchtte al jaren onder de loden last van gratis gedownloade of uitgewisselde mp3’s. De platenbazen wisten er weinig anders tegenover te stellen dan opsporing en vervolging. Niet dat dit veel hielp, overigens. Op 28 maart 2003 lanceert Apple van ceo Jobs dan de iTunes Music Store: muziek downloaden voor 99 dollarcent per ’track’. De winkel wordt direct een succes met al snel miljoenen downloads. Wat met muziek kan, lukt misschien ook wel met films, moet Oscar-winnaar acteur Morgan Freeman gedacht hebben. De filmindustrie is al even star als de muziekindustrie; niets nieuws bedacht sinds de uitvinding van de bioscoop en de videoverhuur. Freeman treedt nu in de voetsporen van Steve Jobs. Zijn eigen productiebedrijf Revelations Entertainment heeft met een kapitaalkrachtige buitenstaander een gezamenlijke onderneming opgezet: ClickStar. Die gaat vanaf volgend jaar via downloads films verkopen of verhuren die op dat moment nog in de bioscoop draaien. Het gat tussen de bios en de dvd wordt nu nog gevuld met illegale kopieën of in de bioscoop ‘opgenomen’ dvd’s. ClickStar werd afgelopen woensdag op de Allen & Co Sun Valley Conference ten doop gehouden door Freeman zelf en… Paul Otellini, ceo van Intel. Intel? Jazeker; Morgans kapitaalkrachtige partner is Intel. Wellicht op jacht naar chipomzet in Windows XP Media Center huisbioscopen of anders wel in de serverparks die dergelijke films bij de consument moeten afleveren? Wie zal het zeggen. We hebben wel alvast een leus voor ClickStar: Morgan Inside.
Een Linux-desktop bij Microsoft, kan dat?
… je zou zeggen: moet kunnen, maar is uiterst onwaarschijnlijk. Toch konden verbaasde bezoekers aan de jaarlijkse partnershow van Microsoft in Minnesota dat afgelopen weekeinde aanschouwen. Op de stand van zijn bedrijf Techstream liet Don Johnson (geen familie) bezoekers experimenteren met de open source desktop en gui KDE (KDE Desktop Environment) en stond de Apache Webserver te draaien. Johnson gaf bezoekers op de stand een overzicht van de voornaamste Linux-concepten en van de voordelen over en weer van Linux en Windows. Hij merkte aan het begin van zijn presentatie op dat hij zeker niet anti-Microsoft is en prees de softwaregigant voor de uitnodiging het ‘lab’ te houden op zijn beurs. Johnson heeft gelijk: belangrijker dan wat hij zijn bezoekers te melden had omtrent de beide besturingssystemen is dat hij het op de Microsoft-beurs mocht komen uitleggen. Iedereen kan zich herinneren dat ceo Steve Ballmer van Microsoft nog niet zo lang geleden zowat een hartaanval kreeg als het woord Linux in zijn bijzijn zelfs maar genoemd werd. Er vallen daarom twee redenen te bedenken voor het opmerkelijke hands-on lab van Johnson: een foutje van een lagere Microsoft-medewerker (die dan dus elk moment zijn ontslagvergunning mag verwachten) of de voorbode van een serieuze koerswijziging. We blijven de woorden en daden dienaangaande van Microsoft Corporation uit Redmond de komende tijd op een goudschaaltje voor u wegen.
Wie ziet na tien jaar juridische strijd af van de aanklacht?
… de Church of Scientology. Eén dag voor de Hoge Raad uitspraak zou doen in de aanklacht van de Amerikaanse kerk tegen de Nederlandse schrijfster Karin Spaink kwam de aanklager met het verzoek de klacht te schrappen. Dit betekent echter niet dat de hele kwestie nu van de baan is. Spaink en haar internetaanbieder Xs4all willen de zaak juist doorzetten om zo een precedent te scheppen in de heikele kwestie van vrije meningsuiting versus auteursrecht.
De omstreden Scientology-kerk, door criticasters gehekeld als een sekte met winstbejag, beroept zich op het auteursrecht op informatie over de leer van de religieuze beweging, opgericht door sciencefictionauteur L. Ron Hubbard. Spaink biedt op haar website documenten en informatie die een kijkje geven in de keuken van Scientology. Het gaat om de Fishman Affidavit, vernoemd naar voormalig kerklid Steven Fishman, die begin jaren negentig een boekje open deed. Dat leidde in 1995 tot een inval bij Xs4all, waarna een juridische procedure tegen Spaink is gestart.
De publiciste kon op haar website (http://www.spaink.net) al trots melden dat haar Fishman-homepage driemaal is goedgekeurd door de rechtbank en dus (driedubbel) legaal is. Scientology krabbelt nu na bijna tien jaar juridische strijd terug, wellicht doordat de kerk vermoedt dat ze afstevent op een nederlaag. Een eventuele nederlaag kan aanzienlijke repercussies hebben, voor méér informatie dan wat tot nu toe is uitgelekt.
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.